"Årets Förebild" – ett erkännande av idrottens jämställdhetsarbete i Jämtland-Härjedalen

RF-SISU Jämtland-Härjedalen har blivit utsedda till ”Årets Förebild” av Centerkvinnorna i Jämtland-Härjedalen för sitt målmedvetna arbete med jämställdhet inom idrotten. Med en tydlig ambition att skapa likvärdiga möjligheter för flickor och pojkar, kvinnor och män, är priset ett erkännande av det pågående arbetet – men också en påminnelse om att vi alla har en roll att spela i denna viktiga utveckling.

Sidan uppdaterades: 7 april 2025

När Anna Omberg och Eva Rosén från Centerkvinnorna besökte RF-SISU Jämtland-Härjedalen var det med tårta och ett fint erkännande av organisationens insatser för en mer jämställd idrott. I motiveringen lyfts RF-SISU J-H:s arbete med att ta itu med ojämställd representation och snedfördelning av resurser, genom utbildningar och stöd till föreningar:

"RF-SISU Jämtland-Härjedalen utgår från att alla har rätt att vara med och tar itu med ojämställd representation och snedfördelning av resurser. Genom bl.a. utbildningar och stöd till föreningar jobbar de för att skapa likvärdiga möjligheter för flickor och pojkar, kvinnor och män att påverka och utvecklas inom idrotten. Detta arbete stärker jämställdheten men också föreningslivet och bidrar till demokratin och levande bygder runt om i vårt län."

Men detta firande är inte bara RF-SISU:s – det är ett firande av alla idrottsföreningar i länet som varje dag arbetar för att idrotten ska vara en plats för alla.

RF-SISU stöttar föreningar i jämställdhetsarbetet

Jämställdhet inom idrotten handlar om demokrati, resurser och möjligheter. Idrottsrörelsen har historiskt sett formats av män, för män och många strukturer och normer lever kvar än idag. RF-SISU Jämtland-Härjedalen arbetar tillsammans med föreningar och förbund för att förändra detta och skapa en mer jämställd idrottsrörelse.

Vårt arbete omfattar både vår egen organisation och det stöd vi erbjuder idrottsföreningar genom kommunikation, utbildning och vägledning. Genom att satsa på jämställdhet kan vi tillsammans skapa ett tryggare, mer inkluderande och attraktivt föreningsliv för alla.

Inomhus tårta textkort Årets förebild

Hur kan din förening arbeta med jämställdhet?

För att utveckla en mer jämställd idrottsmiljö behöver vi våga ställa frågor och analysera vår verksamhet. Några centrala frågor att reflektera över i föreningen kan vara:

  • Hur ser den ekonomiska fördelningen ut mellan könen?
  • Hur fördelas träningstiderna mellan flickor och pojkar?
  • Vilka har inflytande i föreningens beslut?
  • Finns det normer som påverkar vilka som känner sig välkomna?
  • Hur arbetar vi med inkludering av transpersoner inom idrotten?

Verktyg och stöd för en jämställd idrott

På webbplatsen Trygg och inkluderande idrott finns kunskap, inspiration, filmer och verktyg som hjälper föreningar att utveckla sitt jämställdhetsarbete. RF-SISU Jämtland-Härjedalen finns också som stöd – vill er förening få hjälp att komma igång eller ta nästa steg? Kontakta en av våra idrottskonsulenter för ett första möte.

Jämställdhet – en nyckel för en stark idrottsrörelse

Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla områden, inklusive idrotten. Trots att vi i svensk idrott slår fast att "alla har rätt att vara med", ser vi fortfarande ojämställd representation i ledarroller och en snedfördelning av resurser.

Genom att öka kunskapen och utmana invanda mönster kan vi tillsammans forma en idrottsrörelse där alla har samma chans att utvecklas och påverka. Låt oss tillsammans fortsätta arbetet för en mer jämställd idrott!

Sidan publicerades: 7 april 2025