Rapport från RIM

Hallå där, Kristin Lönnqvist, Distriktsidrottschef i RF-SISU Östergötland!

Sidan uppdaterades: 1 juni 2023

Kan vi få ställa några frågor om dina intryck efter Riksidrottsmötet, så här en vecka efteråt?

Först en idrottsfråga: Hur känns det?

- Det känns bra. Det var bra debatter med ett bra samtalsklimat och flera viktiga beslut togs.

Var det något som förvånade eller kom som en överraskning?

- De flesta av besluten var nog ganska väntade, men jag kan nog känna en viss förvåning över att flera beslut som jag trodde var lite kontroversiella togs med bara kortare debatt. Jag hoppas och tror att det beror på att många insett vikten av att vi är en enad idrottsrörelse. Flera av talarna lyfte det i sina anföranden. Till exempel gick ombuden för Triathlon och Fotboll gemensamt upp i talarstolen och föreslog ett intressepolitiskt påverkansarbete i syfte att öka anslagen till idrottsrörelsen.

Vilken fråga var det som engagerade mest?

- Som väntat så var det frågan om hur vi ska jobba för att göra idrotten tryggare för alla aktiva. Vid förra årsmötet var det ett stort fokus på ekonomi och fördelning av ekonomiskt stöd. I år var det istället ett stort engagemang kring värdegrundsfrågor. Man fattade beslut om ett intensifierat arbete med trygg idrott. Att starta upp ett större arbete med att utreda roller och ansvar, bland annat för idrottsombudsmannen, men också parallellt med utredningen införa olika insatser för att skapa en tryggare idrottsmiljö, både proaktiva och reaktiva insatser. Jag kan tycka att debatten ibland hamnade lite snett, att flera talare lyfte fram hur ensam en utsatt aktiv är och att föreningarna inte står på den utsattas sida. Så är det ju ibland, men min upplevelse är att föreningarna i de allra flesta fall verkligen vill göra rätt och att det snarare är verktyg, rutiner och ansvarsfrågor som behöver redas ut. Och det hoppas jag ska bli följden av de här besluten på RIM.

Det valdes in några nya medlemsförbund också?

- Ja, styrelsens hade ju föreslagit att Funktionell Fitness skulle väljas in i RF och så skedde med stor majoritet. Däremot hade styrelsen föreslagit att man skulle avslå ansökan från E-sport till RF och ansökan från Schack till SISU, men där gick stämman emot styrelsen och båda blev invalda. Därmed kommer vi ha 73 förbund. Alla tre nya förbund har föreningar i Östergötland så det ska bli spännande att möta dem och börja samarbete med dem kring deras utveckling och utmaningar när all formalia kring medlemskap är löst.

Vilket beslut tror du kommer påverka idrotten i Östergötland mest?

- De nya medlemmarna påverkar ju så klart, det blir många nya föreningar att möta. Men annars så är det den verksamhetsinriktning som kommer ligga till grund för RF-SISU:s verksamhetsplanering kommande två år. Där kommer vi ha fokus på att fortsätta jobba med våra utvecklingsresor och Strategi 2025, med ett extra fokus på anläggningar och idrottsmiljöer och trygg idrott.

Det valdes en ny ordförande också, Karl-Erik Nilsson?

- Ja, det stämmer. Han valdes enhälligt och det kändes verkligen som att det var ett val som idrotten stod bakom. Han lyfte både vikten av folkbildning och utbildning och en enad idrottsrörelse där distriktens roll är viktig, det kändes bra.

Vad kommer du minnas bäst av RIM 2023?

- Jamen, det var nog den stunden när avgående ordföranden Björn Eriksson avslutade sitt sista linjetal och den stående mycket varma applåd som följde. En mycket uppskattad ordförande avslutade på topp!

Björn tackas av som ordförande

Om Riksidrottsmötet (RIM)

Riksidrottsmötet, som hålls vartannat år, är det samlade namnet för Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas årsmöten – RF-stämman och SISU-stämman.

På RIM samlas representanter för organisationernas 71 medlemsförbund och SISU Idrottsutbildarnas 3 medlemsorganisationer för att diskutera och fatta beslut om en rad frågor. Stämmorna är idrottens högsta beslutande organ.

RF-stämman beslutar bland annat om gemensam verksamhetsinriktning för idrotten och viktiga gemensamma policyfrågor. Stämman väljer också riksidrottsstyrelse och en del andra gemensamma organ.

Läs mer om Riksidrottsmötet här.

Sidan publicerades: 1 juni 2023