Foto: Bildbyrån, Lennart Månsson.

Så kan vi vända trenden med höga kostnader inom idrotten

Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med 68 procent sedan 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år. Det visar en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet nyligen presenterat. Med anledning av den oroande utvecklingen skickade styrelsen för RF-SISU Jämtland-Härjedalen följande debattartikel till media i länet.

Sidan uppdaterades: 16 januari 2025

Idrotten är en av samhällets viktigaste pelare. Den främjar fysisk hälsa, social gemenskap och mentalt välbefinnande. Men höga kostnader har blivit ett hinder för många familjer, särskilt barn och unga, att delta i organiserad idrott. Det är dags att vi tillsammans tar tag i denna utmaning och ser möjligheterna att skapa en mer inkluderande idrottsrörelse.

Enligt rapporten "Smakar det så kostar det" av Krister Hertting och Stefan Wagnsson har kostnaderna för barns idrottande ökat markant de senaste åren. Detta riskerar att exkludera många barn och ungdomar från att delta i föreningsidrott, vilket kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan och samhället i stort. Rapporten visar att hushållen i genomsnitt spenderar cirka 9 400 kronor per år på varje barns huvudidrott. Det är en ökning med 68% sedan 2009 och det kan jämföras med att inkomsterna under samma period i genomsnitt inte ökat med motsvarande storlek. Denna utveckling riskerar att förstärka socioekonomiska skillnader och leda till att barn från mindre bemedlade familjer inte får samma möjligheter att delta i idrott.

För ungdomar innebär de ökade kostnaderna inte bara en ekonomisk börda för deras familjer, utan också en känsla av utanförskap och orättvisa. Många ungdomar tvingas avstå från idrottsaktiviteter de älskar på grund av att deras familjer inte har råd att betala de höga avgifterna. Detta kan leda till minskad fysisk aktivitet, sämre hälsa och färre sociala kontakter, vilket i sin tur påverkar deras välmående och framtida möjligheter negativt.

Vi vet att många föreningar tar ansvar och försöker minska kostnaderna. Men det är viktigt att idrottsrörelsen fortsatt jobbar proaktivt för att förebygga kostnadsökningar och skapa en kultur där alla aktörer inom idrotten engagerar sig i att hålla kostnaderna nere. Detta kan inkludera att främja dialog mellan föreningar och förbund, samt att samarbeta med offentliga och privata aktörer för att säkerställa långsiktigt hållbara lösningar.

Vi i idrottsrörelsen har ett ansvar att arbeta för att hålla kostnaderna nere och göra idrotten tillgänglig för alla. Det innebär att vi måste se över våra avgifter, utrustningskrav och resor. Vi behöver också bli bättre på att erbjuda begagnad utrustning och skapa fler möjligheter för barn att prova på olika idrotter utan höga initiala kostnader.

Men vi kan inte göra detta ensamma. Vi behöver stöd från kommuner, staten och näringslivet för att kunna erbjuda en inkluderande och hållbar idrottsverksamhet. Det handlar om att investera i fler och bättre anläggningar, subventionera kostnader för barn- och ungdomsidrott och skapa ekonomiska stödformer för familjer med begränsade resurser.

Vi uppmanar därför alla aktörer att ta sitt ansvar och samarbeta för att säkerställa att alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund, får möjlighet att delta i idrott. Tillsammans kan vi skapa en idrottsrörelse som är öppen och tillgänglig för alla, och där ingen behöver stå utanför på grund av ekonomiska hinder. Låt oss arbeta tillsammans för våra barn och ungdomar och vår gemensamma framtid!

Styrelsen för RF-SISU Jämtland Härjedalen

Hela rapporten finns att läsa här:
Smakar det så kostar det. Om föräldrars kostnader för barnens idrott(pdf)Pdf, 2 MB. Pdf, 2 MB.
Krister Hertting, docent i pedagogik, lektor vid Högskolan i Halmstad
Stefan Wagnsson, docent i idrottsvetenskap, lektor vid Karlstads universitet

Barn- och ungdomsidrottens prislapp: Vem bär ansvaret? Pdf, 551 kB. Pdf, 551 kB.
En studie av ansvaret för kostnadsutvecklingen för barn och ungdomar att idrotta i förening 2009 till 2023
Ola Segnestam Larsson, docent i företagsekonomi, lektor vid Marie Cederschiöld högskola

Vi vill påminna om LF Jämtland Support. Det är en satsning från Länsförsäkringar Jämtland där föreningsledare eller andra vuxna kan söka ekonomiskt stöd för barn och ungdomar mellan 6 och 17 år. Supporten kan sökas för till exempel en medlems-, tävlingsavgift, utrustning eller något annat som är svårt att bekosta själv.

Sidan publicerades: 19 december 2024