Nu finns det projektstöd att söka för utbildningvecka

Visby BBK genomförde sin första utbildningsvecka i början på maj och det blev en succé! Nu finns möjlighet att söka projektstöd för att föreningar ska kunna genomföra sin egen utbildningsvecka.

Sidan uppdaterades: 15 maj 2024

Visby BBK tog i början av säsongen 2023/24 beslut om att man i föreningen skulle prioritera och höja statusen på folkbildning och utbildning i sin förening. Det bestämdes att två gånger per år ska föreningen arrangera en ”Utbildningsvecka”, en vecka full av utbildning, kurser, workshops och andra mötesplatser. Målet var att skapa olika innehåll efter behov och önskemål, där en extra viktig del var att det skulle finnas något för alla slags medlemmar (ledare, föräldrar, aktiva etc.).

I förra veckan genomförde föreningen sin allra första utbildningsvecka. Medlemmarna erbjöds utbildningar måndag till söndag med olika innehåll, totalt ca 32 timmar folkbildning och utbildning. Jakob Larsson är coach i Visby BBK’s U13, han säger så här om veckan:
- Det var en makalöst kvalitativ, inspirerande, lärorik och inte minst – ROLIG – vecka! Så värdefullt för mig som ledare att få chans att träffa andra i klubben, dela erfarenheter och utvecklas tillsammans.

Föreläsningar om idrott för alla, om balansen mellan träning, kost och vila. Workshops för klubbens ledarteam och styrelse och föräldrautbildning var några av veckans inslag. Föreningen passade också på att ta ned Svenska basketbollförbundet som ansvarar för basketens tränarutbildningar.

Emma är basketens idrottskonsulent på RF-SISU Gotland och har stöttat föreningen i planering och genomförande av veckan.
- Jag tycker det är ett kanonkoncept! Det skapar verkligen utrymme och gör det möjligt för föreningen att prioritera folkbildning och utbildning i en annars rätt så ofta fullproppad idrottsvardag. Dessutom får föreningen möjligheten att skapa lite extra härlig föreningskänsla och tid för viktig reflektion och sociala inslag utanför tränings- och tävlingsarenan.

Att intensivt under en veckas arbeta med utbildning i en förening är ett nytt grepp som skapar möjligheter till att fler ska kunna ta del av folkbildning och utbildning. Nu har RF-SISU Gotland tagit fram ett projektstöd som idrottsföreningar kan söka för att komma i gång i arbetet med sin egen utbildningsvecka. Stödet uppgår till 10 000 sek och arbetet inleds med ett processarbete lett av en idrottskonsulent tillsammans med föreningen där ni tar fram behov, önskemål och en ram för hur just er vecka eller veckor kan se ut.

Låter det intressant? Kontakta er konsulent här

Sidan publicerades: 15 maj 2024