Från spelare till ordförande – Jasmine brinner för handbollen

Hon har gått från spelare till tränare och är nu ordförande i en av Halmstads största föreningar. Jasmine brinner för handbollen och för att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid. Läs om hennes resa från handbollsplanen till styrelserummet, och varför hon väljer att engagera sig så mycket.

Sidan uppdaterades: 20 februari 2024

Att Jasmine Ytterstedt älskar handboll går inte att ta miste på, ett intresse som började redan i barndomen. Men hennes handbollskarriär tog en oväntad vändning när hon skadade sig som 19-åring, vilket resulterade i ett långt uppehåll. Jasmine fick dock en ny chans att återvända till handbollen, men i en annan roll än som spelare.

- Jag fick frågan om jag ville bli tränare för ett flicklag i Halmstad Handboll, jag kände att det var ett perfekt tillfälle att komma tillbaka till handbollen och dela med mig av min erfarenhet och kunskap, berättar hon.

Anledningen till att Jasmine väljer att engagera sig är för att hon älskar all glädje som föreningslivet ger. Att det inte finns inget bättre än att vara en del av något större och att kunna ge barn och ungdomar en meningsfull fritid. Som tränare kommer man också väldigt nära spelarna i sitt lag, och får följa deras utveckling både som handbollsspelare och som individer. Något hon har reflekterat över i vuxen ålder är hur många vuxna i hennes dåvarande handbollsförening som engagerade sig i henne och de andra barnen.

- Jag vill ge tillbaka det jag själv fick som barn. Jag hade inte varit den personen jag är idag om det inte hade varit för handbollen, säger Jasmine.

Efter två är som tränare fick hon frågan om hon kunde tänka sig bli ordförande. Svaret blev ja. Sedan juni 2023 är hon invald som ordförande i Halmstad Handboll som är en av Halmstads största föreningar med sina över 500 medlemmar. Om hon tvekade att ta sig an en roll med så mycket ansvar?

- Man är ett team i styrelsen, och vi arbetar tillsammans. Bara för att det är jag som är ordförande är det inte jag som tar alla beslut själv. Vi har en så välkomnande och familjär stämning i föreningen så jag upplever inte föreningen som stor. Känslan jag har är att vi är en liten förening.

I Sveriges idrottsföreningar ligger medelåldern bland ordföranden på 53 år, och dessutom är mer än tre fjärdedelar av landets alla ordföranden män. Trots att Jasmin med sina 34 år sticker ut i statistiken har hon aldrig upplevt några hinder.

- Jag har aldrig upplevt några direkta utmaningar. Folk är mer imponerade och förvånade att jag väljer att engagera mig så mycket trots att jag inte spelar själv eller har egna barn i föreningen, säger hon.

Som ordförande vill hon vara tillgänglig och närvarande. Därför försöker hon så ofta som möjligt kolla när föreningens lag spelar match. Det är ett sätt för Jasmine att lära känna medlemmarna och föreningen bättre. I samband med att hon blev ordförande fick hon kliva av som tränare, det blev för mycket jobb att hinna med båda. Men hon saknar att vara i hallen med sina spelare, och när hon är klar som ordförande blir hon gärna tränare igen.

Sidan publicerades: 20 februari 2024

LÄSTIPS

CIF:s rapport:
Vem håller i klubban? – om demokrati och delaktighet i idrottsföreningar

Till rapporten

VI ARBETAR MED

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Läs mer om hur RF-SISU Halland företräder, stödjer och skapar förutsättningar för halländsk föreningsidrott att utvecklas.

Läs mer om vad vi arbetar med