Tofta GIF satsar på att främja mental hälsa och välbefinnande bland sina unga medlemmar

I en tid där sociala medier och jämförelsestress påverkar ungdomars psykiska välbefinnande, tar Tofta GIF ett viktigt steg framåt för att främja mental hälsa och välmående hos föreningens unga. Med kanslisten Agneta i spetsen har föreningen organiserat en föreläsning för att utbilda tränare, ledare och föräldrar i att stötta de unga. Föreläsningen, som lockade nästan hundra deltagare, hölls av Therese Albrechtson och fokuserade på psykisk ohälsa och sociala mediers påverkan.

Sidan uppdaterades: 15 maj 2024

Det var under ett årsmöte som frågan kom upp. En förälder med egna erfarenheter från psykisk ohälsa undrade hur föreningen arbetade förebyggande med detta. Det fick tankarna att sätta i gång hos styrelsen och kanslisten Agneta Eierborg.

Agneta jobbar halvtid som kanslist i Tofta GIF och ser sig själv lite som kittet som håller ihop arbetet. Hon är med vid styrelsemöten, och är den som ser till att mycket av det som beslutas under mötena genomförs.

- När frågan lyftes funderade jag och styrelsen mycket på vad vi som förening kan göra för att hjälpa barnen och ungdomarna, och det landade bland annat i kvällens föreläsning, berättar Agneta.

Föreningen jobbar sedan tidigare mycket med klimatet i föreningen, att alla ska känna sig välkomna och att man behandlar alla lika. Nu ville man rikta sig mot tränare, ledare och föräldrar för att utbilda de att kunna stötta föreningens unga. Därför bjöds föreläsaren Therese Albrechtson in för att prata om psykisk ohälsa och sociala medier.

Kvällens enorma uppslutning är ett kvitto på hur viktig frågan är för väldigt många och Agneta är nöjd att så många kom till föreläsningen.

- Jag tror vi fick så många anmälda eftersom önskemålet kom direkt från medlemmarna och det är ett ämne många tycker är viktigt, förklarar hon.

”Det negativa kommer av sig självt, det positiva måste vi jobba med”

Vi är Europas mest stressade folk, ett av världens mest stillasittande och ensammaste folk. Dessutom ska vi försöka leva upp till den perfekta drömvärld som visas upp i sociala medier.

– Dagens samhälle stressar våra hjärnor eftersom vi hela tiden måste hänga med i allt som händer i den digitala världen och inte tar oss tid till återhämtning. Dessutom påverkas många av jämförelsehetsen som finns på sociala medier, speciellt unga, berättar Therese.

Att vi hela tiden ska ha koll på vad andra människor gör på sociala medier leder till att många unga idag lider av additionsstress, vilket är en typ av stress som uppstår när man jämför sitt eget liv och prestationer med andras. Det innebär att man adderar ihop flera andra människors prestationer och jämför dem med sina egna, vilket kan leda till känslor av otillräcklighet.

– Vi möts av lika mycket intryck under en dag nu, som vi möttes av under en hel livstid förr. Och våra hjärnor är inte gjorda för att hålla den höga stressnivån under lång tid. Våra hjärnor behöver vila, och vi behöver hjälpa barnen med detta, fortsätter hon.

Trots en tung inledning med mycket dystra fakta lyckas Therese vända stämningen. Med en härlig blandning av allvar och igenkännande skratt delade hon med sig av hur deltagarna kan hjälpa både sig själva och de unga i sin närhet att må bättre.

Agneta, Therese och föreningens idrottskonsulent Maria

Agneta, Therese och Tofta GIFs idrottskonsulent Maria

Therese tips till tränare:

Efter träningen, be varje barn att dela med sig av tre positiva saker de har uppnått under dagen. De får gärna fokusera på sina personliga egenskaper, som vänlighet eller samarbetsförmåga, istället för bara sportsliga prestationer. Påminn dem om att idrott inte bara handlar om resultat; att vara en stöttande lagkamrat och en god vän är precis lika värdefullt som att göra mål eller springa snabbast.

I början kan många tycka att uppgiften känns svår, men med lite övning blir det efterhand lättare.

Sidan publicerades: 14 maj 2024

TRYGG IDROTT

RF och SISU Idrottsutbildarna har tagit fram stödmaterial om trygg idrott för att hjälpa föreningar i arbetet med de frågorna.

Ladda ner materialet Pdf, 4 MB.

VI ARBETAR MED

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Läs mer om hur RF-SISU Halland företräder, stödjer och skapar förutsättningar för halländsk föreningsidrott att utvecklas.

Läs mer om vad vi arbetar med