Järpens IF skapade större Vi-känsla i föreningen genom folkbildning

Niclas Brissman, Järpens IF, beskriver vikten av folkbildning för både ledare och aktiva i en idrottsförening. Utbildningarna har resulterat i integrering av nyanlända, bättre samsyn och förståelse för varandra och en större vi-känsla i föreningen.

Sidan uppdaterades: 21 december 2022

Alla över 15 år erbjöds RF-SISU’s grundutbildning för tränare

Järpens IF bildades redan 1923 och föreningen håller förnuvarande på med både fotboll och ishockey. Fotbollen har både ett dam- och herrlag i Division 3, ett farmarlag och ytterligare sju fotbollslag för barn och ungdom. Hockey A-laget spelar i Division 2 och utöver det finns det fem ungdomslag.

Att hantera flera idrotter med många lag på olika nivåer i en och samma förening, är såklart en utmaning. Dessutom är 70 % av de aktiva i deras fotbollssektion nysvenskar. Många av dem utan erfarenhet föreningsliv eller vad det innebär att tillhöra ett lag. Grundtanken med att erbjuda alla över 15 år grundutbildningen för tränare, var dels ett led i att integrera nya medlemmar, dels att få de aktiva att växa genom ökad kunskap och förståelse.

De valde att köra 4 kvällsträffar under lågsäsong och utbildningen var mycket uppskattad. Totalt utbildades 20 unga ledare, både killar och tjejer. Utbildningen gav ungdomarna en bättre förståelse för vad det innebär att vara ledare men även vad det innebär att tillhöra en idrottsförening och ett lag. Vad krävs för att sköta en förening, vad får medlemmarna för medlemsavgiften och vilka förväntningar kan laget ha på mig som individ.

Fler utbildningar och lärgrupper för fortsatt utveckling

Ett annat viktigt delmoment var föreningens lärgrupper om domarens roll. Järpens IF anlitade en lokal domare som hade genomgång av regler, förklarade varför en domare kan döma på ett visst sätt i olika situationer och förde en dialog med de aktiva om vad som gäller på plan.

Att vara en idrottsförening som är aktiv i både fotboll och ishockey och har totalt 16 olika lag, kräver att de hittar formen för samsyn. Därför tog Järpens IF en extern part till sin hjälp för att jobba med ”spelarskapet”. Under den utbildningen gick de igenom föreningens värdegrund, individens förståelse för laget och att individer och laget kan ha olika ambitioner och mål.

Folkbildningsinsatserna har varit betydelsefulla för Järpens IF för att få individerna att växa och därigenom lagen att utvecklas. Som ett resultat av utvecklingen har lagen numera möten varje vecka och pratar om värdegrund, ambitioner och mål. De sätter dessutom mål för veckan, matchen och långsiktigt. Insatserna har definitivt varit värdefulla för bättre integrering i både föreningen och samhället.

Utfallet av folkbildningsinsatserna i Järpens IF

  • De aktiva har fått en ökad förståelse för sina ledare och deras roll. Men ledarna har också fått bättre insikt i de aktivas olika förutsättningar.
  • De aktiva har fått en bättre förståelse för vad det innebär att vara en del av ett lag och en idrottsförening. Större samsyn kring att idrottsföreningens, lagets och individens ambitioner och förutsättningar kan skilja sig åt men att de ändå kan sträva mot samma mål.
  • De har gått från att vara ett antal lag som råkar vara i samma förening till att vara en idrottsförening med flera olika lag. En större Vi-känsla, helt enkelt.

Folkbildning är en resurs för utveckling av både föreningen och dess medlemmar
Vare sig er förening vill jobba med att utveckla ledarskapet, hitta fler engagerade som kan hjälpa till i föreningen eller arbeta för att bli en mer inkluderande förening så är ett bra första steg att ta kontakt med din idrottskonsulent. Genom att få enskilda individer att växa och utvecklas även föreningen.

Sidan publicerades: 17 november 2021