Halmstad Padelclub vill locka fler unga till sporten

Halmstad Padelclub startade 2015 och har sedan dess hunnit bli Sveriges näst största med sina drygt 700 medlemmar. På Halmstad Sportcenter, där de flesta av föreningens aktiviteter äger rum, får varje vecka cirka 130 barn i olika åldrar möjlighet att träna padel och ha roligt tillsammans. Nu vill föreningen utöka sin verksamhet och nå ut till fler unga från andra delar av Halmstad. Därför har de startat ett nytt initiativ med prova-på-padel där de erbjuder gratis padel till högstadieelever varje torsdag under våren.

Sidan uppdaterades: 4 mars 2024

Satsningen med gratis prova-på-padel startade i januari och vänder sig till högstadieelever på Klaraskolan, Östergårdssolan och Vallåsskolan. De tre skolorna är belägna i östra delen av Halmstad, där barn och unga i mindre utsträckning idrottar i förening. Varje torsdag mellan klockan 15 och 17 välkomnas därför ungdomarna till Klasén Padel på Stenalyckan, som ligger bara några minuter bort med cykel eller buss från de tre utvalda skolorna. Där möts de av Filippa Vial, som är en av två tränare som är på plats varje torsdag och som ger ungdomarna en introduktion till padel och lär dem grunderna i spelet.

- Vi vill sänka trösklarna för att fler ska hitta till padeln, säger Filippa.

Filippa har varit tränare i föreningen sedan 2022 och tränar spelare i alla åldrar, från 5 år ända upp till 85 år. Tidigare var det tennis som gällde för Filippa men sedan hon följt med sin lillebror och testat padel fastnade hon för sporten.

- Jag upplevde att det var bättre gemenskap i padeln än i tennisen, förklarar hon.

Det är den gemenskapen hon nu vill att fler ska få ta del av och hon hoppas att fler ska få upp ögonen för hur kul och enkelt det är att spela. Padel är en sport som passar alla, oavsett om man har spelat någon annan racketsport eller inte. På plats i hallen finns racket och bollar att låna, och ingen föranmälan krävs. Dessutom bjuds det på fika. Filippa förklarar att det enda man behöver ha med sig är kläder och ett par skor som fungerar att spela i. Till de som är sugna men inte riktigt vågat ta steget att prova på ännu har hon en hälsning:

- Våga testa! Man lär sig fort och det går att ha kul oavsett vilken nivå man spelar på. Det är också ett bra sätt att träffa nya vänner och vara aktiv. Du kommer inte att ångra dig, säger hon.

"Tänk att du håller racket som en hammare" instruerar Filippa.

Sidan publicerades: 4 mars 2024

Initiativet med prova-på-padel genomförs med hjälp av projektstöd från RF-SISU Halland, HFAB, Halmstad Kommun och Svenska Padelförbundet.