
Fotomontage Myssjö/Ovikens IF. Foto: Lukas Eriksson, Myssjö/Ovikens IF
Med värdegrund som drivkraft skapar Myssjö-Ovikens IF framgång genom folkbildning
Med en tydlig värdegrund och stöd från RF-SISU Jämtland-Härjedalen har Myssjö - Ovikens IF tagit stora kliv framåt genom folkbildning som metod. Med samtal och utbildning som grund, har ett stärkt samarbete mellan ledare, aktiva och föreningens organisation som helhet utvecklats – något som kan inspirera andra idrottsföreningar att ta samma väg.
Sidan uppdaterades: 17 oktober 2024
Sedan Myssjö-Ovikens IF bildades 1971, genom en sammanslagning av Myssjö IF och Ovikens IF, har föreningen vuxit till att omfatta verksamhet i framför allt fotboll och längdskidåkning, samt driva folkparken Fröjdholmen med evenemang som musikkonserter och danskvällar. Med omkring 450 medlemmar har föreningen de senaste åren satsat extra på att utveckla sin organisation och verksamhet. En viktig del av denna utveckling har varit samarbetet med RF-SISU Jämtland-Härjedalen.
Lucas Eriksson, som har en central roll i föreningen som b la suppleant i styrelsen, sammankallande i fotbollssektionen och utbildningsansvarig genom att samordna lärandet i föreningen, berättar hur framför allt lärgrupperna, som en del av idrottens folkbildning, har gett föreningen nya möjligheter att stärka sitt arbete med värdegrund och träningslära.
– Efter pandemin startade vi ett riktat arbete för att göra föreningen mer hållbar och bli en utvecklande och attraktiv förening. Med hjälp från RF-SISU J-H har vi kunnat forma vår verksamhet och utveckla en tydlig värdegrund för våra aktiva, ledare och föräldrar, säger Lucas.
Under 2023 påbörjades arbetet med att förankra föreningens värdegrund och under 2024 har detta arbete spridits ut till de olika lagen genom lärgrupper. Träningslära, som kost och löpteknik, har också varit centrala delar i utbildningarna som riktat sig till både aktiva och ledare. Lucas lyfter fram hur folkbildningsinsatserna gjort skillnad på flera nivåer.
– Vi har sett hur både gemenskapen och lagsammanhållningen har stärkts under våra värdegrundsmöten. Vi har använt oss av lärgrupper under våra möten mellan våra ledare inom fotbollen och detta har resulterat i att ledarna lärt känna varandra bättre och samarbetar nu över laggränserna, berättar han.
Att arbeta med folkbildning och i synnerhet lärgrupper, har inte bara stärkt föreningens sociala sammanhållning utan även dess organisatoriska struktur. Med tydliga ansvarsområden och fler aktiva, ledare och träningsgrupper har föreningen vuxit på ett hållbart sätt.
Lucas är också tydlig med hur viktigt samarbetet med RF-SISU J-H har varit i denna process.
– Vi är väldigt nöjda med stödet vi fått, både när det gäller kunskap, material och ekonomiska resurser. Utbildningarna som RF-SISU erbjuder har varit värdefulla för allt från styrelsen till aktiva och föräldrar, säger han.
Till andra föreningar som inte ännu kommit igång med sin folkbildning eller som vill utveckla sitt arbete, har Lucas ett tydligt råd.
– Börja med att sätta er ner med en kontaktperson från RF-SISU J-H. Det kommer ge stöd på så många sätt. Att sedan använda lärgrupper och försöka få till ett lite mer strukturerat arbete i föreningen genom just lärgrupper, kommer inte bara utveckla föreningen, utan även alla ledare, aktiva och andra runt föreningen. Det kommer även göra att allt folk runt föreningen kommer att komma närmare varandra, säger han.
Myssjö-Ovikens IF ser ljust på framtiden och planerar att fortsätta sitt samarbete med RF-SISU Jämtland-Härjedalen. Under 2025 vill de bland annat utveckla en spelarutbildningsplan för fotbollen, samtidigt som arbetet med lärgrupper kring värdegrund och träningslära fortsätter.
Myssjö-Ovikens IF är ett inspirerande exempel på hur folkbildning och värdegrundsarbete kan stärka en förening och skapa en hållbar och utvecklande organisation.
Är du nyfiken på vilken riktning just din förening kan ta och hur ni kan utvecklas vidare? Kontakta din kommuns idrottskonsulenter för mer information.
FAKTA
SISU Idrottsutbildarna - folkbildning
446 000 unika individer deltog i idrottsrörelsens folkbildning genom SISU Idrottsutbildarna.
SISU Idrottsutbildarna är ett av Sveriges största studieförbund och finns i alla 290 kommuner.
8 323 föreningar tog del av SISU Idrottsutbildarnas folkbildningsverksamhet.
Föreningarna genomförde tillsammans med våra 19 RF-SISU distrikt 88 000 lärgrupper med 793 000 deltagare (= barn, unga, vuxna)
När idrottsföreningen samverkar med oss på SISU Idrottsutbildarna erbjuder vi ett mervärde i form av stöd innan, under och efter det att folkbildningsverksamheten har skett. SISU:s Idrottskonsulenter runtom i landet finns nära föreningarna, bidrar med kunskap och kompetens och hjälper till att planera folkbildningsverksamheten.
Sidan publicerades: 17 oktober 2024