Landshövding Marita Ljung: Idrotten som kittet i samhället

RF-SISU Jämtland-Härjedalen bjöd nyligen in vår Landshövding Marita Ljung till ett idrottsfika för att diskutera idrottens roll i vårt län. Under samtalet delade Marita med sig av sina egna erfarenheter från idrottsvärlden och sin syn på hur idrotten i Jämtland-Härjedalen bidrar till att skapa ett attraktivt län.

Sidan uppdaterades: 29 januari 2024

Marita, som själv har en aktiv bakgrund inom idrotten, berättade om vikten av att hålla kroppen i rörelse och nämnde att hon sedan barnsben varit engagerad i olika sporter, från fotboll och volleyboll till längdskidor och cykling. ”Jag har aldrig satsat stort, mot eliten, men jag tycker de är så roligt att hålla på med olika sporter. Jag tränar idag mycket på ”Friskis” och jag tog dykcertifikat när jag var över 50 år, så jag tänker att det heller aldrig är för sent att utmana och röra på sig”, säger hon.

Vidare lyfte hon fram idrottens betydelse för gemenskapen och attraktiviteten i länet, där idrottsföreningarna fungerar som en central knutpunkt i många samhällen. ”Idrotten är ju det kitt som håller ihop människor i en by, på en ort eller i ett gemensamt idrottsintresse”, betonade Marita under samtalet.

Som hitflyttad från Västerås är hennes uppfattning att idrotten har byggt upp något väldigt bra i Jämtlands län. Hon poängterade dock vikten av att underhålla och utveckla infrastrukturen för idrotten för att säkerställa att utvecklingen inte stagnerar.

När vi diskuterade idrottens roll i att skapa ett attraktivt län och en attraktiv region, framhöll Marita den breda variationen av sporter och grenar som finns tillgängliga i Jämtlands län. Hon berömde särskilt det gedigna arbetet med att stötta både bredden och eliten inom idrotten, samt det nära samarbetet mellan olika aktörer såsom kommunen och idrottsförbunden för att arrangera stora evenemang som bidrar till att lyfta regionen.

När samtalet rörde sig mot erfarenheter från andra delar av landet, berättade Marita att hennes första intryck var att Jämtland ser ut att satsa lika mycket på bredd som elit, vilket kan se annorlunda ut på orter i Sverige som vill vara bäst i en eller flera lagsporter. Hon avslutade med att lyfta fram att andra orter kan lära av den balanserade satsningen här uppe.

Samtalet med Marita Ljung ger oss en djupare förståelse för idrottens centrala roll i att skapa gemenskap och attraktivitet i vårt län. Genom att fortsätta att stötta både bredden och eliten inom idrotten, samt att samarbeta för att arrangera attraktiva evenemang, kan vi tillsammans fortsätta att utveckla och stärka idrottslivet i Jämtlands län.

Vi ser fram emot att fortsätta detta givande samtal och att arbeta tillsammans för att främja idrotten och skapa en ännu mer levande och attraktiv region för alla invånare.

Sidan publicerades: 29 januari 2024