Fritidsbanken

Sidan uppdaterades: 10 augusti 2023

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Alla kan låna och allt är gratis! Utlåningstiden är 14 dagar.

Fritidsbankens tre grundregler

  • Alla får låna
  • Allt är gratis
  • Återbrukad utrustning

De flesta artiklarna är skänkta

I förråd, garage och vindsutrymmen runt om i Sverige finns det mängder av sport- och fritidsutrustning som sällan eller aldrig används. Det kan vara skridskor som blivit urväxta, skidor som är för korta eller fotbollsskor som spelat sin sista match. Fritidsbanken tar tacksamt emot all utrustning och lånar ut den gratis till andra personer. Det är bättre att låna skridskor de gånger du behöver, då sparar du både på miljön och din egen plånbok.

Om du har saker du vill skänka är det enklast att kontakta eller besöka närmaste Fritidsbank. Många kan ta emot utrustning utanför ordinarie öppettider och en del har insamlingsplatser i anslutning till lokalen eller på andra adresser. I vissa kommuner finns det även återvinningscentraler som samlar in prylar åt Fritidsbanken. Information om det hittar du på din Fritidsbanks sida.

Vem driver Fritidsbanken?

Varumärket Fritidsbanken ägs av Fritidsbanken Sverige ideell förening där alla huvudmän som driver en lokal Fritidsbank är medlemmar. Vem/vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut. Oftast är det kommunen som är lokal huvudman och även om huvudmannen är en annan så är det viktigt att kommunen står bakom Fritidsbanken. Det finns Fritidsbanker i landet som drivs av en förening, ett förbund, föreningsallians, hjälporganisation och/eller Svenska Kyrkan och ibland är det flera parter som går ihop och driver en Fritidsbank i samverkan.

Fritidsbanker i Norrbotten

I dagsläget finns Fritidsbanker i Kiruna, Jokkmokk, Boden, Kalix, Haparanda och Luleå kommun.

Vill du starta upp en Fritidsbank i din kommun, kontakta Fritidsbanken centralt.

Länk till Fritidsbankens webbplats

Sidan publicerades: 22 oktober 2022

Kontakt

Helene Johansson

Verksamhetschef

070-686 04 49

Ansvarig för verksamhetsområde Intressepolitik och kommunikation.

LÅNA UTRUSTNING

På Fritidsbanken lånar du sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar.