Unga Ledare 2024 - ett år av utveckling och gemenskap
RF-SISU Jämtland-Härjedalen har under 2024 fokuserat på att stärka ungt ledarskap genom en rad aktiviteter för blivande eller nuvarande idrottsledare i åldern 13-20 år. Målet har varit att locka fler unga att engagera sig i föreningslivet och rusta dem med kunskap och självförtroende för att göra skillnad.
Sidan uppdaterades: 16 december 2024
Med hela nio tillfällen under året har blivande och nuvarande unga ledare fått möjligheten att utvecklas både som individer och föreningsledare. Satsningen inleddes i januari med ett Idrottsforum i samarbete med Region Jämtland Härjedalen Folkhälsoenheten, där psykisk hälsa och ledarskap stod i centrum. Alva Stark, dåvarande headcoach för Östersund Basket, föreläste om vikten av att se varje individ bakom spelaren och att skapa trygga miljöer.
I maj samlades 26 deltagare på Hotell Östersund för en heldag fylld av föreningskunskap och praktisk utbildning. Syftet med kursdagen var att öka deltagarnas kunskap om hur Idrotts-Sverige fungerar samt hur man som ung ledare kan vara med och påverka i sin idrottsförening. Alexandra Tunón från Östersund-Frösö Ridklubb delade med sig av sina erfarenheter av att driva en ungdomssektion och fysioterapeut Lucas Lund höll i en uppskattad kurs om akut omhändertagande och tejpning. Tack vare det stora intresset för kursinnehållet upprepades detta tillfälle senare under hösten, vilket gav fler chansen att delta.
I juni kombinerades kunskap och gemenskap genom en föreläsningskväll på temat Den hållbara idrottaren: Mental styrka, som inleddes med förmingel och middag. Under middagen delade fotbollsspelaren Sam Mensiro med sig av sin resa inom sporten, där han bland annat pratade varmt om tiden med ledaren Graham Potter. Efter middagen följde en längre föreläsning med den tidigare landslagåkaren i längdskidor, Johan Olsson och den mentala rådgivaren Marius Sommer, som inspirerade med sina erfarenheter kring mental styrka och motståndskraft.
I början av oktober hölls årets andra föreläsning kopplat till Den hållbara idrottaren. Denna gång låg fokus på Kostintag och Energibalans. Under förminglet delade Sofia Henriksson, längdskidåkare i svenska landslaget, med sig öppet om sina erfarenheter av ätstörningar och idrottsskador och hur hon tog sig ur det och återvände till idrotten. Lars Thyselius från Ungdomsmottagningen fanns på plats och berättade om Stödverksamhet för unga. Dietisten Emma Lindblom avslutade kvällen med en inspirerande föreläsning om kost, energibalans och vikten av återhämtning, vilket gav deltagarna värdefull kunskap för att skapa en hållbar idrottsmiljö. "Det är så viktigt att som idrottsledare kunna se helheten med det mentala och energibehovet. Vi hoppas och tror att kvällens föreläsningar gett de unga ledarna nya insikter och kunskap i ämnet”, säger Anja Korhonen, idrottskonsulent RF-SISU Jämtland-Härjedalen.
Grundutbildning för tränare för Unga Ledare
Under hösten genomfördes även Grundutbildning för tränare (GUT), uppdelad på tre tillfällen. Vid det första tillfället fick deltagarna en introduktion till svensk idrott och ideella föreningar, samt fördjupad kunskap om trygga idrottsmiljöer där det bland annat diskuterades hur man behåller barn och ungdomar inom idrotten. Praktiska moment, som skadeförebyggande arbete och kinesiologitejpning med fysioterapeuten Lucas Lund gav utbildningsdagen en konkret och nyttig dimension.
För de som ville fördjupa sig ytterligare erbjöds ett frivilligt andra tillfälle i oktober med möjlighet till läxhjälp och diskussioner kring utbildningsmaterialet.
Vid det tredje och avslutande tillfället i november fick deltagarna chansen att praktisera sitt ledarskap genom olika övningar och erfarenhetsutbyte om ledarskap och träningsplanering. Flera av deltagarna lyfte fram vikten av att träffa andra unga ledare och bygga nya nätverk med ledare från andra idrottsföreningar.
En oförglömlig avslutning
Året avslutades med en hyllningsafton för alla Unga Ledare, både för de som deltagit under året och för de som är intresserade av att delta under 2025.
Kvällen bjöd på god mat, livemusik och musikquiz av och med Petter Theland, samt inspirerande diskussioner kopplat till materialet Engagerad 2.0 och Ungas delaktighet i förening.
Ungdomsstyrelsen från Östersund-Frösö Ridklubb delade med sig av sina erfarenheter av att starta en ungdomssektion och efter genomgång av årets alla utförda aktiviteter fick deltagarna i slutet av kvällen, skriva ner sina önskemål inför 2025 års satsning på Unga Ledare.
Varje deltagare fick en goodiebag och de som hade deltagit i någon av årets aktiviteter fick ett diplom och en biobiljett som extra uppskattning. "Det kändes bra att kunna ge ungdomarna en extra guldkant genom kvällens hyllningsafton, som tack för deras insatser i föreningslivet!" säger Johanna Jonsson, idrottskonsulent på RF-SISU Jämtland-Härjedalen.
Framtidens ledare formas här
Totalt under året deltog 195 blivande eller nuvarande Unga Ledare i programmet, varav 122 unika deltagare. 60 av dessa deltagare deltog i fler än en aktivitet under året.
Idrottskonsulenterna Johanna Jonsson och Anja Korhonen summerar satsningen: "Vi är supernöjda med att så många ungdomar har varit med under året", säger Johanna. "Vi tror att framgången till varför så många sökt sig till programmet ligger i att vi har kombinerat teori med praktiska moment och skapat en social miljö där unga känt sig trygga att utvecklas. Vi har undvikit för långa sittningar med information och istället brutit av med praktiska moment, som till exempel en tejpkurs. Maten har också varit ett uppskattat inslag som lockat ungdomarna, liksom möjligheten att träffa andra ungdomar från olika idrottsföreningar. Nu ser vi fram emot ett minst lika framgångsrikt 2025”, tillägger Anja.
Med nya kontakter, stärkt självförtroende och kunskaper i bagaget står ett gäng Unga Ledare i Jämtland-Härjedalen redo att ta sig an framtidens utmaningar inom idrottsrörelsen.
Blickar framåt
RF-SISU Jämtland-Härjedalen hopps nu på ett fortsatt stort intresse för programmet under 2025. "Vi vill inspirera fler föreningar att starta ungdomssektioner. Ungt ledarskap är enormt viktigt för idrottens framtid," avslutar Johanna.
Håll utkik på våra sociala medier för nästa års program – och ta chansen till att bli en del av detta inspirerande nätverk!
Stort TACK till alla som deltagit under året! Ni är alla viktiga och tillsammans gör vi idrottsrörelsen starkare!
Sidan publicerades: 16 december 2024