Mer än en basketmatch – Pridematchen som plattform för lärande och inkludering

Folkbildning handlar inte bara om teori – det handlar om möten, samtal och att skapa sammanhang där fler kan känna sig inkluderade. En av Folkbildningens verksamhetsformer är kulturarrangemang, där RF-SISU Jämtland-Härjedalen, på olika sätt, kan ge stöd till idrottsföreningar i att arrangera kulturarrangemang som exempelvis lyfter viktiga samhällsfrågor. Ett gott exempel på detta är Östersund Baskets kommande Pridematch den 22 februari, där idrott och inkludering förenas i ett färgsprakande evenemang.

Sidan uppdaterades: 21 februari 2025

Ibland är det bra att titta vid sidan av idrotten för att väcka inspiration och skapa lärande. RF-SISU kan erbjuda er förening stöd kring olika typer av kulturarrangemang som ger gemensamma upplevelser, fyller på inspirationen och skapar dialog och engagemang. Det kan till exempel handla om teater, sång, musik, utställningar mm. Genom att ge stöd och samarbeta med lokala idrottsföreningar kan vi tillsammans skapa evenemang som inte bara främjar idrott utan också lyfter viktiga samhällsfrågor.

Basket, pride och gemenskap i centrum

Östersund Basket har tidigare arrangerat temamatcher som exempelvis ”Rosa-bandet matcher”, men i år tar de ett nytt steg genom att anordna sin allra första Pridematch. Moa Lundqvist, Klubbchef i föreningen, berättar om evenemanget:

– Den 22 februari kl. 14.00 bjuder vi tillsammans med våra samarbetspartners in till en match i Pride-anda. Förutom spännande basket kommer det att erbjudas föreläsningar, samtal, aktiviteter och en härlig buffé innan uppkast. Vi vill att det här ska bli en dag fylld av gemenskap och inkludering, där alla ska känna sig välkomna.

Publiken kommer bland annat att innan matchen mellan Östersund Basket och Uppsala Basket, kunna lyssna till föreläsningar från RFSL och Suicide Zero. Dessutom delar Karin Thomasson, i ett samtal med konferencier Sara Carlemår, sin personliga resa som förälder till en transperson.

Hanna Sjöberg och Moa Lundqvist från Östersund Basket. Foto: Östersund Basket

Hanna Sjöberg och Moa Lundqvist från Östersund Basket är taggade inför evenemanget och hoppas på många besökare. Foto: Östersund Basket

Att använda idrottens plattform för viktiga frågor

– Idrotten har en fantastisk möjlighet att påverka samhället i en positiv riktning. Genom att anordna Pridematchen vill vi visa att basket och idrott generellt ska vara en trygg och inkluderande plats för alla, säger Moa.

Östersund Basket har länge haft ett starkt samhällsengagemang och ser idrotten som en naturlig arena för att lyfta viktiga frågor. Idén till Pridematchen kom från styrelsemedlemmen Pelle Olsson och möttes av ett starkt engagemang internt.

– För oss är basket så mycket mer än bara en sport. Vi vill använda vår plattform för att belysa viktiga ämnen, och vi hoppas att det här blir ett återkommande inslag i vår verksamhet, säger Moa Lundqvist.

På lång sikt vill Östersund basket att evenemanget ska bli en återkommande tradition som lyfter olika viktiga teman varje år. Man vill alltså få in det i föreningens årshjul som ett återkommande event, där man varje år vill lyfta ett aktuellt tema i form av ett kulturarrangemang.

Östersund Basket har även andra initiativ på gång för att främja en mer inkluderande idrottsmiljö. Exempel på detta är Sportlovsbasket i Bräcke, ett Girls Camp tillsammans med FIBA (Internationella basketförbundet) under lovet med hopp om att kunna locka fler tjejer till sporten. På torsdagar anordnar föreningen även Gå-basket, något som blivit en stor succé bland deltagarna.

Samarbetet med RF-SISU Jämtland-Härjedalen

För att genomföra ett arrangemang som Pridematchen har samarbetet med RF-SISU Jämtland-Härjedalen varit en viktig pusselbit. Moa Lundqvist beskriver hur de fått stöd:

– Vi har haft tre möten med vår idrottskonsulent Anja där vi bollat idéer. Det har varit otroligt värdefullt att få perspektiv utifrån och stöd i planeringen. Exempelvis kom Anja med idén om en tävling för ungdomslag, där vinnarna bjuds på middag innan matchen. RF-SISU har även bidragit med ekonomiskt stöd till mat till denna aktivitet och kommer att vara på plats med en monter under matchdagen.

Inspirerar fler föreningar att lyfta samhällsfrågor

Östersund Basket hoppas att deras initiativ ska inspirera fler föreningar att våga ta steget och arrangera temamatcher eller andra kulturarrangemang.

– Man behöver inte göra ett stort event, det viktigaste är att man gör något. Börja med att lyfta ämnet i laget eller i föreningen, skapa samtal och fundera på hur just er förening kan bidra, tipsar Moa Lundqvist.

Att hitta sponsorer har varit en utmaning, men genom att ringa runt och prata med olika aktörer lyckades föreningen bland annat få Östersunds kommun som huvudsponsor.

– Det tar tid, men vi märker att många företag och organisationer gärna är med och stöttar. Speciellt när det handlar om viktiga samhällsfrågor, säger Moa.

Folkbildningens roll i idrotten

Genom att lyfta samhällsfrågor i idrottssammanhang kan föreningar bidra till ökad kunskap och ett mer inkluderande idrottsklimat. RF-SISU Jämtland-Härjedalen uppmuntrar och stöttar föreningar i att arrangera kulturarrangemang som stärker gemenskapen och skapar mötesplatser för viktiga samtal.

– Det finns en stor kraft i idrottsrörelsen att påverka samhället i en positiv riktning. Pridematchen är ett bra exempel på hur idrott och folkbildning kan gå hand i hand, säger idrottskonsulent Anja Korhonen från RF-SISU Jämtland-Härjedalen.

RF-SISU Jämtland-Härjedalen finns för att stötta idrottsföreningar som vill arrangera kulturaktiviteter kopplade till sin verksamhet. Genom att kombinera idrott och kultur skapas nya möjligheter att engagera fler och stärka föreningens identitet.

– Vi ser att allt fler föreningar vill arbeta med värdegrundsfrågor och inkludering, och kulturarrangemang kan vara ett kraftfullt verktyg för detta. Vi kan ge stöd genom till exempel utbildning, projektstöd och handledning, avslutar Anja.

Östersund Baskets initiativ är ett inspirerande exempel på hur idrotten kan ta plats i samhällsdebatten och bidra till en mer inkluderande framtid. Genom Pridematchen hoppas klubben inspirera fler att våga ta ställning och skapa evenemang där alla känner sig välkomna.

Vill din förening också arrangera ett kulturarrangemang av något slag? Hör av er till oss på RF-SISU Jämtland-Härjedalen, så hjälper vi er att komma igång!

Sidan publicerades: 21 februari 2025