Parkinsonboxning i Ystad: En kamp mot Parkinsons sjukdom

Ystad Sportklubb fyller 100 år den 9 september, då har de även öppet hus för alla som vill komma till lokalen och prova på boxning i olika former. En av formerna man kan prova denna dag är Parkinsonboxning. Firandet startar kl 12.00 sen fylls dagen med uppvisningar, fika och grym boxning.

Sidan uppdaterades: 5 september 2023

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som påverkar rörelseförmågan hos de som drabbas. I kampen mot denna utmanande sjukdom har en grupp modiga individer i Ystad funnit ett oväntat sätt att förbättra sin livskvalitet - genom Parkinsonboxning.

Parkinsonboxning är en form av träning som är skräddarsydd för personer som lever med Parkinsons sjukdom. Det kombinerar tekniker från boxningsträning med fokus på att förbättra balans, styrka och koordination. I Ystad har denna aktivitet blivit ett värdefullt tillskott till samhället och en källa till inspiration för alla som är inblandade.

– Parkinson träning betyder väldigt mycket för vår klubb generellt. Samhället borde förstå vikten av den här typen av hälsofrämjande träning och borde kunna bidra mer, framför allt med pengar. Denna gång fick vi hjälp via Sparbanken Skånes stiftelse som kunde bidra med pengar för vår satsning, Parkinsonboxning, säger ordförande Per-Axel ”PAX” Sjöholm.

Barbro Davidsson är en av de som har Parkinson och tränar regelbundet på Ystads Sportklubb.

– Om jag inte tränar regelbundet så märker jag en tydlig försämring. Jag känner att jag bli långsammare än när jag tränar, berättar Barbro Davidsson aktiv inom Parkinsonboxning, Ystad Sportklubb.

Se gärna inslaget nedan - Parkinsonboxning, Ystads Sportklubb

Parkinsonboxning i praktiken

Parkinsonboxningssessioner i Ystad är strukturerade för att vara tillgängliga och anpassningsbara för personer med olika förmågor. Instruktörerna är utbildade för att arbeta med deltagare som kan ha olika svårigheter med rörelse och balans. Varje övning och rörelse är utformad för att utmana deltagarna på ett säkert sätt samtidigt som de främjar fysisk och mental hälsa.

– Boxningsträning är en väldigt allsidig träning generellt men det som är bra för Parkinsonpatienter är balans, snabbhet, koordination och uthållighet. Allt detta är bra för folk som har problem med muskler eller andra liknande sjukdomar, säger Ulf Klaeson instruktör, Parkinsonboxning Ystads Sportklubb.

En stärkande gemenskap

För många som deltar i Ystads Parkinsonboxning blir gruppens stöd och kamratskap lika viktiga som själva träningen. Att träffas regelbundet och dela sina erfarenheter med andra som förstår utmaningarna med Parkinsons sjukdom skapar en positiv och stärkande gemenskap.

Öppet hus 9 september kl 12.00
Ystads Sportklubb Björnstjernegatan 11, Ystad

Sidan publicerades: 4 september 2023