.png)
Smakar det så kostar det
I Riksidrottsförbundets rapport Smakar det så kostar det framgår det att kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med hela 68 procent sedan 2009. Krister Hertting, en av författarna bakom studien, kommer att hålla två föreläsningar där han presenterar resultaten och diskuterar möjliga lösningar tillsammans med deltagarna.
Sidan uppdaterades: 27 mars 2025
I rapporten, skriven av Krister Hertting från Högskolan i Halmstad och Stefan Wagnsson från Karlstads universitet, framgår det att kostnaderna för barn- och ungdomsidrott har ökat markant de senaste åren. Studien undersöker hur kostnaderna har förändrats inom 12 idrotter mellan 2009 och 2023.
Resultaten visar att den genomsnittliga årliga kostnaden för en huvudidrott 2023 var 9 400 SEK, vilket motsvarar cirka 800 SEK per månad.
- Vi blev inte förvånade att kostnaderna hade ökat, men det var lite överraskande att de hade ökat så pass mycket, berättar Krister.
Studien belyser hur mycket föräldrar betalar, deras upplevelser av kostnaderna samt möjliga förklaringar till den snabba kostnadsutvecklingen. På grund av de stigande kostnaderna riskerar barnidrotten att bli allt mindre tillgänglig för barn från familjer med sämre ekonomiska förutsättningar. Trots att många föräldrar anser att kostnaderna är höga, upplever majoriteten att de får bra värde för pengarna.
Krister Hertting berättar att studien har mottagits positivt från idrottsrörelsen. Många specialdistriktsförbund har hört av sig och vill jobba vidare med frågan. Hertting var även med och gjorde studien 2009, och skillnaden då jämfört med nu är att han upplever ett större engagemang, både samhället i stort och idrottsrörelsen, att vilja ta tag i frågan.
- Man ska komma ihåg att det görs mycket bra som görs i idrottsföreningarna. En förälder i studien berättade att tennisföreningen där de var medlemmar hade sett att driften av anläggningen hade blivit dyrare. Istället för att höja träningsavgifterna för barnen höjde de priset på hyran för padelbanorna som nyttjades av en mer kapitalstarkmålgrupp, berättar Krister.
Enligt Krister kan förbunden kan göra mycket för att hantera kostnadsökningarna. Till exempel vara tydliga med vad de anser om resor och tidig elitsatsning. De kan även tänka till när de planerar tävlingsverksamheten så att det inte krävs långa resor med övernattningar för att kunna delta.
Om det blir någon uppföljning av studien återstår att se, men Krister är hoppfull:
- Det hade varit intressant att göra en studie med föräldrarna som inte var med den här gången, de föräldrar som inte har de ekonomiska förutsättningarna att låta barnen idrotta.
RF-SISU Halland kommer att arrangera två föreläsningar med Krister Hertting där han kommer att presentera sina resultat och diskutera möjliga lösningar på utmaningarna kring ökade kostnader inom föreningsidrotten tillsammans med deltagarna.
Varför ska man komma till föreläsningen?
- För att det är en viktig fråga ur ett föreningsperspektiv, men också för att höja blicken och se hur frågan engagerar i samhället. Det tydligt att både samhället och idrotten måste arbeta tillsammans för att göra idrotten mer tillgänglig för alla barn och ungdomar, berättar Krister.
Föreläsning - Smakar det så kostar det
Om föräldrars kostnader för barnens idrottande.
Temakväll för ledare, styrelser och föräldrar i halländska föreningar och förbund. Även kommuner, Region Halland och andra myndigheter är välkomna!
Under kvällen kommer vi att beröra följande frågor:
- Vilka kostnader är det som har ökat?
- Har du och din familj känt av att barnens idrottande har blivit dyrare?
- Vilka strategier och planer har ni i föreningen för att inkludera så många som möjligt och hålla nere kostnaderna?
Krister Hertting kommer att presentera undersökningen och reflektera tillsammans med er om vad det är som egentligen kostar. Vi kommer också att ha tid för samtal och erfarenhetsutbyten mellan föreningar och vårdnadshavare.
Sidan publicerades: 27 mars 2025
Läs rapporten

Här pågår föreningsidrott
Hur mycket får idrotten egentligen kosta om vi också vill att så många som möjligt ska ha chans att vara med? I det här avsnittet pratar vi med Malin Träff på Riksidrottsförbundet. Vill du veta vad det är som kostar, hur det skiljer sig mellan olika idrotter och vad en stor kostnadsökning inom barn- och ungdomsidrotten kan få för konsekvenser - då ska du lyssna på det här avsnittet!