Ekonomiadministration och skatter

Sidan uppdaterades: 18 april 2023

Att ha goda kunskaper om föreningsekonomi är viktigt för ideella föreningar. På den här sidan har vi samlat information som ska underlätta för föreningen att sköta hanteringen av ekonomi och redovisning på ett korrekt sätt.

Även om idrott är något de flesta sysslar med på sin fritid ställs det professionella krav på hur ekonomin ska skötas i en ideell förening. Det finns lagar, regler och riktlinjer som ska följas. Ju mer du kan om ett ämne desto roligare blir det. Har föreningen en god ekonomi och god ordning på den blir det mer tid, energi och resurser över åt det som föreningen finns till för - nämligen den idrottsliga verksamheten.

Idrottens redovisning

Även ideella föreningar ska följa bokföringslagen – annars riskerar de bestraffning.

Riksidrottsförbundet har tagit fram stöd för att avlasta föreningarna i redovisningsarbetet, exempelvis dokumentet Idrottens Redovisning med Idrottens BAS-kontoplan. Det och många andra dokument kopplat till ekonomihantering och redovisning finns att ladda ned på Riksidrottsförbundets webbplats.

Få information om Idrottens redovisning och ladda hem dokument på RF:s webbplats

Skatter och avgifter

Hos Skatteverket finns information för ideella föreningar.

Information om skatter, avgifter, bokföring och redovisning på Skatteverkets webbplats.

Ladda hem RF:s broschyr "Idrott och skatter" (pdf) Pdf, 269 kB.

Vi rekommenderar att du tar del av Skatteverkets kostnadsfria webbseminarier. Där kan du bland anant lära dig mer om idrottsföreningens åtaganden som arbetsgivare när det gäller att lämna inkomstdeklaration och kontrolluppgift.

Till skatteverkets sida för aktuella webbseminarier

Verktyg som underlättar ekonomiadministrationen

Riksidrottsförbundet har förhandlat fram avtal som ska underlätta föreningens ekonomiadministration.

Fortnox

Effektivisera och modernisera det tidskrävande arbetet med fakturering och bokföring i din idrottsförening eller ditt förbund, spara tid och få full koll på ekonomin.

Mer om Fortnox tjänster för idrotten

Swedbank och Sparbankerna

Swedbank har tagit fram och paketerat ett antal banktjänster som underlättar hanteringen av föreningens och förbundets ekonomi.

Mer om Swedbanks banktjänster för idrotten

Visma eEkonomi

Visma erbjuder föreningen ett komplett paket med bokföring och fakturering, ekonomiöversikt med budgetfunktion samt lönebesked och arvoden.

Mer om Visma eEkonomi för föreningar

Sidan publicerades: 17 november 2022