En helg med fokus på värdegrund, ledarskap och tränarutveckling

Under en helg i augusti samlades styrelse och tränare från SDK Laxbuggarna i Isaberg för att bland annat jobba med värdegrund, ledarskap och att utveckla föreningens tränare i sina roller.

Sidan uppdaterades: 30 augusti 2023

För styrelsen började arbetet redan på fredagen när de med stöd av idrottskonsulent Åsa Agmyr startade arbetet med föreningens värdegrund. Tobias Hofvander, föreningens ordförande sedan tre år, berättar mer:

- Vi har jobbat jättemycket med vår värdegrund och kärnvärden, hur man är och beter sig, att man är en ambassadör för föreningen. Förhoppningsvis kommer det synas och märkas i träningslokalen framöver.

På lördagen var det dags för föreningens tränare att ansluta. Att bjuda in tränarna i arbetet med värdegrunden och utvecklingen av föreningen är något dansklubben även gjort tidigare år.

- Vi tycker det är viktigt att låta våra tränare vara en del av det vi gör. Vi får väldigt bra hjälp av våra tränare, de har mycket kloka tankar och bra resonemang. Vi kommer att jobba vidare med detta och förhoppningsvis kommer det synas och märkas i träningslokalen, säger Tobias.

Tobias Hofvander, ordförande i SDK Laxbuggarna

Med stöd från RF-SISU Halland och Dansförbundet

Helgen har finansierats med projektstöd från både RF-SISU Halland och Svenska Dansförbundet. Inför helgen har föreningen haft ett nära samarbete med föreningens idrottskonsulent som, förutom att ha skött kontakten med förbundet, även lett delar av helgens aktiviteter.

- Det vi gör under en sån här helg ger följdeffekter. Man märker att det surras massa bland tränare och aktiva efteråt. Jag skulle verkligen rekommendera fler föreningar att göra något liknande, säger Tobias.

Förutom värdegrund- och styrelsearbete har helgen haft mycket fokus på just tränarna. De har bland annat fått arbeta med träningsplanering. En av tränarna som medverkat under helgen är 14-åriga Mattias Plichta som till hösten gör sin första termin som tränare i Rock n Roll. För honom som ny i tränarrollen har helgen varit värdefull.

- Jag har fått med mig mycket inspiration hur jag ska planera och genomföra träningarna, säger han.

Att göra saker tillsammans i föreningen, utanför träningarna, tycker Mattias är viktigt. Även om helgen har inneburit en hel del föreningsarbete har det också funnits gott om tid till umgänge. En viktig aspekt som Mattias tar upp är att det är bra att få ett ansikte på alla andra tränare. Han själv började dansa i 6-års åldern men har under helgen träffat flera tränare han inte mött i klubblokalen tidigare, då de tränar på olika dagar.

- Det är viktigt att träffas utanför träningarna, det bildar en gemenskap, säger Mattias.

En viktig lärdom han tar med sig efter helgen är att ens egna mående kan smitta av sig på andra. För att få andra att må bra måste man själv må bra, och som helt ny i rollen som tränare känner han en viss press.

- Man blir en förebild för sina dansare, och jag vill gärna leva upp till deras förväntningar, förklarar han.

Efter en fullspäckad helg med nya lärdomar är han nu redo att starta i gång höstterminen.

Mattias, ny tränare i Laxbuggarna

Sidan publicerades: 28 augusti 2023

Vill er förening göra något liknande?

Laxbuggarnas helg i Isaberg kunde genomföras med hjälp av projektstöd från RF-SISU Halland och Svenska Danssportförbundet.

Har er föreningen också en idé på vad ni skulle vilja göra? Kontakta er idrottskonsulent så berättar vi mer!

Vi bjuder också två tillfällen där ni i föreningen kan få hjälp med er projektansökan. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer!

Laholm 11/9

Halmstad 12/9