Mötesplats med parasport i fokus
”Ta ansvar för hela kedjan”
Tillsammans med Parasport Gävleborg och Gävleborgs Innebandyförbund bjöd vi in ett 60-tal beslutsfattare och nyckelpersoner från distriktet för att fördjupa kunskapen i frågor där individens möjligheter till idrott och rörelseglädje står i centrum. Syftet är att snabba på det gemensamma arbete vi alla behöver göra för allas rätt till en aktiv fritid.
Sidan uppdaterades: 24 september 2024
– Jag är mycket glad att vi har en bred representation här idag, säger distriktsidrottschef Ann-Gerd Bergdahl, som tillsammans med RF-SISU Gävleborgs ordförande Thomas Nylund inledde konferensen. Personer med funktionsnedsättning har en brantare uppförsbacke än många andra när det gäller fysisk aktivitet och hälsa, så det blir viktigt med god och hållbar samverkan för att skapa förutsättningar för en aktiv fritid för den målgruppen, säger hon.
– Att vi samlar aktörer och får möjlighet att höja kunskapen tillsammans och skapar kontakter är oerhört viktigt och värdefullt, menar Ann-Gerd. Jag har mött flera personer här idag som säger att de tar med sig ny kunskap och konkreta tips och åker ”hem” till sin verksamhet och vardag med ambitionen att tänka nytt. Det är fantastiskt att höra.
Ta ansvar för hela kedjan
Lillemor Lindell, fritidskonsulent inom LSS/socialpsykiatrin i Köpings kommun var först ut. Hon berättade öppet och detaljerat hur de utvecklat arbetet för att fritids- och kulturutbudet ska bli tillgängligt för personer med LSS-stöd. Idag arbetar deltagare, föreningar och organisationer tillsammans för att skapa en hållbar kedja från individ till medföljare och ledare.
– Vi vill att alla ges möjlighet till en meningsfull fritid – på riktigt, säger Lillemor.
– Personer med intellektuell funktionsnedsättning har 20 år kortare livslängd och endast 9 % av dem uppnår WHO:s dagliga rekommendationer om fysisk aktivitet ... så vi måste börja med att ställa frågorna. Vad gör vi? Varför gör vi så här? menar Lillemor.
– Det räcker inte med att förutsätta – vi måste ta reda på vad personer med intellektuell funktionsnedsättning vill göra. Personalen kanske väljer bort idrott för att det är krångligt, men om man frågar den här personen kanske den helst av allt vill prova på någon idrott – så satsa på det då!
Det allra viktigaste är samarbete menar Lillemor, genom att ta alla frågor ett extra varv och inte nöja sig förrän vi kommit till kärnan. Först då kan samverkan börja fungera på riktigt.
Lillemors bästa råd för kommuner som vill komma vidare i de här frågorna:
- Starta samtalet mellan alla parter som behövs.
- Samarbeta för att bygga en hel fungerande kedja. Ta gemensamt ansvar för hela kedjan.
- Ställ frågorna ”Varför? Varför? Varför?” – våga ta dem två varv till och kom till kärnan.
- Precisera ”vad innebär det för oss?”.
- Se till att ni pratar på riktigt. ”Fluff som möter fluff” får oss inte att komma framåt.
- När frågorna är på bordet så är det inte så svårt att agera och ändra.
Acceptera och avdramatisera
Under föredragarpass nummer två fick vi möta Pelle Sandstrak, föreläsare och författare känd som ”Mr Tourette”.
Med slående exempel ur vardagen och genom att öppet beskriva hur det är att befinna sig på livets botten som uteliggare, ger Pelle Sandstrak en stark berättelse om hur vi kan använda ”ovanligheten” som drivkraft. Föreläsningen utgick från hans erfarenheter av Tourettes syndrom och deltagarna utmanades att vända på konventionella tankesätt. Var drar vi gränsen mellan normalt och onormalt?
– Det jag kommer tillbaka till hela tiden är bokstäverna AA: Acceptera och Avdramatisera, säger Pelle Sandstrak. Det som betytt allra mest för mig är när personer bemött och sett mig. Personer som vågat stå kvar när det har varit jobbiga situationer, säger han.
Pelles bästa råd när du möter det ”ovanliga”:
- Var inte rädd för att göra fel, särskilt när det handlar om psykisk ohälsa.
- Du kommer långt med AA – Acceptera och Avdramatisera.
- Ge situationer och personer tid. Idag har vi mycket kunskap, men lite tid.
- Ta fram lite mer av din egna ”störda” sida och tänk utifrån det.
- Var närvarande i stunden.
Sidan publicerades: 24 september 2024