Bordet är dukat för lunchrasten - Inspirerande tips och övningar på spelabiljard.nu

Sidan uppdaterades: 14 december 2022

Alla kan spela biljard. Och de allra flesta tycker om att göra det. Har din skola eller fritidsgård ett biljardbord så hoppas vi att spelabiljard.nu kan hjälpa dig inspirera fler elever till aktivitet på rasten.

Projektet riktar sig till sportens nybörjare. Här hittar du tips och råd om hur du spelar, och lär ut att spela, biljard. Du kan läsa om utrustningen, hur du siktar, skruvar samt vett och etikett runt bordet. Det finns också regler och övningar med tydliga instruktioner, bilder och filmklipp som visar hur du kommer igång. Enkel och praktisk information för alla åldrar.

OBS! Spelet är kraftigt beroendeframkallande, så det kan vara bra att veta att det även finns en föreningskarta, så att du kan hänvisa dina nyfrälsta biljardfantomer till närmaste biljardhall.

Tips & tricks

spelabiljard.nu hittar du enkla övningar som är lätta att lära ut. De flesta kan eleverna utföra på vilket biljardbord som helst.

Hitta rätt tempo

Tempokontroll är en övning som är både rolig och utmanande. Att kunna kontrollera tempot i en stöt är mycket viktigt. Lägg upp 15 bollar på rad från långsida till långsida i ena änden av bordet. Spela en boll i taget mot den andra kortvallen. Målet är att få bollarna att stanna inom ett visst område på bordet. Bestäm innan var bollarna ska stanna, exempelvis mitten av bordet.

På spelabiljard.nu hittar du fler övningar i olika svårighetsgrad, allt från siktövningar, till skruvar och vallövningar.

Hoppas vi väckt din nyfikenhet för biljard på skolan. Det är en rolig och utmanande aktivitet som alla kan vara med på.


Rörelsesatsning i skolan

Detta material är en del av Riksidrottsförbundets Rörelsesatsning i skolan, som syftar till att förbättra barnens välbefinnande och skolresultat. Det gör vi bäst genom att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet. Fler spännande idrotter presenteras löpande under året.

Läs mer om projektet här: rf.se/RFarbetarmed/Aktuellaprojekt/rorelsesatsningiskolan

Sidan publicerades: 8 november 2022