Ren rörelseglädje på rak arm - Cricket i skolan får fart på eleverna

Sidan uppdaterades: 14 december 2022

2,5 miljarder människor världen över älskar cricket. Det kommer dina elever att göra också. Att spela cricket på rasten eller idrottslektionen är lika enkelt som att spela fotboll eller brännboll. Idrottshallen eller skolgården fungerar perfekt som spelplan. Genom att prova en helt ny rastaktivitet ökar också chansen att du får med fler nyfikna, även de som normalt inte är så aktiva.

I Svenska Cricketförbundets skolmaterial finns allt du behöver för att komma igång. Här hittar du introduktionsvideos till den spännande världssporten samt flera nybörjartips för spelets olika roller; bowler, batter och fielder. Eller kastare, slagspelare och utespelare med andra ord. Du bjuds på korta filmer med enkla nybörjartips hur du lär ut rätt teknik i de olika spelmomenten. Dessutom finns filmat undervisningsmaterial med flera lekar och övningar, speciellt anpassade för cricket i skolan.

Tips & tricks

”Städa huset” har aldrig varit roligare. Dela upp gruppen i två lag, på varsin planhalva med två bänkar i mitten. Varje lag börjar med hälften av bollarna. Sätt klockan på t ex 3 minuter och börja kasta över bollar till det andra lagets planhalva. När tiden är ute vinner det lag som har minst antal bollar på sin sida. Leken är både pulshöjande, gruppstärkande och skrattframkallande. Och det bästa av allt är att alla kan vara med.

Fler lekar och övningar >>

Här kan din skola beställa ett komplett startset i plast för cricket i skolan.

Hoppas vi väckt din nyfikenhet för cricket som skolaktivitet. Har du frågor om projektet är du varmt välkommen att höra av dig till Azam Khalil, som är kontaktperson för skolor på Svenska Cricketförbundet. Till kontaktformuläret


Rörelsesatsning i skolan

Detta material är en del av Riksidrottsförbundets Rörelsesatsning i skolan, som syftar till att förbättra barnens välbefinnande och skolresultat. Det gör vi bäst genom att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet. Fler spännande idrotter presenteras löpande under året.

Läs mer om projektet här: rf.se/RFarbetarmed/Aktuellaprojekt/rorelsesatsningiskolan

Sidan publicerades: 8 november 2022