”Så mycket har hänt redan i halvtid”
Vid halvtidskonferens för projektet ”Samverkan Gävleborg 2022” lyftes många exempel på metoder och arbetssätt som deltagande kommuner och RF-SISU Gävleborg utarbetat hittills. Målet är att minska strukturella hinder och passiv tid i integrationsprocessen för tredjelandsmedborgare.
”Jag har fått en otrolig energi av den här dagen och den samverkan vi ser utvecklas i projektet. Här kan vi tillsammans göra stor skillnad!” säger Åsa Broman, projektägare, Länsstyrelsen Gävleborg.
Sidan uppdaterades: 26 november 2024
Samtliga kommuner som ingår i projektet delade med sig av sina erfarenheter och berättade hur de jobbat för att skapa nya och förbättrade arbetssätt och från RF-SISU Gävleborg berättade vi om arbetet med konceptet ”Hälsa för alla”. Varje insats görs med syftet att underlätta och förbättra integrationsprocessen för tredjelandsmedborgare, främja ett bättre mående, stärka initiativkraften hos individen och underlätta vägen till arbetslivet. En framgångsfaktor som lyftes var att ta sig tid i den gemensamma dialogen för att skapa samsyn i ett tidigt skede.
Metoder pilottestas
För att nämna några exempel på metoder som just nu testas i de olika kommunerna: Hudiksvalls kommun arbetar med att utveckla ”Kultur- och fritidsvägledning” – en process som utgår ifrån individens egna behov och intressen. I Ockelbo kommun pilottestar man insatsen ”Jag & mitt ansvar” där individen steg för steg får bekanta sig med viktiga områden kopplat till sitt eget ansvar som samhällsmedborgare. I insatsen ingår även RF-SISU Gävleborgs koncept ”Hälsa för alla” (läs mer om det nedan).
”Enorm potential”
Högskolan i Gävle är en av samverkansparterna i projektet. De kommer under 2023–2025 att genomföra tre delstudier.
- En uppföljande intervjustudie av hur det gått för tredjelandsmedborgare som studerat svenska för invandrare.
- En delstudie som vänder sig till myndigheter och organisationer som arbetar med rekrytering
- En delstudie som fokuserar på civilsamhället och föreningars delaktighet i strävan mot integration.
Med på projektresan finns även Erik Jakobsson, Apel AB, som är Lärande utvärderade. I en sammanfattande reflektion på halvtidskonferensen lyfter han att projektet så här långt bidragit till stärkt samverkan, nya metoder med individen i centrum och en stärkt kvalitet och beredskap i mottagandet av tredjelandsmedborgare.
– Det är ett superintressant projekt som har en enorm potential, menar Erik.
Ser hur individer växer
RF-SISU Gävleborgs del i projektet är konceptet Hälsa för alla – en serie träffar där deltagara får mixa fysisk aktivietet med ett lärande om kropp, hälsa, samhälle och föreningsliv samtidigt som de tränar på det svenska språket och vidgar sitt personliga nätverk.
– Det är otroligt stimulerande, säger Michaela Lindberg, delprojektledare, RF-SISU Gävleborg. Med Hälsa för alla har vi hittills nått över 200 individer och startat samverkat med alla kommuner. Över tid ser man hur deltagarna växer, tar mer plats i rummet, pratar med högre och säkrare röst och visar tydligare vad de vill och vad de inte vill. Ett försiktigt och passivt förhållningssätt omvandlas sakta till en ökad initiativförmåga och förändringsvilja. Det är fantastiskt att få vara en del av, säger hon.
Projektägare Åsa Broman, Länsstyrelsen Gävleborg, ledde dagen och hon vill lyfta den kraft som samverkan ger.
Åsa, vad tar du med dig från halvtidskonferensen?
– Att jag har en otroligt bra känsla! Så mycket har hänt redan i halvtid. Redan nu pågår ett utvecklingsarbete som påverkar individer och vi får med oss så mycket lärdomar i och med vår samverkan inom projektet. Det är många som berörs. Idag har vi fått uppleva ett fantastiskt engagemang från alla deltagande parter. Jag har fått en otrolig energi av den här dagen och den samverkan vi ser utvecklas i projektet. Här kan vi tillsammans göra stor skillnad!
– RF-SISU Gävleborgs arbete med Hälsa för alla betyder jättemycket i projektet. Vikten av en god hälsa, både fysiskt och psykiskt, har lyfts hela dagen idag. Hälsan måste finnas på plats annars kan vi inte lyckas i övrigt. Delarna inom Hälsa för alla ger en bra mix. Det är ett genomtänkt upplägg, säger Åsa.
Länk till mer information om projektet Samverkan Gävleborg 2022
Sidan publicerades: 20 november 2024