
Plats för idrott: Investeringar för framtidens idrottsutövare
Fredagen den 28 mars samlades representanter från kommun, region, idrottsföreningar, idrottsförbund och näringslivet för en lunchträff med fokus på plats för idrott med information och dialog kring vikten av fortsatta investeringar i idrottsmiljöer och anläggningar. Under mötet diskuterades läget i Jämtland-Härjedalen, framtida behov och hur finansiering kan möjliggöra utveckling av anläggningar för dagens och morgondagens idrottare.
Sidan uppdaterades: 11 mars 2025
Distriktsidrottschef Anna Ottosson Blixth inledde träffen med en nuläges- och bakgrundsanalys och betonade vikten av långsiktig planering. "Vi ser en tydlig utveckling där behovet av idrottsanläggningar ökar, samtidigt som finansiering och samverkan blir avgörande för att föreningslivet ska kunna fortsätta erbjuda trygga och attraktiva idrottsmiljöer," sa hon. Hon lyfte också resultat från Riksidrottsförbundets anläggningsenkät, där nästan varannan förening svarat att det finns ett stort renoveringsbehov där de idrottar. Behovet upplevs som lika stort i hela landet, oavsett om det är föreningen eller kommunen som äger anläggningen. I många fall saknas ventilation, omklädningsrum, sociala ytor eller andra viktiga funktioner, vilket ytterligare understryker vikten av investeringar och samverkan för att framtidens idrott ska ha de förutsättningar som krävs.
Förutsättningarna ser också olika ut då vi lever i ett län som är stort geografiskt men där människor också bor utspridda på i stort sett hela ytan. Detta medför att kommuner med lågt befolkningsantal fortsatt behöver säkerställa idrottsytor på många platser för att skapa möjligheter för tillgänglig och nära idrott för medborgarna vilket kan vara en utmaning.
I bakgrundsbeskrivningen delgavs även information om vart finansieringen av utveckling av idrottsytor kan komma ifrån och statistik visade bland annat på skillnaderna i hur stor andel Arvsfondsstöd och anläggningsstöd från RF som föreningar fått beviljat i våra åtta kommuner under senaste åren.
Då föreningarnas och kommunernas ekonomier inte räcker till utifrån de behov som finns var syftet med informationen att påvisa vikten av att vi alla, tillsammans, behöver jobba för att attrahera stöd från olika håll för att kunna ha råd att investera i plats för idrott.
Rosmari Hagström från Brunflo IF och Tomas Hedin från Krokom/Dvärsätt IF gav konkreta exempel och delade sina erfarenheter hur de finansierat och genomfört anläggningsprojekt. Brunflo IF med bygget av en ny pumptrack i Brunflo och Krokom/Dvärsätt IF som har investerat hela 27 miljoner kronor i en ny inomhusfotbollshall. Deras insikter om finansiering, samarbete och vilket stöd som behövs för att kunna genomföra projekt med de ideella krafterna i föreningarna var värdefulla för alla deltagare.

Pumptracken i Brunflo är ett populärt ställe för barn och vuxna att vara på.
Under träffen presenterades också RF-SISU Jämtland-Härjedalens nystartade Idrotts- och samhällsbyggarfond. Fonden syftar till att skapa hållbara och långsiktiga lösningar för idrottsanläggningar och föreningslivets utveckling. Två av de företag som valt att stödja fonden, däribland LF Jämtland, delade med sig av sina motiv till engagemanget och vikten av att stärka folkhälsa och samhörighet genom idrott.
Engagemanget under träffen var stort och det blev tydligt att frågan om plats för idrott är avgörande för regionens framtida utveckling. "Ska vi kunna ge fler barn, unga och vuxna möjlighet att idrotta behöver vi satsa på våra anläggningar. Samverkan mellan föreningslivet, offentlig sektor och näringslivet är en nyckel för att lyckas," avslutade Anna Ottosson Blixth.
Ett stort tack till alla som deltog och bidrog till en inspirerande och viktig diskussion om idrottens framtid i Jämtland-Härjedalen!
Sidan publicerades: 11 mars 2025