Brokinds Torbjörn finalist i Årets Eldsjäl!

Det var ett samtal man aldrig glömmer. Så säger Brokinds IF:s ordförande Torbjörn Jonsson om telefonsamtalet som förkunnade att han var en av tre finalister i Folkspels Årets Eldsjäl. Nu väntar galakväll på Cirkus för östgöten som önskar mer ”Aloha” i det svenska föreningslivet.

Sidan uppdaterades: 21 april 2023

15 maj kliver Torbjörn in på Cirkus i Stockholm för den pampiga och välbesökta Eldsjälsgalan. Han gör det som stolt finalist i kategorin Årets ledare.

Det blir häftigt, jag har ju tittat på prisutdelningarna från förra året och sett vilka som sitter i publiken. Det blir spännande att se hur det går, vinner jag får föreningen 50 000 SEK, så klart man hoppas, men det är oavsett ett bra skyltfönster såklart för Brokinds IF, säger en laddad Torbjörn.

Finalisterna har valts ut av Folkspels expertjury och nu pågår en öppen röstning på webben där svenska folket ska få säga sitt.

Med en föreningsengagerad mamma och en pappa som gärna supportade var idrotten tidigt självklar för Torbjörn. Fotboll, bandy, längdskidor och landsvägscykel var idrotterna som dominerade under de tidiga åren och det var inom cykelsporten de större ambitionerna och framgångarna fanns för Torbjörn.

Idrotten har alltid varit viktig för mig, ett avbrott i vardagen, en plats att röra på sig och känslan av endorfiner. Jag tycker om att det blir ett sammanhang där alla kan bidra med olika delar,säger Torbjörn som efter en skada tog nya roller inom idrotten. På den vägen har han fortsatt, via ledar- och förtroendeuppdrag.

Pandemin skapade möjligheter

Idag är Torbjörn ordförande i Brokinds IF. En breddförening på landsbygden som de senaste åren genomgått en inspirerande utvecklingsresa, med Torbjörn i spetsen för en aktiv och driven styrelse.

Föreningen firar 90 år nästa år men den mer lavinartade utvecklingen startade 2018 då ortens nya idrottshall byggdes. Vid sidan av den klassiska fotbollen utökade föreningen verksamheten med innebandy-, badminton- och gymnastiksektioner.

Sedan kom pandemin. Men det är märkligt nog här det unika skedde, det som till stor del också ligger bakom den prestigefyllda nomineringen.

När pandemin kom var det mycket problem och många föreningar grävde ner sig i dem. Vi stängde tidigt ner vår gruppträning inomhus men satte oss sedan och funderade på vad vi kunde göra och tog tag i det. Vi drog igång kajaksektion, tennissektion, löpning och cykel med fokus på MTB. Och sedan dess också pickelball. Det är jag väldigt stolt över att vi vågade se möjligheter istället för problem och att vi satsade på bredd. Att vi under samma period också ökat med 51 % i medlemsantal visar ju också att vi gjorde rätt, förkunnar Torbjörn.

Fokus på de som vill

Brokinds IF har idag tio sektioner. I en ort med drygt 500 invånare. Tillsammans med grannorten Bestorp och det som benämns omland till dessa orter blir det tillsammans 2500 personer i upptagningsområdet. Drygt 500 av dessa är medlemmar i föreningen idag.

I samtal med Torbjörn märks två tydliga framgångsrecept, samverkan över generationer och fokus på rätt personer. Något Torbjörn ofta återkommer till.

Det vi aktivt arbetat med i styrelsen är att hitta människor som VILL någonting. Då är det tillräckligt många som tycker det är tillräckligt kul. Det finns alltid de som ser problem, eller som vill använda utrymmet för sitt ego och synas men man märker snart vilka som vill föreningens bästa. Vi väljer att lägga fokus på dem och då handlar de andra i parentes och blir inte så viktiga.

Att i alla grupper, inte minst i den idrottsliga verksamheten mötas över åldersgrupper är Torbjörns andra tips för att säkerställa framtida engagemang.

Det gäller att vi hjälps åt och har kul tillsammans. Kan man som ung lära sig av de äldre tror jag mycket är vunnet, det blir en oerhört bra skolning. Den äldre generationen håller sig dessutom yngre längre. Kan vi få barn, medelålders och äldre att samarbeta, dra nytta av varandra så är jag inte orolig. Men vi behöver dra mer nytta av dem som just gått i pension, de har livserfarenhet, kompetens och kapacitet.

I Brokind är man på rätt väg.

När vi kör kajak är en tjej 25 år och en gentleman 80 och allt däremellan. Vi har olika generationer på samma träningspass. På söndagsgympan skiljer det 60 år på äldsta och yngsta. Sådant är ju hur häftigt som helst!

När Torbjörn nyligen fyllde 50 tog han familjen till Hawaii och där hittade eldsjälen vad han anser svenskt föreningsliv behöver mer av, nämligen ”Aloha”. Kortfattat beskrivet som ett sätt att leva med kärlek i centrum för allt man gör.

Jag tror på lite mer ”Aloha” i föreningslivet!

Brokinds IF:s föreningsresa kan fylla en bok (tack och lov finns det en uppsjö av filmer, låtar och bilder att njuta av) men vad finns framåt? Mycket, enligt Torbjörn.

Jag ser fram emot nästa års 90-årsjubileum där det kommer bli en fantastisk invigningsmatch som jag vågar lova att alla vill se! Den planerar vi för nu. Sedan kickar vi igång vårt första Sportscamp med besök från landslagskändisar inom både fotboll och innebandy bland annat, det blir kul, säger Torbjörn.

RF-SISU som stöd i vardagen

Innan vi avrundar passar vi på att se över hur samverkan med RF-SISU Östergötland fungerar enligt Torbjörn.

RF-SISU har varit med oss länge och är ett stort stöd. Det stödet bidrar mycket på många olika plan. Till exempel nu startar vi ett nytt Ledarskapsprogram tillsammans med vår idrottskonsulent Micke Kempe som är ett viktigt stöd. Vi har också haft mycket hjälp av idrottsstrateg Johan Råsbrink som med sin stora kunskapsbredd och engagemang betytt mycket. Allt från anläggnings- till beteendefrågor och såklart de ekonomiska stöden. Det är oerhört viktigt i min roll att till exempel att kunna bolla saker med någon i förtroende. Någon extra utanför föreningen och styrelsen som har kunskap och erfarenhet, som förstår och begriper.

Vi önskar Torbjörn och Brokinds IF varmt lycka till och vill du rösta på Torbjörn så klicka här: Årets Eldsjäl hyllar ideella ledare | Folkspel


Sidan publicerades: 21 april 2023