Girlpower i Guldsmedshyttan

Medan många föreningar kämpar med att försöka återstarta verksamheten efter pandemin, utökar Guldsmedshytte SK sin verksamhet och startar hockey för tjejer. Girlpower är en långsiktig satsning med sikte på målet att hälften av föreningens aktiva ska vara tjejer år 2025.
– Det är ett högt mål, men inte alls omöjligt, säger Patrik Nilsson, ordförande och tränare i föreningen.

Sidan uppdaterades: 14 juni 2023

Guldsmedshytte SK är en ishockeyförening i Storå/Guldsmedshyttan i Lindesbergs kommun som har sin hemvist i Råsshallen. Trots pandemin har föreningen fått i gång en fungerande tjejverksamhet. Hösten 2021 hade föreningen ett 20-tal aktiva tjejer i åldrarna 5-15 år. I dagsläget är det cirka 50 aktiva tjejer uppdelade i två grupper: 5-10 år och 10-15 år. Tjejerna kommer såväl från Lindesberg som Kopparberg och orter däremellan. Grupperna har två respektive tre tränare och utöver tränarkåren är det många föräldrar som är engagerade och hjälper till.
– Föräldraengagemanget är en framgångsnyckel och vi är väldigt tacksamma för alla som ställer upp, säger Patrik.

Kvinnliga förebilder

Den yngre gruppen tränar en dag i veckan och kallas för ”kul på is” där fokus ligger på att hitta glädjen i att åka skridskor och vara del av en gemenskap. Gruppen har två tränare, en man och en kvinna. Målet är att rekrytera ytterligare en tränare till hösten, gärna en kvinna. Det finns ett värde i att tjejerna ska kunna identifiera sig med kvinnliga förebilder för att se fler möjligheter inom sporten.

Den äldre gruppen tränar tre dagar i veckan och har tre tränare. Patrik är en av dem som tillsammans med sin kvinnliga tränarkollega teamar med huvudtränaren som även kallas för ”hockeymorfar”, vars barnbarn är aktiva i laget.
– Han har mycket tid och kunskap att ge då han nyligen gått i pension och har lång erfarenhet av att vara ishockeytränare, berättar Patrik.
Till hösten ska det äldre tjejlaget äntligen få ett eget omklädningsrum, vilket Patrik tror kommer vara ytterligare en pusselbit i att stärka lagkänslan.

Ledarrekrytering

Det finns både fördelar och nackdelar med att vara en förening på en liten ort men när det kommer till ledarrekrytering verkar det för Guldsmedshytte SK framför allt vara en fördel. Patrik berättar att det är rätt lätt att identifiera de föräldrar som är beredda att engagera sig lite extra. Många hänger i ishallen bara för att det är trevligt, det är en samlingspunkt och gemenskapen är unik.
– Vi försöker även ta vara på de som en gång slutat och fråga om inte de kan tänka sig att bli ledare. Egenintresset är nyckeln, så länge det finns är det roligt att engagera sig, säger Patrik.

Vill din förening få stöd i arbetet med att rekrytera ledare? Ta hjälp av er idrottskonsulent och spana gärna in materialet Återstart - rekrytering av ledare, funktionärer och domare Pdf, 87 kB..

Sidan publicerades: 14 juni 2023