Föreläsning perfekt avslutning för ungdomsledare

Hur gör man för att hålla föreningens ledare fortsatt nyfikna på utveckling? Fråga Helsingborgs Hockeyclub Ungdom. – Det blev väldigt lyckat och vi kommer definitivt att köra den här varianten framöver också, säger Christian Svensson.

Sidan uppdaterades: 29 maj 2024

Christian är spindeln i nätet i klubben; anställd för att ha koll på kansli, marknad, föreningsutveckling... Egentligen hela den dagliga driften såväl under högsäsong som under perioden med tränings- och matchuppehåll.

Det var efter säsongsslut som Christian funderade på hur man skulle sy ihop säsongen för
ledarna. Det mynnade ut i en föreläsning med Jim Thuresson i slutet av maj.
Jim, med 25 års erfarenhet som förbundskapten i basket, föreläser om attityd och nställning, mentala bilder, goda vanor och om hur man bygger gott självförtroende.

Det kom nästan 50 ledare till träffen! – Jag överdriver inte om jag säger att det blev perfekt. Jim är oerhört energigivande och ämnet var klockrent för våra ledare, oavsett ålder och erfarenhet. En kanonkväll, säger Christian. Och tillägger snabbt:
– Men det är faktiskt Camilla som ska ha största äran för att det blev just Jim Thuresson.
Camilla heter Johansson i efternamn och är idrottskonsulent på RF-SISU Skåne, Helsingborgskontoret.

Hockeyklubben har under flera år haft just Camilla som ”sin” konsulent.
– Jag tror det är ett stort värde om man kan få ha samma konsulent länge. Camilla kan vår verksamhet och när det inte har ”hänt” något på länge så kommer hon med förslag på vad vi kan hitta på, det är jättebra, säger Christian.
Som så många andra föreningar jobbar Helsingborgs Hockeyclub med lärgrupper i sin utvecklingsverksamhet. Det innebär inte bara att klubben kan få hjälp från RF-SISU Skåne med att exempelvis boka föreläsare, man kan dessutom få hjälp med kostnaden.

Inrapporteringen av lärgrupperna genererar en resurs till föreningen. Tillsammans med idrottskonsulenten kommer man sedan överens om vilka insatser som känns viktigast.Christian Svensson har ett förflutet som A-lagspelare i Helsingborgs HC. Han kom tillbaka till föreningen 2015, när klubben splittades till två föreningar. Helsingborgs Hockeyclub Ungdom föddes.

– Mitt uppdrag då, tillsammans med flera andra, 2015, blev att få igång en hockeyskola och en ungdomsverksamhet.

Det gick alldeles strålande. Idag ses Hockeyskolan som den viktigaste basen i klubben och siffran för aktiva och ledare är imponerande 550! Det finns flicklag och pojklag i alla åldersklasser. Ledarna, mestadels föräldrar, får utbildning.

I de yngsta lagen finns uppemot 15 ledare per lag. Omsättningen är nio miljoner och sponsorerna gillar vad dom ser och får.

– Vi bryr oss inte om att satsa mot eliten, men A-laget gick upp i division två i våras och det är ett ungt lag som säkert kan ta ytterligare ett steg så småningom, säger Christian.
Som en stöttepelare i centrum av all verksamhet finns något som heter ”Vision 45”. Ett synnerligen genomarbetat, intressant och framsynt dokument som hamnar i händerna på varje ny förälder, aktiv och ledare som engagerar sig i hockeyklubben. De flesta öreningar nöjer sig med visionsdokument som sträcker sig tre-fem år framåt. HHC drog till med 30 år när visionen snickrades ihop 2015.

Vad är, i korta drag, huvudgrejen, Christian?

– Ungefär såhär: barnen vi har i vår verksamhet i dag ska om 30 år vara kvar i föreningen och vara ledare för sina barn!
– Lyckas vi med det, så kan vi med gott samvete konstatera år 2045 att vi har skapat en genuin hockeykultur i Helsingborg. Hittills följer vi planen.

PETER MALM

Mer om:

Sidan publicerades: 19 oktober 2023