
”Här kan vi ta oss an viktiga samhällsfrågor med gemensam kraft”
Under RF-SISU Gävleborgs Temakonferens 2025 lyfte vi frågor kring ökad säkerhet och trygghet vid idrottsanläggningar samt strategisk och hållbar lokalförsörjning som förenar olika samhällsmål. Ett 50-tal personer från länet gavs möjlighet att fylla på kunskap, nätverka och diskutera.
Sidan uppdaterades: 11 februari 2025
Magnus Lindgren, generalsekreterare för den politiskt obundna stiftelsen Tryggare Sverige inledde dagen. Med statistik och en kunskapsöversikt beskrev han den situation vi har att förhålla oss till i Sverige idag. Från färska undersökningar lyfte han bland annat att 13 % kvinnor har avstått från en aktivitet på grund av oro att utsättas för brott och att 48 % av kvinnor i socialt utsatta områden känner sig otrygga kvällstid. Även bland män finns en hög otrygghet – till exempel har 8 % av männen avstått från en aktivitet på grund av oro att utsättas för brott och 32 % av männen i socialt utsatta områden känner sig otrygga kvällstid.

Vikten av att göra medvetna val
Självklart behövs insatser inom många områden för att öka säkerheten och minska den upplevda otrygghet som människor känner, Magnus fokuserade särskilt på hur vi genom att göra medvetna val kan tänka till för att skapa säkrare och tryggare idrottsytor och anläggningar. Han pekade på vikten av att arbeta med så kallad situationell brottsprevention – vilket betyder att fokusera på platsens betydelse och att där göra insatser för att minska uppkomsten av brott och otrygghet. Det kan handla om gestaltning, belysning, förvaltning och det kanske viktigaste av allt – att det finns en mix av människor i rörelse på platsen.
Ann-Gerd Bergdahl och Mattias Åhlund, RF-SISU Gävleborg delade några exempel på det arbete som pågår på det nationella planet och på insatser som genomförs i Gävleborg för att stärka idrottsföreningarna i trygghetsfrågor. I sin kunskapsöversikt pekade Magnus Lindgren på idrottens viktiga utvecklingsarbete, bland annat visar undersökningar bland specialidrottsförbunden att det behöver finnas planer och förberedelse i dessa frågor i högre utsträckning.
Tydlighet och koordination
Under eftermiddagen berättade Mikael Franzén, fastighetsstrateg Uppsala kommun, hur de utvecklat sina arbetssätt och rutiner för att skapa struktur och hållbarhet kopplat till frågor om lokaler och idrottsanläggningar. Med förankrade och grundligt genomarbetade lokalförsörjningsplaner för olika områden har de idag fått god överblick i planeringsarbetet och det har blivit lättare att ta beslut utifrån en helhetssyn.

Några av nycklarna har enligt Mikael varit:
- Tydlig behovsbeskrivning med samverkan över förvaltningsgränserna
- Grundligt arbete i starten för att minimera antalet sidopuckar som kommer in under resans gång
- Beräkna behovet och säkerställ ytor i tidigt skede för idrott-fritid-kultur i den fysiska planeringen
- Samma struktur för alla lokalförsörjningsplaner för att kunna koordinera
- Skapa förutsättningar för samnyttjande – svårt, men det går
- Arbetsgruppsmöten kontinuerligt där alla representanter deltar

”Värdefullt att mötas och diskutera”
Runt 50 personer deltog vid konferensen som detta år genomfördes på Scandic CH i Gävle och leddes av Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef och Thomas Nylund, ordförande RF-SISU Gävleborg.
– Vi är verkligen glada över att vi fick deltagare från olika områden, säger Ann-Gerd Bergdahl. Vi hade en mix av politiker på olika nivåer, förvaltningschefer, anläggningsansvariga, trygghetssamordnare och tjänstepersoner i andra nyckelroller som bidrog till att vi fick engagerade diskussioner och intressanta frågor att ta med i det fortsatta arbetet. Jag vill rikta ett stort tack till alla som deltar vid våra mötesplatser – jag tror vi är många som upplever att det är värdefullt att mötas och diskutera över kommun- och organisationsgränserna. Här kan vi ta oss an viktiga samhällsfrågor med gemensam kraft, och därför är det värdefullt att få träffas och föra den här typen av dialoger, säger hon.
Två röster från deltagarna

Helene Börjesson, ordförande Kultur- och fritidsnämnden Gävle kommun
– Från konferensen tar jag mest med mig tankar kring säkerhets- och trygghetsarbetet. Vi måste jobba mer ute där människorna är. Göra insatser som kan påverka många. Det gäller även att vi hittar det strategiska sättet att arbeta. Vi ska inte tycka och tro, utan arbeta forskningsbaserat och hålla oss ájour kring det. Vi kan inte haka oss fast i en politisk hållning för att vi alltid gjort så, det gäller att vara öppen för att se hur vi kan göra bästa insatserna.

Marcus Wågström, Sport- och fritidschef Söderhamns kommun
– För vår del känner vi igen oss i det som tagits upp idag. Vi är inne i en del arbete med anläggningar och utredningar, bland annat en ny förstudie kring en simhall.
Säkerhetsfrågorna, med det som nyligen hänt i Örebro, kommer bli ännu mer aktuella.
Det har varit en jättebra dag och jag tar med mig mycket. Det hade varit bra att ha fler från min kommun på plats. Men jag har fått mycket bra med kontakt med andra kommuner och utnyttjat tiden för nätverkande.
Sidan publicerades: 11 februari 2025