Humöret på topp under Idrottens dag för anpassad grundskola

Sista veckan i september arrangeras Idrottens dag över hela landet. I Gävleborg var det åttonde gången vi hissade Idrottens dag-flaggorna och satte barn i rörelse med roliga föreningsledda aktiviteter – denna gång var det barnen i anpassad grundskola som var i fokus.

Sidan uppdaterades: 27 september 2024

Under två dagar, 24 och 27 september fick barn från anpassad grundskola i Bollnäs och Gävle möjlighet att prova på olika idrotter och ta del av rörelsebanor, dansuppvärmningar, terränggående elrullstolar och mycket annat. Syftet med Idrottens dag är att inspirera barn att vilja och våga röra på sig – helst hela livet. Det värmde därför hjärtat när vi fick se många glada miner och många elever som vågade utmana sig själva och prova på saker de aldrig testat innan.

Bildcollage med barn som dansar, skjuter mot innebandymål och provar laserskytte.

Uppvärmning med Friskis & Svettis Gävle, Innebandy med KF Heros och laserskytte med Parasport Gävleborg var några av de aktiviteter som arrangerades under Idrottens dag.

”Suveränt att se glädjen”

Eva-Marie Åkerlund är specialpedagog i anpassad skola, Gävle kommun, och hon tyckte dagen var mycket lyckad.
– Jag har fått så många intryck och fått värdefulla kontakter med många personer här idag, säger hon. Det är suveränt att se glädjen hos alla elever när de får prova på. Lyxigt att få aktiviteter samlade så här. Här kan barnen möta föreningarna och se hur det funkar, ofta behöver de prova på något flera gånger innan de känner sig trygga.

Eva-Marie Åkerlund Specialpedagog anpassad skola Gävle står framför en Idrottens Dag banderoll i en idrottshall.

Eva-Marie Åkerlund är en av nyckelpersonerna som nu, i samverkan med RF-SISU Gävleborg och Parasport Gävleborg, drar igång Rörelsesatsningen för högstadieelever i anpassad skola i Gävle kommun.

Eva-Marie berättar också att de efter Idrottens dag kommer att köra igång Rörelsesatsning i skolan med de här skolornas högstadieelever.

– Vi pratade om det kollegor emellan när möjligheten kom och då tog vi kontakt med RF-SISU Gävleborg och Parasport Gävleborg, och sedan gick allt väldigt fort. Det kommer att bildas rörelseteam på skolorna och vi kommer att få utbildning.

– Jag vill verkligen se att eleverna kommer ut mer, till exempel på rastaktiviteter eller att vi kan satsa på utomhuspedagogik, det brinner jag för. Det är viktigt att man får röra på sig i trygga former och i ett naturligt sammanhang.

Viktigast att man har roligt

Selma Hedqvist och Bror Hedqvist är kusiner och båda är de ledare i Brottningsklubben Loke. De pustar ut efter det intensiva schemat med alla grupper. Som ledare i föreningen är de dock vana att ta emot nybörjare.

En tjej och en kille i svarta föreningströjor och shorts sitter på en brottarmatta i en idrottshall.

Selma Hedqvist och Bror Hedqvist, ledare i BK Loke, hade många, både svettiga och roliga, övningar på lager för eleverna.

– Det har gått bra och varit roligt idag, säger Bror. När man får igång barnen så tycker de att det är ganska kul.
Det är viktigt att man har uppvärmning så att man inte gör illa sig, säger han.

– Och viktigt att man försöker få med alla, fyller Selma i. Man kan behöva anpassa aktiviteten lite beroende på vilka som är med och det är även viktigt att man peppar alla! Några gick iväg och då försöker vi få med dem, få dem att stanna kvar så att de övervinner osäkerheten och våga köra mer, säger hon. Det viktigaste är ju att man har roligt.

Behov av samverkan

Jörgen Edsvik (S) kommunalråd och ordförande i sociala hållbarhetsutskottet och Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef var också på plats i Gavlehovshallen. De passade på att både testa konceptet Hand the Ball och att fortsätta dialogen om samverkan för en aktiv fritid i Gävle kommun.

Kommunalråd Jörgen Edsvik och Distriktidrottschef Ann-Gerd Bergdahl står i en idrottshall. De håller i varsin gulgrön boll.

Jörgen Edsvik, kommunalråd (S) och Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef, sågs i Gavlehovshallen och passade på att prata aktiv fritid och föreningsliv.

– Man möts av mycket glädje här idag! säger Jörgen. Det gör en glad att människor har roligt. Att se alla vara aktiva. Vi behöver ha ett system som möjliggör fysisk aktivitet oavsett förmåga. Här finns det behov av samverkan för att skapa de förutsättningarna, se till att vi gör varandra delaktiga så att vi kan hitta de rätta insatserna. Varje insats är unik, det existerar ingen "one-fits-all-lösning", menar han.

– Vissa grupper är röststarka och för fram sina behov, men vi måste även lyssna in grupper som inte har den rösten. I det fallet är samverkan med RF-SISU värdefull, ni har örat mot marken och kan identifiera de grupperna. Vår samverkan med RF-SISU inom Rörelsesatsningen i Gävle har varit bra, så därför fortsätter vi att satsa på den, säger han.

– Regionens jämlikhetsutredning visar att bland befolkningen i Gävleborg har personer med funktionsnedsättning särskilt stora utmaningar kopplat till hälsa, säger Ann-Gerd. Pandemin drabbade den här målgruppen hårt och vi vill verkligen lyfta frågan om allas rätt till idrott och hälsa under Idrottens dag i år. Idrotten kan göra skillnad på så många sätt – genom att bidra till fysisk och psykisk hälsa, gemenskap och livskvalitet, säger hon.

Bryggan till fritiden viktig

– Just för den här målgruppen är bryggan från boende till fritid viktig. Kommunen, RF-SISU och andra aktörer har olika "knappar" att trycka på. Det är värdefullt att få en samlad bild som ger mer. Vi har ju samma mål: Man ska må bra i Gävle - men vi har olika uppdrag och olika verktyg, säger Ann-Gerd.

– Att skapa förutsättningar och möjligheter för barn att få röra på sig och prova olika typer av idrott är oerhört viktigt för att skapa vanor som förhoppningsvis håller genom hela livet. Därför är detta viktigt och betydelsefullt för barnen både idag och för framtiden, avslutar Jörgen Edsvik.

Bildcollage med uppvärmning med mascoten Lodjuret Loffe, barn testar terränggående elrullstolar och bågskytte.

På Idrottens dag i Bollnäs fick eleverna från anpassad skola (F-9) bland annat värma upp med Lodjuret Loffe, testa terränggående elrullstolen "Zoom Uphill" och prova bågskytte.

Bildcollage med barn testar taekwondo, brottning och handbollens koncept Hand the Ball.

Här testas tekniker i taekwondo, kullerbyttor och falltekniker i brottning samt konceptet Hand the Ball med den mjuka specialdesignade Gatchabollen.

Mer om Rörelsesatsningen och Idrottens dag

Rörelsesatsning i skolan är en nationell satsning som drivs av Riksidrottsförbundet. Lokalt i Gävle drivs Rörelsesatsningen i samverkan mellan Gävle kommun och RF-SISU Gävleborg.
Länk till mer information om Rörelsesatsning i skolan

Idrottens dag är en del av Rörelsesatsning i skolan och arrangeras av Riksidrottsförbundet tillsammans med skolor och idrottsföreningar över hela Sverige. Idrottens dag är en del av EU-satsningen European Week of Sport som genomförs i hela Europa.
Länk till mer information om Idrottens dag

Sidan publicerades: 27 september 2024