Tips för digitalt lärande

Sidan uppdaterades: 16 november 2023

Det finns en uppsjö av digitala alternativ till lärande för idrottsledare och föreningar. Dels finns det flera digitala mötesverktyg för utbildningsträffar, gruppmöten etc., dels finns det digitala utbildningsplattformar för ledare, funktionärer, aktiva och föräldrar.

”Metoderna för folkbildning är i förändring och digitalisering erbjuder nya möjligheter till lärande. Möjligheter finns för ett mixat och flexibelt lärande som kan ske individuellt och i grupp, digitalt och fysiskt”.
Utdrag ur text om folkbildning inom idrottsrörelsen, från sisuidrottsutbildarna.se

RF/SISU har tagit fram flertalet digitala utbildningar de senaste åren. Introduktionsutbildningar för såväl tränare som organisationsledare, evenemangshandledning och inkluderande idrott är några av de som finns att tillgå. Dessa har samlats i Kunskapsportalen.

Gå vidare till Kunskapsportalen

SISU Idrottsböcker har dessutom tagit fram flera fokuswebbar inom områden som kost, smart grundträning, akut skadebehandling, lustfylld och lekfull träning, en bra start för unga ledare och inkluderande ledarskap för idrottare med NPF. Flera av dessa kräver en inloggning till en mindre kostnad.

Läs mer om fokuswebbarna här

*SISU Idrottsbböcker har nu, under begränsad tid, utan kostnad öppnat upp webbplatserna Akut skadebehandling samt Outdoor training.

Utöver ovan nämnda, finns det ytterligare några utbildningar och webbplatser som vi vill lyfta fram.

Grönt kort är en webbutbildning, framtagen av oss tillsammans med några av de största idrottsförbunden i Skåne, som tar utgångspunkt i barnkonventionen och fokuserar bl.a. på hur du som ledare kan bidra till en positiv och utvecklande matchmiljö.

Ledare som lyssnar är en helt ny webbutbildning från Folkhälsomyndigheten om psykisk hälsa för dig som leder barn och unga på fritiden.

Idrottspsykologi – prestation och hälsa är en helt ny webbplats framtagen av Riksidrottsförbundet, avdelningen Elitidrottsstöd, och är först och främst riktat till aktiva idrottare i gymnasieåldern eller äldre.

Skatteverket anordnar kontinuerligt webbseminarier om idrottsföreningen som arbetsgivare, idrottsföreningen lämnar kontrolluppgift, och idrottsföreningen lämnar inkomstdeklaration.

Verktyg för digitala möten

Det är viktigt att välja ett digitalt verktyg som är lätt för alla att få tillgång till och som är bekvämt för föreningen att använda sig av. Testa alltid programmets funktioner innan mötet eller lärgruppen och se till att ljud och bild fungerar kan vara en bra sak att göra. Det kan också vara bra att meddela deltagarna i god tid innan mötet ifall specifika programvaror måste laddas ner.

Några bra digitala verktyg ni kan använda er av är:

Microsoft Teams – en programvara/app för video/samtal med skärmdelning chattfunktioner och dokumentdelning

Skype – en programvara/app för video/samtal med skärmdelning, chattfunktioner och dokumentdelning

Google meet – webbaserat verktyg för video/samtal med skärmdelning, chattfunktion och dokumentdelning

Zoom.us – en programvara/app för video/samtal med skärmdelning, chattfunktion och dokumentdelning. Används flitigt av högskolor för webinars.

Facebook – ett socialt medium där du kan genomföra gruppvideos och gruppchatter, sker oftast i kombination av en privat grupp, livesändningar och Messenger

Checklista för digitala möten

  • Anslut dig till mötet 10–15 minuter innan avsatt tid
  • Använd hörlurar med mikrofon för bättre ljud
  • Testa gärna ljudet innan mötet börjar
  • Använd gärna kameran på datorn/mobilen – det skapar en trevligare stämning
  • Ha alltid en person som samordnar mötet så att ni kan behålla struktur och säkerställa att alla blir involverade
  • Ska du inte prata – stäng av mikrofonen (mute) så slipper bakgrundsljudet störa mötet
  • Glöm inte bort pauserna

Riksidrottsförbundets checklista för digitala årsmötet

 

Fråga våra idrottskonsulenter

På RF-SISU Skåne har vi kunniga och kreativa idrottskonsulenter som är redo att hjälpa din förening att komma igång med digital utbildning och folkbildning. Här hittar du kontaktuppgifter till våra idrottskonsulenter i Skåne.

Föreningsbesöket – Vi möter dig gärna digitalt

Precis som att vi i vanliga fall vill träffa din förening på er hemmaplan gör vi det också gärna digitalt. Genom ett digitalt samtalsverktyg som passar er kopplar vi helt enkelt upp oss och möter er precis som vanligt.

Sidan publicerades: 3 november 2022

Tre idrottskonsulenter som diskuterar engagerat

Alla föreningar har möjlighet att få hjälp och stöd av RF-SISU Skånes idrottskonsulenter som därmed också stöttar specialidrottsförbunden.