
Skam den som ger sig – Charlotte Kalla inspirerade på Idrottsforum
I samband med Idrottsforum arrangerade RF-SISU Jämtland-Härjedalen en föreläsningskväll med skidikonen Charlotte Kalla på Mittuniversitetet i Östersund. Drygt 100 personer deltog på plats och flera följde föreläsningen digitalt. Med en ärlig och personlig berättelse tog Charlotte med publiken på en resa genom sin karriär – från barndomen i Tärendö till OS-gulden och de tuffaste motgångarna. Hon delade med sig av sina tankar om press, drivkraft och mental styrka och publiken fick chansen att ställa frågor till Charlotte.
Sidan uppdaterades: 13 mars 2025
Onsdagen den 26 februari samlades drygt 100 föreningsrepresentanter, aktiva, ledare, föräldrar och idrottsentusiaster, på Mittuniversitetets Campus i Östersund för att lyssna till en av svensk idrotts mest folkkära profiler, Charlotte Kalla. Charlotte tog med publiken på en resa genom sin imponerande karriär, från de tidiga åren i Tärendö till OS- och VM-guld på de stora scenerna. Föreläsningen bjöd på en ärlig och personlig inblick i Kallas tankar kring press och motgångar och drivkraften att fortsätta när tvivlet smyger sig på.
Att bygga en stabil grund
Innan föreläsningen fick vi en pratstund med Charlotte, där vi bland annat talade om mål, mental träning och vikten av att skapa en hållbar idrottsmiljö.
– Jag hoppas att kvällens deltagare ska känna sig inspirerade till att våga vara ärliga mot sig själva när de sätter upp mål, oavsett om det gäller idrottsmål eller mål i livet i stort, sa Charlotte. Hon betonade också vikten av att bygga en stabil grund innan man fokuserar på idrottsspecifika mål.
Hon berättade även om sin erfarenhet av mental träning, något som blev en central del av hennes karriär från 2013 och framåt.
– Jag fick kontakt med en psykolog 2013 som jag fortfarande har kontakt med. Han har hjälpt mig enormt, inte bara under elitkarriären utan även efteråt. Att sätta ord på känslor och tankar har varit en viktig del av min utveckling, sa Charlotte.
Som en del i föreläsningen vill Charlotte också lyfta fram vikten av att visa att elitidrottare också har sina utmaningar.
– Jag vill visa att jag också har varit sårbar under min karriär och inte alltid den glada och självsäkra person som media målat upp. Jag valde att inte berätta så mycket om de tuffa perioderna under min idrottskarriär för att jag inte ville att det skulle få stjäla min energi. Jag valde vad jag ville dela med mig av. Det är viktigt att andra får en insikt om att elitidrottare också ”bara” är människor, även om vi kan verka hårdhudade och ha full kontroll, sa Charlotte.

Drygt 100 deltagare hade letat sig till Mittuniversitetet för att lyssna på Charlotte Kallas föreläsning.
Att prata om svårigheter och motgångar
När vi pratade om hur idrottsföreningar kan stötta unga aktiva i att hantera motgångar lyfte hon fram vikten av att normalisera samtal kring jobbiga känslor.
– Det ska vara lika naturligt att prata om känslor som att planera ett träningspass. Att våga lyfta ämnet och visa att det är okej att känna både glädje och tvivel är avgörande, menade hon.
Hon passade även på att rikta ett stort tack till alla ideella ledare och tränare som engagerar sig i idrottsföreningar.
– Föreningslivet har betytt otroligt mycket för mig, mycket mer än jag förstod när jag var yngre. De ideella ledarna gör ett fantastiskt jobb och utan dem hade jag aldrig fått den start jag fick i idrotten, avslutade Charlotte.
Publikens reflektioner: "Mental träning är viktigare än vi tror"
Bland besökarna fanns Åsa Helander, som representerade Parkskolans Skol IF, Norrlands Bordtennisförbund och Ås Pingis. Hon var en av dem som imponerades av Charlottes berättelse.
– Det som verkligen fastnade var hur viktig den mentala träningen är. Viktigare än vi tror. Det är något vi inte alltid ser utåt hos elitidrottare, men som det ligger otroligt mycket arbete bakom, sa Åsa.
Hon berättade att mental träning blir ett allt mer aktuellt ämne inom både skolans värld och pingisvärlden.
– Jag är lärare och ser att idrottselever pratar mer och mer om det här. Men frågan är hur mycket stöd de får utanför skolan. Det finns nog en del att jobba med där, reflekterade hon.

Åsa Helander, representerade Parkskolans Skol IF, Norrlands Bordtennisförbund och Ås Pingis.
En kväll att minnas
Föreläsningskvällen blev en uppskattad och inspirerande upplevelse för både besökare och digitala deltagare. Charlottes ärliga och öppna berättelse gav värdefulla insikter, inte bara om elitidrottens utmaningar, utan också om vikten av mental styrka och gemenskap inom idrotten. En kväll som garanterat satte avtryck hos deltagarna.
Sidan publicerades: 13 mars 2025