Foton: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

Foton: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

Senior Sport School – ”Det har varit en upplevelse för livet att få vara med”

Med tolv veckor av rörelseglädje, gemenskap, nya kunskaper och upplevelser bakom sig, har Senior Sport Schools första kull i Östersunds kommun nått sitt slut. Deltagarna, nu förenade av starkare band och hälsosammare vanor, reflekterar över tiden som gett dem mer än bara fysisk träning.

Sidan uppdaterades: 18 juni 2024

Initiativet, som samordnas av RF-SISU Jämtland-Härjedalen, tillsammans med Östersunds Kommun och Region Jämtland Härjedalen Folkhälsoenheten, har erbjudit deltagarna en chans att prova på olika idrotter och aktiviteter samt ta del av inspirerande föreläsningar och workshops för att främja fysisk och mentalt välbefinnande. Allt anpassat efter målgruppen 60+.

Nu, när programmets första termin avlutats, är det dags att reflektera över de framsteg som gjorts. Tolv veckor fyllda av gemenskap, nya utmaningar och lärdomar har inte bara förbättrat deltagarnas fysiska kondition, utan också skapat nya vänskapsband, nya intressen och gett många oförglömliga minnen. Det är dessa små steg som tillsammans bidrar till en stor förändring i livskvaliteten.

När nya aktiviteter föder vänskap

Reidar Nilsson beskriver sin tid på Senior Sport School som “en häftig upplevelse” och uppskattar möjligheten att ha fått prova på så många olika och nya aktiviteter och idrotter. “Det har kort och gott varit fantastiska veckor,” säger han. För Reidar är det människorna som varit med och den gemenskap som skapats under dessa 12 veckor som stått ut som mest minnesvärd: ”Men om jag ska se till speciella händelser så var matlagningen minnesvärd och vår första aktivitet, som var tennisen. Det var en magisk start att få igång gamla gubben på”, skrattar Reidar.

Den gemenskap som skapades mellan deltagarna under de 12 veckor som Senior Sport School pågått har varit en av de mest minnesvärda aspekterna av programmet enligt flera deltagare. Sören Sjöström, som också deltog, sammanfattar sina 12 veckor som “suveränt” och beskriver hur gruppen har varit en stor källa till glädje: "En grupp som har varit sagolik att umgås i. Inga ledsna miner utan det har varit muntert och glatt hela tiden. Det har varit otroligt häftigt," förklarar han. Sören betonar värdet av nya vänskaper och den glädje han funnit i att umgås i gruppen och att samtidigt få prova på olika sporter.

Reidar Nilsson och Sören Sjöström, Foto: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

Både Reidar och Sören är överens om att de som funderar på att anmäla sig till nästa termin inte behöver tveka. “Det är bara att hoppa på tåget,” råder Sören. Reidar tillägger att de 12 veckorna har gett “rörelse, ny kunskap, nya minnen och vänner för livet. Jag kikar förbi på en kopp kaffe snart Sören,” avslutar han och lägger armen om Sören.

Livet efter stroken

Deltagaren KG Uddegård berättar att han tidigare i sitt liv inte varit så aktiv inom idrott och hans deltagande i Senior Sport School har varit ovärderlig: ”Jag har ju själv inte varit så aktiv i mitt liv när det gäller just idrottande, så det här med att få prova på flera olika idrotter som vi gjort under dessa 12 veckor, som jag inte skulle komma i kontakt med annars har ju varit fantastiskt. Och att ha fått göra det på villkor för människor i min åldersgrupp, det är nog det mest positiva med de här veckorna”, säger han.

KG Uddegård Foto: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

För 3 år sedan drabbades KG Uddegård av en stroke. Han anser själv att han trots det hela hade en enorm tur att han drabbades så pass lindrigt. ”För 3 år sedan trodde jag inte jag skulle kunna vara med i något sånt här. Jag kunde inte göra någonting från början. Jag kunde inte gå eller knappt röra mig”, säger han. Han berättar att det tog ett drygt år innan han började fungerar hyfsat igen. ”De sviter jag idag har kvar är att jag har dålig balans och försvagad muskulatur, men de hindrar mig inte från att delta i aktiviteterna, eftersom idrottsföreningarna varit duktiga på att anpassa allt efter vår åldersgrupp och förmåga”, berättar KG. Han menar att det är viktigt för både idrottsföreningarna och föreläsarna att hitta rätt nivå att lägga sig på, kopplat till deltagarna. ”Det är ju lite andra förutsättningar när man blir äldre och det gäller att anpassa aktiviteten eller föreläsningen till det”, säger han.

