Anna-Kristin Andersson, Åsarna IK

Guldglans över Åsarna: Ann-Kristin Andersson tilldelas svensk idrotts finaste utmärkelse

Efter nära 50 år som ideell kraft i Åsarna IK belönas Ann-Kristin Andersson med Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken i guld – den högsta utmärkelsen inom svensk idrott. "Jag är inte så mycket för att synas och höras, men visst är det roligt att bli uppskattad", säger Ann-Kristin.

Sidan uppdaterades: 14 april 2025

Sedan 1975 har Ann-Kristin Andersson varit Åsarna IK:s självklara sekreterare – en roll hon axlat med värme, noggrannhet och stort hjärta. Hennes föreningsresa tog fart redan fem år tidigare, inspirerad av det firande som följde när Lars-Göran Åslund kom hem med VM-guld i längdskidor från Vysoké Tatry.

– Vi åkte in till Östersund för att ta emot honom när han kom hem. Det var en lång karavan som tutade och skrek genom stan. När vi kom hem till bygdegården var det så fullt att man knappt kom in. Ett otroligt minne, berättar Ann-Kristin.

Hon började efter det gå på årsmöten och blev föreslagen till posten som sekreterare av Pecka Eriksson. Resten är, som man brukar säga, historia.

Under åren har hon följt både teknikutvecklingen och föreningens idrottsliga framgångar. Från blåstenciler och manuella tidtagningar till digitalisering och världsstjärnor i skidspåret.

Även om tekniken förändrats under årens lopp har något alltid bestått: den starka gemenskapen och stoltheten över föreningens framgångar.

– Jag har haft förmånen att vara sekreterare i Sveriges bästa skidklubb. Vi har haft många framgångsrika åkare, OS- och VM-medaljer och Vasaloppssegrare, men det viktigaste är ändå att vi vinner SM-stafetten. Resten är bonus, säger hon med ett leende.

Ideellt engagemang – en livsstil

Ann-Kristin har genom åren gjort betydligt mer än sekreterarjobbet. Hon har varit med och ordnat fester, bussresor till SM-tävlingar och till och med tagit initiativ till den klassiska ”Guldbyn”-skylten som i dag sitter fastskruvad på Åsarna IK:s kansli.

– Vi var några flickor som gjorde mycket runt omkring tävlingarna. Intäkterna från våra aktiviteter gick bland annat till att köpa in utrustning till våra tre kockar och till statyn av Lars-Göran Åslund uppe vid skidstadion. Den målade jag själv. Jag har brytt mig om mycket som inte har med sekreterarjobbet att göra, säger hon med ett skratt.

Att nu få ta emot Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken i guld känns hedrande, även om Ann-Kristin är den första att tona ner uppmärksamheten.

– Jag är inte så mycket för att synas och höras, men visst är det roligt att bli uppskattad. Jag vet ju vad jag har gjort.

Ett råd till nästa generation

Åsarna är en liten by med knappt 300 invånare, men med en förening som gång på gång visar vad ideell kraft kan åstadkomma.

– Alla ställer upp i vått och torrt. Jag beundrar Wassberg & Co som kör spår i ur och skur. Till yngre som vill engagera sig vill jag säga att man får mycket tillbaka som inte går att värdera i pengar. Och har man gett sig in i något, då får man försöka fullfölja det. Man kör ut en generation i taget, avslutar hon.

När Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse nu tilldelas Ann-Kristin Andersson – en av bara 100 personer vartannat år – sker det i samband med Riksidrottsmötet i Göteborg den 23–25 maj.

Stort grattis till utmärkelsen och tack för alla år som du engagerat dig (och fortfarande gör) tillönskar vi på RF-SISU Jämtland-Härjedalen!

Fakta: Riksidrottsförbundets Förtjänsttecken i guld

  • Instiftades 1910 och fanns från början i både guld och silver. Sedan 1911 delas det endast ut i guld.
  • Är Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse.
  • Utdelas vartannat år till 100 personer som gjort stora ideella insatser inom idrottsrörelsen.
  • Mottagare nomineras av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU-distrikt och utses av Riksidrottsstyrelsen.
  • Utdelningen sker i år under Riksidrottsmötet i Göteborg 23–25 maj 2025.

Sidan publicerades: 14 april 2025