Årets ledare barn och ungdom

De tre som nominerats till RF-SISU Örebro läns pris Årets ledare (barn och ungdom) är Martin Karlsson SMÅ IF, Sanjin Kozomara, Skyllbergs IK och Stina Öst, KFUM Örebro Allstars. Dessa tre kommer nu att bjudas in till Örebro Idrottsgala den 15 februari, då det offentliggörs vilken av dessa tre som blir Årets ledare.

Sidan uppdaterades: 31 januari 2023

RF-SISU Örebro län har i många år delat ut priset Årets ledare (barn och ungdom) i samband med Örebrogalan. Under pandemin lades galan ner och nu återuppstår priset i Örebro Idrottsgala som tidningen NA, tillsammans med en rad partners, däribland RF-SISU Örebro län genomför på Conventum kongress, för första gången den 15 februari. Syftet med Örebro Idrottsgala är att uppmärksamma elit och breddidrotten i Örebro län. Totalt ska tio priser delas ut. Årets genombrott, Årets lag, Årets motorpris, Årets föreningshjärta, Årets mest värdefulla spelare, Årets supporter, Årets idrottare, NA:s pulsklocka och Årets ledare (barn och ungdom), som alltså är det pris som RF-SISU Örebro län är värd för.
– Vi fick in ett 60-tal nomineringar och vi kan bara konstatera, det vi redan visste, att det finns så många fantastiska människor därute, som ger av sig själva och sin tid till våra barn och ungdomar. I år blev det de här tre ledarna som bjuds in till idrottsgalan, med chans att få titeln Årets ledare, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef RF-SISU Örebro län.

Martin Karlsson

Martin Karlsson, trebarnspappa och kurator på Stora Mellösa skola, känner alla barn i det lilla samhället och såg att det fanns ett behov till meningsfull fritid, något som han kombinerade med sitt favoritintresse basket. 2016 startade han basketsektionen Små dragons för ungdomar i föreningen och den gamla tennisbanan från 60-talet fick nytt liv som streetbasketplan. 2017 invigdes Mellösa Garden med pompa och ståt och Martin engagerar nu barn från hela Östernärke i åldern sex till tolv år. I somras utvecklades arenan och fick ett multisportgolv, tack vare Martins engagemang med att jaga sponsorer.
Motiveringen till nomineringen av Martin lyder ”Martin Karlsson ger barn och unga i Stora Mellösa möjlighet till en mycket aktiv fritid. Han har utvecklat Tingstadsvallen på orten till en multiidrottsplats, där aktiviteter sker sommar-och vintertid. Med stort engagemang leder Martin aktiviteter som basket, idrottsskolor, fritidsgård och olika turneringar.”

Sanjin Kozomara

I Skyllberg bor endast 163 personer. Med så få invånare är det svårt att hålla i gång verksamheten i en klubb. Då kom Sanjin på ett nytt sätt att tänka kring träning och tävling. Genom att bedriva verksamheten med en blandning av bredd och elit skapades Skyllbergsmodellen. Och det har gett resultat. Förra året tog klubben hem SM-guldet för pojkar 17 i Futsal. Klubben vann även pojkallsvenskan för två år sedan och när Sanjin räknade pokalerna häromdagen fick han ihop hela 37 stycken. Sanjin lägger all ledig tid på Skyllbergsvallen och han har full koll på vad alla 150 medlemmar heter.
Motiveringen till nomineringen av Sanjin lyder ”Sanjin Kozomara har som tränare, ungdomsansvarig och sammanhållande länk i Skyllbergs IK gjort att antalet barn och unga ökat från ett trettiotal till över hundra aktiva. Han har arbetat fram tränarhandboken ”Skyllbergsmodellen”. Sanjins passion räcker till så mycket mer än fotboll för barn och unga i Skyllbergs IK.”

Stina Öst

2015 startade Stina Öst innebandylaget KFUM Örebro Allstar för spelare med funktionsnedsättning. Från början kunde hon inget om Innebandy, men hon tog hjälp och lärde sig att hitta på innebandyövningar. Spelarna är mellan 15 och 43 år och typen av funktionsnedsättningar varierar från autism, adhd och downs syndrom. Under de åtta åren som hon varit ledare för laget har hon bara missat ett träningspass. Laget spelar även matcher och Stina är mån om att det ska vara innebandy på riktigt, även om det inte är själva idrotten som är det viktigaste, utan det sociala. Förutom onsdagsträningar och matcher gör laget andra roliga aktiviteter som att ses på en pizzakväll eller åka till Liseberg.
Motiveringen till nomineringen av Stina lyder ”Stina Öst har gjort stor skillnad genom att möjliggöra för ungdomar med funktionsnedsättning att spela innebandy i KFUM Örebro Allstars. Hon inspirerar till rörelseglädje och social samvaro och hennes onsdagsträningar har för många blivit veckans höjdpunkt. En framgångsfaktor är Stinas inspirerande ledarskap.”

Sidan publicerades: 31 januari 2023