KG har funnit Senior Sport Schools balansövningar och fallprevention mycket nyttiga. Han reflekterar över sin återhämtning och framsteg, och hur programmet har gett honom verktyg att hantera balans och muskelstyrka framöver, trots att skolan nu är slut. ”Jag kommer att sakna sammanhållningen i gruppen och den motivation som Senior Sport School har gett”, säger han. Men trots att skolan är slut kommer KG att fortsätta med någon av de sporter han upptäckt, antagligen tennis och boule och uppmanar andra som är tveksamma att “hoppa på” utan att tveka. ”Det har varit fantastiskt roligt. Både att få prova på massor med olika idrotter på en vettig anpassad nivå för mig, tillsammans med ett härligt, likasinnat gäng. Man växer samman i gruppen också över tiden, så det är bara att hoppa på! Det här har varit en upplevelse för livet – att få bli uttagen och att ha fått vara med i Senior Sport School."

KG avslutar med att säga att han hoppas att själva projektet blir permanent i framtiden. ”Vi är ju första gruppen som får vara med i det här fantastiska projektet som RF-SISU Jämtland-Härjedalen, tillsammans med Östersunds kommun och Folkhälsoenheten Region JH ordnar. Jag hoppas verkligen att det här kommer att falla väl ut nu, så att Senior Sport School kan fortsätta och bli permanent och inte bara stanna nu efter vår termin och kommande hösttermin”.

Senior Sport School inspirerar till mer

Deltagaren Marie Sherman, framhäver stödet från organisatörerna och gemenskapen i gruppen som något mycket positivt: "Det har varit fantastiskt roligt och lärorik de här 12 veckorna. Att få prova på sporter som jag aldrig prövat på tidigare och heller inte i min ålder, hade tänkt att prova på innan. Jag har träffat jättetrevliga kamrater och så har vi ju haft fantastiskt stöd av våra lärare, idrottsföreningarna, föreläsarna och från RF-SISU J-H, Regionen och Östersunds kommun. Hela gruppen är jättetacksamma för allt stöd vi fått. Ett mycket bra initiativ helt enkelt."

Marie Sherman Foto: RF-SISU Jämtland-Härjedalen

Marie betonar kamratskapet och den fina gemenskapen som har bildats, samt entusiasmen och stödet från alla inblandade, vilket har inspirerat många att vilja fortsätta med sporterna. ”Det är flera av oss som är sugna på att fortsätta med någon av de sporter vi fått testa på. Vi ska även ses snart igen och spela boule tillsammans”, berättar Marie.

Projektledare för Senior Sport School, Carina Modén-Aronsson, är också nöjd med hur projektet har utvecklats under de 12 veckorna som passerat: "Det har varit fantastiskt roligt. Man får sån energi av att vara i närheten av detta härliga gäng, för de bjuder på sig själva och idrottsföreningarna som varit med har ställt upp jättebra med kunniga ledare, tydliga och bra instruktioner. Att ha fått vara med och se allt som Senior Sport School inspirerat till är en ren fröjd”.

Det råder ingen tvekan om att Senior Sport School har varit en succé och en värdefull erfarenhet för alla deltagare. Med hopp om att detta initiativ blir permanent, ser vi fram emot att fler seniorer får möjlighet att uppleva den rörelseglädje, ny kunskap och gemenskap som programmet erbjuder.

Senior Sport School är mer än bara en serie träningstillfällen; det är en påminnelse om att det aldrig är för sent att ta hand om sin hälsa. Det är ett löfte om att varje steg, oavsett hur litet, räknas. Och framför allt, det är en hyllning till livets outtröttliga anda. Så låt oss applådera dessa inspirerande seniorer som har visat att ålder bara är en siffra och att hälsa är en livslång resa.

Senior Sport Schools hösttermin 2024 startar den 10 september. Ett informationsmöte kommer att hållas den 27 juni på Östersunds Kommuns Mötesplats, Prästgatan 58 i Östersund kl 10:00

Intresseanmälningar kan göras redan nu på RF SISU Jämtland -Härjedalens hemsida.

Är din Idrottsförening intresserad av att vara med och sprida rörelseglädje samt locka fler seniorer till föreningslivet? Kontakta projektledare Carina Modén Aronsson för mer information.

Sidan publicerades: 13 juni 2024