Foto: Anders Åberg

Gymnastikledare från Arvidsjaur belönas med RF:s högsta utmärkelse

Agneta Nyman, 61 år, har varit gymnastikledare i 48 år. Hon har aldrig slutat brinna för att hjälpa barn och unga att utvecklas. Nu belönas hon och tre andra norrbottningar med Riksidrottsförbundets förtjänsttecken.

Sidan uppdaterades: 8 maj 2023

Den 27 maj delar Riksidrottsförbundet ut sin högsta utmärkelse under högtidliga former till 100 välförtjänta idrottsledare från hela landet, i samband med Riksidrottsmötet i Uppsala. Fyra bor i Norrbotten – Jörgen Eriksson, Luleå (fotboll), Ann Jansson, Luleå/Älvsbyn (orientering), Eje Andersson, Luleå (orientering) och så gymnastikledaren Agneta Nyman från Arvidsjaur.

Redan som 13-åring startade Agneta sin ledarbanan med uppdrag som hjälpledare i Älvsbygymnasterna, där hon tävlade i artistisk gymnastik. Sedan dess har det rullat på och ledaruppdragen och insatser för gymnastikens bästa har staplats på varandra.

Agneta har varit ordförande i IFK Arvidsjaurs Gymnastikklubb sen hon startade den 1989. Hon är också tränare, domare, utbildare och ansvarig i Gymnastikförbundets Norrs tävlingskommitté.

–Idag är det mer fokus på det holistiska, att alla ska må bra inte bara i sin idrott, utan man ser till hela människan. Det är bra. De flesta ledare är mer lyhörda nu och lyssnar mer på barnen. De får vara med och tycka till, säger Agneta när hon beskriver utvecklingen över tid.

I Arvidsjaur är det full fart med 180 barn i verksamheten, varav 31 som tävlar. Agneta tillbringar 8,5 timmar i veckan som tränare i en hall som kräver extra mycket. Den är inte anpassad för gymnastik och redskapen måste plockas fram och städas undan varje gång.

Foto: Anders Åberg

Energin får hon av att barnen har roligt och utvecklas.

–Alla har rätt att utvecklas utifrån den egna nivån och unika förutsättningar. Det ska vara roligt att tävla och man tävlar bara om man själv vill, säger Agneta.

När gymnastikförbundet slutade publicera resultatlistor för barn upp till steg 4 trodde många att barnen skulle tappa sugen.

–Men så blev det inte. Alla barnen får medalj och det är bara ledaren som får ta del av resultatet, för att kunna hjälpa barnen till rätt utveckling, säger Agneta.

Är det något du är särskilt stolt över?

–Många frågar hur jag gör för att ha så glada gymnaster. Jag brukar svara att jag är glad själv, säger Agneta och utvecklar svaret vidare:

– Det handlar om att ha ett tillåtande klimat. Man kan göra fel, man kan förbättra och vi kan skoja om det som händer. Vi skrattar med varandra och inte åt varandra. Även om barnen misslyckas så bryter de inte ihop. Efter tre fall från bommen, reser de sig upp med ett leende, skrattar och konstaterar att det blev livets sämsta serie. Sen går vi vidare och fortsätter träna tillsammans för att utvecklas.

Vad betyder det för dig att få RF:s förtjänsttecken?

–Det känns jättekul och ärofyllt att få uppskattning för det jag gör. Gymnastiken är en livsstil och jag är engagerad nästan varje dag, säger Agneta och ser fram emot det högtidliga mottagandet under Riksidrottsmötet i Uppsala i slutet av maj.

Några gymnasters ord om Agneta:

Agneta är allt för mig inom gymnastiken. Om något är läskigt får hon mig att göra det ändå — och då slutar det alltid med att allt är bra.

Hon är positiv och glad och kan förklara på enkla sätt. Hon vill hjälpa alla och har ögon och öron överallt i hallen. Utan Agneta skulle nog inte Arvidsjaurs gymnastik ha funnits.

Agneta betyder jättemycket för mig. Utan henne skulle jag nog inte haft möjligheten att börja gymnastik något som jag redan som liten byggt upp en kärlek för. Hon är helt fantastisk, både som tränare och utanför hallen.

Hon hör, ser och uppmärksammar allt det som händer, vilket är det som behövs när man tränar gymnaster på olika steg. Hon vet exakt vad hon ska säga vare sig det är motivation, beröm eller konstruktiv kritik för att hjälpa oss i vår utveckling. Samtidigt som hon bibehåller all vår motivation och kärlek till sporten.

Tack vare henne så är jag där jag är och tycker fortfarande att det är väldigt kul att träna. Så tack Agneta för att du är den du är.

Sidan publicerades: 8 maj 2023

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.