Här får unga ledare utvecklas i sitt ledarskap långsiktigt

RF-SISU Halland startade förra året en långsiktig satsning på Unga Ledare med fem utbildningsdagar per år. – Här utvecklas de i sitt ledarskap och får en mångsidig utbildning som de har nytta av både inom och utanför idrotten, säger Simon Andersson, idrottskonsulent i RF-SISU Halland.

Sidan uppdaterades: 12 juni 2024

Unga ledarsatsningen startade 2023 och riktar sig till ungdomar från 14 till 20 år. En av dem som var med första året var Gretha Östlind.

– Jag tycker det är bra att vi som var deltagare fick vara med och välja innehåll och skapa programmet för hela utbildningen. Det gjorde det extra intressant.

Utbildningstillfällena är noga genomtänkta för att passa deltagarna som själva styr innehållet.

– Ungdomarna vet ju bäst själva vad de vill lära sig, därför är det viktigt att de får vara med och påverka, säger Simon Andersson.

Fyra av fem träffar är fysiska med övernattning. När deltagarna kommer på fredagen efter en skolvecka är många trötta.

Gretha Östlind som ledare i sin judoförening

Gretha Östlind som ledare i sin judoförening

– Vi tog in en utbildare en fredagskväll en gång. Det funkade inte, säger Simon Andersson och fortsätter:

– Nu startar vi alltid med en incheckning när de kommer för att varva ner. Vi kollar läget lite och alla får en trivsam start.

Efter det blir det enklare övningar där ledarna går en ”Privilege walk” .

– Där får alla olika roller och situationer som de ska försöka lösa. En kanske är förälder, en annan är ledare. På promenaden får de citat från olika situationer som de kan möta som ledare.

På lördagarna är det mer fokus på föreläsningar och teoretiska pass. I Utbildningspaketet ingår bland annat ”Grundutbildning för tränare” som är inbakad i Unga ledarsatsningen.

– Syftet är att de unga ledarna utvecklas och att de får med sig så mycket kunskaper som möjligt, säger Simon.

Förhoppningen är också att det blir folkbildning i ledarnas egna föreningar.

– Det blir en bonus om ledarna för kunskapen vidare till ledare och aktiva i deras egen förening.

Gretha berättar att hon utvecklade sitt ledarskap mycket under året. Idag är hon även utbildare på Grundutbildning för tränare.

– Jag lärde mig mycket som jag har nytta av varje dag i mitt ledarskap. Jag gillade när vi jobbade med praktiska övningar och fick anpassa oss efter olika situationer som kan uppstå med aktiva. I dag anpassar jag mitt ledarskap efter individerna som är med.

– Vi hade även föreläsningar om psykisk ohälsa av en psykolog, som bland annat berättade om varningsklockor som du kan vara uppmärksam på som ledare.

Simon Andersson blir glad när han berättar om känslan efter första året med de unga ledarna.

– Vi hade de väldigt roligt tillsammans. När vi sågs sista gången ville ingen att det skulle ta slut.

– Det häftigaste var att se utvecklingen och hur mycket de växte. Flera var blyga när de skulle prata inför gruppen första gången. Vid den sista träffen pratade de med stort självförtroende inför hela gruppen.

Sidan publicerades: 12 juni 2024