Joannas 12 tips – detta kan underlätta för personer med psykisk ohälsa

Hur kan du som ledare, idrottskompis eller anhörig vara ett stöd för personer med psykisk ohälsa? Joanna Halvardsson har själv Aspergers syndrom, bipolär sjukdom, Posttraumatiskt stressyndrom och Borderline och har genom åren samlat många bra tips på vad som kan vara till bra hjälp när man möter personer med psykisk ohälsa inom till exempel idrotten.

Sidan uppdaterades: 18 februari 2025

I början av året genomförde Joanna Halvardsson föreläsningar tillsammans med RF-SISU Gävleborg för idrottsledare i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. Hon gav en bild av hur vardagen och utmaningarna kan se ut för en person med psykisk ohälsa, hon ville få fler att öppna upp kring ämnet och hon ville dela med sig av olika tips som har underlättat för henne i mötet med idrottsrörelsen och även generellt.

– Jag hade en tuff situation! Det som var räddningen genom ungdomsåren var mitt idrottande! Jag vet viken skillnad det kan göra att möta den där personen som ser mig och underlättar för mig, säger Joanna. Därför vill jag dela med mig av några punkter som kan vara bra att tänka på.

Joannas tips till föreningsledare och andra vuxna som möter unga med psykisk ohälsa

  • Börja i det trygga
    Istället för att se vad jag inte kan, så börja med att se och utveckla det jag kan. Rada inte upp flera steg och flera utmaningar på en gång. Förstärk det som redan funkar bra och känns tryggt, och låt utvecklingen börja med små steg därifrån.
  • Var tydlig när du pratar
    Undvik ospecifik information som till exempel ”jag ringer runt två”.
  • Faddersystem
    Använd äldre personer som faddrar för de yngre. Se gärna till att ha två faddrar per aktiv om någon är borta eller sjuk. Faddrarna kan hjälpa yngre personer som kanske inte hittar någon kompis eller som känner sig osäkra. Ge alla en fadder så blir inte de som har en diagnos särskilt utpekade.
  • Få lägret att funka för alla
    Att vara med på läger kan vara en utmaning för den som behöver tydlighet och struktur. När de styrda aktiviteterna är över för dagen kan det kännas svårt med kvällens ”fria lek” och att få de sociala bitarna att funka. Ett tips kan vara att ledarna istället delar in deltagarna i lag som kan göra saker tillsammans och hjälpa varandra. Då undviker du att den som har svårt att hitta sin roll blir utanför. Ofta klarar man av att vara på ett läger med små justeringar.
  • Tydliga instruktioner – ibland med bilder
    Ge tydliga instruktioner om något ska förändras, till exempel om ni ska träffas i en ny lokal. Skicka med en bild på lokalen i kallelsen, berätta vilka som ska vara där och vad som kommer att hända.
  • Hitta sätt för alla att delta
    Tänk på att man kan delta inom idrotten på olika sätt. Vill personen inte delta i själva idrottsaktiviteten kan den kanske skriva statistik, vara funktionär eller bara komma till föreningen för att träffa kompisar och hjälpa till med någon liten uppgift. Man kan vara aktiv inom idrotten utan att vara en aktiv.
  • Tänk på att varje individ är unik
    Om ni har haft en person med autism i laget och hittat bra sätt att bemöta den personen så betyder det inte att ni automatiskt kan göra likadant för en annan person med autism.
  • Uppmuntra barn och unga att prata
    Kommunicera ofta och tydligt att det är viktigt att barn och unga pratar med en vuxen – både om de själva känner sig osäkra och oroliga, och om de oroar sig för hur en kompis mår. Det är inte mycket jag ångrar men en sak önskar jag – att jag hade pratat ännu mer ännu tidigare om hur jag mådde och kände. Allt blir så mycket enklare när man lär sig att sätta ord på sitt mående och vad man behöver av sin omgivning.

Joannas tips till dig som ung aktiv

  • Våga säga hur du vill ha det
    När jag ibland blir för intensiv i mitt sms:ande och inte kan bedöma när jag borde sluta, så har jag sagt till mina nära att: "Jag vill att du säger stopp när jag ska sluta". Det gör att jag känner mig tryggare och vet att jag kommer att få en signal när min kompis tycker att det räcker.
  • Ta en time out
    Ibland tar mina känslorna över och förstärks väldigt mycket, då får jag även extra svårt att läsa av andra. Ofta slutar det med att jag sparkar i väggen ... jag har brutit min tå flera gånger. Våga säg att du vill ta en "timeout". Sätt situationen på paus och backa undan en stund.
  • Sätt ord på dina utmaningar
    Öva dig i att prata om dina utmaningar och sätta ord på dem. Lär dig att säga till exempel att "Jag behöver tydlighet och jag behöver struktur för att det ska fungera för mig att vara med" eller "jag oroar mig för cupen till helgen, jag vet inte vad som förväntas av mig".
  • Energikalendern
    Använd en kalender där du kan markera dina aktiviteter i olika färger beroende på vad som tar energi och vad som ger energi för dig. Titta på dina dagar och veckor för att se hur balansen ser ut, justera så att balansen känns okej.
Porträtt av en kvinna som står framför ett draperi. Hon har glasögon och rosarött hår.

Jag vill skicka med två tankar till sist:

Det är viktigt att ha förebilder som vågar vara sig själva och som vågar vara annorlunda. Jag har mött flera personer som har stått ut i mängden och som har betytt oerhört mycket för mig. I mitt fall är jag övertygad om att jag inte hade varit här idag om jag inte hade mött de personerna. Som ledare och idrottskompis kan du bli en av de personerna för någon. Våga se och reflektera, ställ frågor, lyssna in.

Ha som målbild att alla ska få möjlighet att ta vara på sina styrkor och förädla dem – jag säger inte att det är enkelt. Men jag vet att det är möjligt!

Vill din förening lyfta frågor om psykisk hälsa/ohälsa?

Vi hjälper er gärna igång i de viktiga samtalen, vi har bra material som kan vara ett stöd i arbetet. Hör av dig till din idrottskonsulent så får du tips om hur du kan göra.

Sidan publicerades: 13 februari 2025

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.