Clas Nilsen, ordförande i ÖBS & Wictor Fjellström, verksamhetschef RF-SISU J-H samtalar under frukostträffen.

Hur kan vi vända trenden med ökade idrottskostnader?

Idrott ska vara tillgängligt för alla – men med stigande kostnader riskerar många barn och unga att ställas utanför. Kostnaderna inom idrotten har ökat med 68 procent sedan 2009 – en utveckling som påverkar både föreningar och familjer. Under Idrottsforumveckan bjöd RF-SISU Jämtland-Härjedalen, tillsammans med LF Jämtland, in till en frukostträff för att diskutera problemet och samtidigt lyfta fram goda exempel.

Sidan uppdaterades: 12 mars 2025

Under tisdagsmorgonen den 25 februari samlades ett 50-tal deltagare från föreningslivet, näringslivet och politiken för att ta del av nya insikter om idrottens ökande kostnader. Med utgångspunkt i Riksidrottsförbundets kostnadsstudier, som b la belyser hur ekonomiska barriärer påverkar idrottsdeltagandet, gav distriktsidrottschef Anna Ottosson-Blixth och verksamhetschef Wictor Fjellström en tydlig bild av nuläget. Medelkostnaden för ett barns huvudidrott ligger idag på 9 400 kronor per år, vilket är en ökning med hela 68% sedan 2009. En viktig fråga som lyftes var hur vi kan sänka trösklarna och en engagerad dialog växte fram om hur vi tillsammans kan skapa en mer inkluderande idrott.

Flera människor sitter på stolar i en samlingslokal. Två personer står längst fram och talar. 

Ett 50-tal människor deltog under frukostträffen som bjöd på många intressanta inspel.

Östersunds Bandysällskap – en förening som håller avgifterna nere

Östersunds Bandysällskap kan ses som ett gott exempel på en idrottsförening som lyckats skapa strategier för att bibehålla låga avgifter kopplat till sin verksamhet och samtidigt behålla bredden i verksamheten. "Vi vill att alla som vill ska kunna spela bandy och att så många som möjligt ska kunna hålla på så länge som möjligt," säger Clas Nilsen, ordförande i Östersunds Bandysällskap.

En stor del av föreningens strategi handlar om att minska kostnader kopplade till resor. Genom att samåka och samarbeta med andra lag kan utgifterna hållas nere. "Vi åker tillsammans med andra föreningar i regionen när vi spelar. Om vi exempelvis har match i Edsbyn kan vi släppa av ett lag i Sundsvall och sedan fortsätta vidare till vår slutdestination. Det sparar både pengar och miljö," berättar Clas Nilsen.

Föreningen har också en aktiv strategi för att attrahera sponsorer, vilket gör att ungefär hälften av deras budget finansieras av externa partners. De satsar på att ha flera små sponsorer snarare än att förlita sig på några få stora. ”Det tar såklart mycket tid att skaffa sponsorer, men vi har en grupp på fyra personer som har arbetat med detta länge. De gör det efter sitt ”vanliga” jobb, ideellt, och det bidrar såklart till att vi kan hålla nere kostnaderna för våra aktiva," säger Clas.

Porträtt på mörkhårig man i svart tröja med ÖBS-logga på bröstet. Bakgrund, vy över Storsjön och Frösön. 

Clas Nilsen, ordförande i Östersunds Bandysällskap.

För att göra det enklare för nya barn och unga att börja med bandy har föreningen köpt in 50 begagnade uppsättningar med skridskor och hjälmar. De används framför allt vid bandyskolan, som dessutom är helt kostnadsfri.

För andra föreningar som vill sänka trösklarna har Clas Nilsen ett tydligt råd: "Det handlar om att vara ärlig och fråga sig själv: Vad vill vi med vår idrott? Vill vi ha en elitverksamhet eller en breddidrott? För oss handlar det om att inkludera så många som möjligt – och vi arbetar aktivt för att det ska vara möjligt”, avslutar Clas.

Genom smart resursanvändning, samarbete och en tydlig vision kan föreningar hitta egna sätt att minska kostnaderna och behålla fler inom idrotten.

Politikens roll i att minska kostnaderna

Pär Fredriksson (M), delade sina tankar om hur politiken kan spela en roll i att minska kostnaderna för idrottsdeltagande och därmed bidra till en mer tillgänglig idrott för alla.

Pär betonar vikten av att tänka långsiktigt när det gäller idrottsanläggningarnas utveckling och renovering: "Vi måste tänka smart när vi renoverar. Självklart behöver anläggningarna renoveras, men vi kanske inte behöver den jättestora läktaren. Vi måste tänka på vilken idrott vi renoverar för – är det för elitidrotten, som är liten men viktig, eller är det för breddidrotten och ungdomsidrotten, som påverkar framtiden?"

Han understryker också föräldrarnas och föreningarnas roll i att hålla nere kostnaderna, särskilt när det gäller resor: "Som lagledare och förälder kan jag påverka genom att tänka på kostnaderna för cuper. Kanske räcker det att åka på den lokala cupen istället för att resa till Göteborg eller Stockholm. Och i föreningen är det viktigt att vara tydlig med att ideella insatser krävs för att hålla kostnaderna nere – du kan inte köpa dig fri från att bidra."

Välkammad man i kostym. 

Pär Fredriksson (M) deltog under frukosten både som politiker och som föreningsledare.

När det gäller politikens roll ser Pär Fredriksson ett tydligt behov av att kommunen blir mer proaktiv i att stödja föreningar som inte alltid hörs eller får ta del av de vanliga bidragen: "Vi har ju dels de kommunala stöden och statliga LOK-stöd, men kommunen behöver kliva in tydligare för att stötta barnidrotten, eftersom elitidrotten redan har möjlighet att attrahera sponsorer. Och vi måste bli bättre på att möta de föreningar som inte hörs så mycket – många mindre föreningar kämpar utan att få samma stöd."

Samtal och engagemang för en mer tillgänglig idrott

Under träffen ställde deltagarna frågor och delade med sig av egna erfarenheter. Ett återkommande tema var behovet av samverkan mellan föreningar, kommuner och näringsliv för att göra idrotten mer tillgänglig. Anna-Karin Lindeberg från LF Jämtland berättade om deras sociala hållbarhetsarbete, inklusive LF Jämtland Support och samarbetet med länets kommuner för att erbjuda kostnadsfria lovaktiviteter. Allt för att sänka trösklarna och för att få in fler barn i föreningslivet.

Frukostträffen visade att vi tillsammans kan vända trenden. Det handlar om att samverka mellan föreningar, kommuner och näringsliv, och att hitta lösningar som gör idrotten tillgänglig för alla, oavsett bakgrund eller plånbok.

Sidan publicerades: 12 mars 2025