Rekordmånga skolor anmälda till Idrottens dag

Fredag den 29 september får 3 000 barn från 17 skolor i Norrbotten chans att testa på idrotter under Idrottens dag. Barnen ska få en positiv upplevelse av rörelse och en möjlighet att hitta sin grej.

Sidan uppdaterades: 9 september 2023

Idrottens dag är Riksidrottsförbundets succékoncept som hjälper barn att upptäcka idrotter.

I år arrangeras Idrottens dag fredag den 29 september. Skolbarn över hela landet får röra på sig lite extra och idrottsföreningar visar upp sin verksamhet och låter barnen prova på roliga aktiviteter.

Det är skolor som är med i Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan som får vara med på Idrottens dag.

I år har RF-SISU Norrbotten lagt extra fokus på Gällivare. Alla skolor i kommunen har bjudits in till en gemensam Idrottens dag i Gällivare Sport- och friidrottshall. I stort sett alla skolor har nappat och nu väntas över 1000 barn till anläggningen.

–Ett 20-tal idrottsföreningar kommer att finnas på plats för att bjuda på härlig rörelseglädje och en möjlighet för barnen att utmana sig själva. Det ska finnas något för alla. Barnen ska känna att de kan, vill och vågar, säger Jonas Näslund, RF-SISU Norrbottens samordnare för rörelsesatsningen i skolan.

Både rörelsesatsningen i skolan och Idrottens dag är ett sätt att också nå barn som är inaktiva, de som inte har hittat glädjen i rörelse eller inte fått chansen att uppleva idrottsrörelsen och gemenskapen där.

–Det känns bra att vi genom rörelsesatsningen kan ge skolan stöttning i det förebyggande elevhälsoarbetets genom att uppmuntra till daglig fysisk aktivitet. Vi bygger broar mellan skolan, barnen och idrottsföreningarna. På sikt vill att barnen ska må bättre, lyckas bättre i skolan och kunna leva ett mer aktivt liv, säger Jonas Näslund.

Anmälda skolor

Gällivare
Emmaskolan
Hakkas skola
Hedskolan
Mariaskolan
Myranskolan
Puoltikasvaara
Sameskolan
Tallbackaskolan
Tjautjasjaure skola

Boden
Torpgärdsskolan

Luleå
Borgmästarskolan
Sunderbyskolan
Tunaskolan F-3
Tunaskolan, anpassad grundskola
Ängskolan

Piteå
Bergsviksskolan
Jävreskolan

Om idrottens dag

29 september 2023 arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i skolor över hela Sverige. I Norrbotten Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.

Nu i början av september är mer än 550 skolor i 157 kommuner anmälda med 118 000 barn. Och än finns chansen hänga på.

 


Sidan publicerades: 8 september 2023

Kontakt

Jonas Näslund

Idrottskonsulent

070-272 51 08

Samordnare rörelsesatsning i skolan