Idrottens dag 27 september – stå upp för barns rätt till idrott och hälsa!

Sidan uppdaterades: 17 juni 2024

I september varje år arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag i skolor över hela Sverige. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn i hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I Gävleborg arrangeras Idrottens dag 2024 den 27 september.

När skolan och idrottsrörelsen samarbetar uppstår nya möjligheter att nå ut till fler barn och visa att idrott är något för alla. En skola som sätter rörelse i fokus bidrar till att fler barn får en bättre vardag, skolresultat och lägger grunden för ett hälsosamt liv.

Vi vet idag att fysisk aktivitet är bra för barns välmående, resultaten i skolan och deras hälsa. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Idrottsrörelsen vill, med skolans hjälp, förändra det.

Idrottens dag är en del av Rörelsesatsning i skolan.

Enkelt för skolor och idrottsföreningar att delta på Idrottens dag!

Idrottens dag i skolan är en kul dag med aktiviteter för att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Dagen riktar sig till årskurserna F–9.

Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet. Därför vill vi att så många barn som möjligt ska delta i minst 120 minuters fysisk aktivitet under Idrottens dag. Vi stöttar med tips och idéer för att ni ska få en rörelseglad och rolig dag!

Alla grundskolor, anpassade grundskolor och idrottsföreningar är varmt välkomna att anmäla sitt intresse för att delta på Idrottens dag.

» För idrottsföreningar

Ta chansen att visa upp just er idrott för alla nyfikna skolbarn!

 • Boka in fredagen den 27 september i kalendern.
 • Anmäl intresse till oss senast 31/8: robin.westlin@rfsisu.se
 • Planera rörelseglada prova-på-aktiviteter. Här är några medskick:
  - locka till rörelse med roliga och gärna nytänkande aktiviteter.
  - anpassa aktiviteterna så att de passar alla.
  - undvik aktiviteter som skapar köbildning/väntetid.
  - planera akiviteter där många deltagare kan delta samtidigt.
  - följ gärna upp med öppna prova-på-tillfällen i föreningen efter Idrottens dag, ta kontakt med din idrottskonsulent om du vill bolla hur er förening kan utveckla verksamheten för att locka fler barn och unga.
 • Delta på digital infoträff 17/9 kl 18.00 (du får deltagarlänk från oss)

» För grundskola/anpassad grundskola

Skapa en rörelseglad dag på egen hand eller i samverkan med lokala idrottsföreningar! Ni får affischer och diplom från oss.

 • Boka in fredagen den 27 september i kalendern.
 • Anmäl intresse till oss senast 1/6: robin.westlin@rfsisu.se
 • Fyll i formuläret senast 1/6: www.anmalan.idrottensdag.se
 • Kontakta gärna lokala idrottsföreningar för prova-på-aktiviteter (vi kan hjälpa er med kontaktuppgifter om ni behöver).
 • Delta på digital infoträff 3/9 kl 14.00 (du får deltagarlänk från oss)
 • Planera er dag (ta gärna hjälp av vår verktygslåda Pdf, 2 MB.)

Mer aktivitetstips och inspiration för en lyckad Idrottens dag

Särskild satsning i Gävle och Bollnäs 2024

Under Idrottens dag arrangerar även RF-SISU Gävleborg två evenemang, ett i Bollnäs och ett i Gävle, med fokus på paraidrott och prova-på-aktiviteter för anpassade grundskolor i dessa kommuner. Vill din idrottsförening delta vid något av dessa evenemang? Hör av er till vår samordnare Robin Westlin: robin.westlin@rfsisu.se.

Extra inspiration!

Se filmen från Idrottens dag 2022. Evenemanget i filmen genomfördes på arenaområdet Hällåsen i Söderhamn tillsammans med skolor i Söderhamn och en mängd lokala föreningar.

Idrottens dag genomförs med stöd av:

Sidan publicerades: 18 november 2022

Kontakt

Robin Westlin

Verksamhetsutvecklare

Utgår från lokalkontor: Gävle

Mer information om Idrottens dag hittar du på rf.se