Frågor om selektering, talangutveckling och forskning lockade stor publik

Med stor nyfikenhet och ett brinnande intresse för forskningsrapporter gav sig journalisten och författaren Patrik Brenning i kast med frågor om selektering, nivåindelning, akademiboomen och den ökande professionaliseringen inom idrotten. Frågor som lockade cirka 130 personer till Hedvigslundshallen i Gävle.

Sidan uppdaterades: 4 april 2025

Patrik Brenning är till vardags journalist på Aftonbladet och utsågs till Årets sportjournalist 2022 efter sin granskning av missförhållanden inom ungdomsidrotten. Under arbetet kom han någonting större på spåren. I den nyligen utgivna boken ”Så vinner vi igen” tittar han närmare på vad klubbar och föreningar gör när det kommer till barn- och ungdomsidrott, nivåindelning och selektering – och om vad forskningen säger att de borde göra.

Korta genvägar lockar

Under sitt föredrag gav han exempel på hur vi genom att skapa tidiga incitament för selektering gör det lockande att ta de korta genvägarna istället för att ha tålamodet att bygga hållbart och ta lärdom av den forskning som faktiskt finns.

Han lyfte den viktiga spontanidrotten. Med fyra träningar i veckan och match på helgen finns inte längre utrymme för det utforskande lekfulla idrottsliga lärandet.

Föreläsare framför en bild som handlar om fördelar med multiidrottande

Han lyfte även det han beskriver som "multiidrottandets magi" som en väg att gå för att bredda och skapa hållbarhet i den idrottsliga utvecklingen.

Men framför allt ville han, genom nedslag i forskning, visa att tidig selektering är en väg som inte leder dit vi tror.

Klok ungdomspanel tycker till

Vi hade bjudit in en ungdomspanel som utifrån sina egna erfarenheter gav sin syn på idrottsutövande och selektering. De hade en rad kloka och modiga medskick till publiken - som bland annat bestod av idrottsförbund, föreningsledare, styrelserepresentanter och föräldrar.

Fyra ungdomar i 17-årsåldern som sitter på stolar på en scen.

Från vänster: Vidar Lans, Klara Berglund, Tess Strand och Alice Hedström som utgjorde kvällens kloka ungdomspanel.

Alice Hedström (spelar fotboll, har slutat med ishockey):
– Ni vuxna kring de unga – när man är 15 vill man satsa, men ni har ett enormt ansvar att lugna ner oss. Se till att man har en bra miljö. Ni har en otroligt viktig roll i ungas idrottande, viktigare än vad ni tror.

Tess Strand (dubbelidrottar inom bandy och fotboll):
– Alla unga sätter jättemycket press på sig själva. Jag har problem med prestationsångest. Då behöver man en tränare som tar bort press. Ni måste hjälpa till att lyfta och inte sätta för stor press. Det tror jag är jätteviktigt.

Klara Berglund (gymnastik, har slutat med fotboll)
– Jag fick höra att jag blev stel av fotbollen. Jag ville bli bäst, så jag var tvungen att välja för att bli bäst och inte halka efter.

Vidar Lans (dubbelidrottar inom dans och längdskidor)
– Det är konkurrens mellan idrotterna, mycket snack om hockey och fotboll till exempel. Men vi är inte fiender. Alla håller på med i grunden samma sak – att få barn i rörelse. Måste det bara vara en idrott? Jag har inte velat satsa allt på en idrott. Går jag skidgymnasium kommer jag att missa dansen. Idag har jag alla delarna kvar!

Vad tar förbunden med sig från kvällen?

Några röster från representanter från några av de arrangerande förbunden som berättar vad de tar med sig från kvällen:

Maja Nordin Gävleborgs Innebandyförbund:
– Jag tar med mig att samsyn mellan idrotterna är viktig. Det kommer vi att arbeta med nu med RF-SISU. Jag tar också med mig att vi i kontakten med föreningar ska bli bättre på att fortsätta utveckla.

Per Ängvald Ishockey Region Väst:
– Jag tar med mig utmaningen att implementera det här tänket att det är viktigt med fler idrotter.

Anders Nordén, Gestriklands Fotbollförbund:
–Jag tar med mig att ska vi få fler att spela längre tid så måste vi jobba med frågan, vi behöver ta ansvar för fotbollsverksamheten men sitta ner tillsammans med andra och föra dialog.

En föreläsare står och pratar med en åhörare som har ryggen mot kameran.

Förbund, RF-SISU och föreningslivet kommer nu att arbeta vidare på olika sätt utifrån kvällens tema.

Föredraget arrangerades av RF-SISU Gävleborg i samverkan med Handbollförbundet Mitt, Gävleborgs Innebandyförbund, Gästriklands Ishockeyförbund, Hälsinglands Ishockeyförbund, Gestriklands Fotbollförbund och Hälsinglands Fotbollförbund

Vill din förening arbeta med hållbart idrottande för barn och unga?

Hör av dig till er idrottskonsulent för att lägga upp en plan och få råd och stöd i arbetet. Klicka på länken "Kontakta din idrottskonsulent" här intill.

Sidan publicerades: 4 april 2025

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.