I Rörelsesatsning i skolan utbildas elever till rörelsecoacher för att aktivera och inspirera sina kompisar på rasterna.

Rörelsesatsning i skolan behöver verka över tid

Världsdagen för fysisk aktivitet 6 april ger tillfälle att reflektera över det som Folkhälsomyndighetens senaste studie visar: Barn i alla åldrar är inaktiva och stillasittande mer än 8 timmar per dag. Vi vet även att endast ett fåtal når upp till rekommenderad nivå av en timmes pulshöjande aktivitet per dag. Att skapa förutsättningar för ökad fysisk aktivitet är viktigare än någonsin, och här tror vi att det arbete som görs inom Rörelsesatsning i skolan är mycket viktigt.

Sidan uppdaterades: 6 april 2025

Under den gångna veckan publicerade Folkhälsomyndigheten, utifrån ett regeringsuppdrag, rapporten ”Ett rörelselyft för hela samhället” med förslag på insatsområden för arbetet med att främja fysisk aktivitet, med ett särskilt fokus på barn och unga.

Två av de sex föreslagna målen är:

  • Skolverksamheter arbetar aktivt med insatser för daglig fysisk aktivitet
  • Fritiden är rörelsefrämjande, tillgänglig och inkluderande

De matchar målen för den befintliga satsning som pågår i länets grundskolor, Rörelsesatsning i skolan. Satsningen utgår från ett nationellt regeringsuppdrag och leds av Riksidrottsförbundet. I vårt län drivs satsningen av RF-SISU Gävleborg i samverkan med olika aktörer som kommuner, region och olika idrottsförbund.

Vi utbildar skolpersonal, skapar rörelseteam och handlingsplaner, utbildar elever till rörelsecoacher, gör skolgårdar mer rörelsefrämjande, arrangerar prova-på-aktiviteter med föreningar bland annat. Satsningen har vi fram till idag genomfört i över 50 skolor i Gävleborg. Skolorna fortsätter sedan på egen hand med den kunskap de fått för att sätta nya elevkullar i rörelse och inspirera till fysisk aktivitet. Lärarna vittnar om glada och aktiva barn som tar initiativ till rörelseaktiviteter på rasterna, därutöver vittnar de även om lugnare skolmiljö och färre konflikter.

Genom satsningen bygger vi broar mellan familj, skola och idrottsföreningar för att bidra till ökad fysisk aktivitet genom en aktiv fritid. RF-SISU Gävleborg stödjer och utbildar idrottsledarna så att de har bra metoder, ledarskap och verktyg för att möta fler barn, även de barn som inte tidigare deltagit inom idrottsrörelsen.

Rörelsesatsning i skolan får inte vara en övergående insats. Att få kommande generationer att kunna, våga och vilja röra på sig är ett arbete som behöver få verka över tid. Det är viktigt att satsningen fortsätter. Långsiktig och hållbar samverkan mellan skolan och idrottsrörelsen är helt centralt i arbetet för alla barns rätt till fysisk aktivitet.

Thomas Nylund, ordförande RF-SISU Gävleborg
Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg

Texten är publicerad på debattsidor i flera tidningar i länet.

Sidan publicerades: 6 april 2025