Lärgrupper får föreningens unga att växa

I Hudiksvalls Orienteringsklubb tar barn och unga ett stort eget ansvar för banläggning, träningar och aktiviteter av olika slag. Genom planering och utvärdering i lärgrupper växer de steg för steg in i nya utmaningar. ”Våra unga får ofta beröm för sina insatser, de är vana att ta ansvar”, berättar ungdomsledare Catherine Vennberg.

Sidan uppdaterades: 18 oktober 2023

När föreningen drog igång för över tio år sedan kom det in många föräldrar och unga utan orienteringsbakgrund. Ungdomsledare Catherine tyckte så klart att det var jättepositivt, men samtidigt såg hon en utmaning. Det blev svårt att själv hinna planera och genomföra träningar varje vecka, lägga banor, sätta ut kontroller och plocka in dem igen efter genomförd träning.

Startade ett ungdomsråd

– Den tiden hade jag inte, och det krävs även att du kan orienteringen för att lägga banor. Det är inget som en ovan förälder kan göra, säger hon. Orienteringsträning blir speciellt på det sättet med alla förberedelser och efterarbete.

Då startade Catherine ett ungdomsråd. Tanken var att barn och unga skulle få hjälpa till, men även göra andra roliga saker tillsammans. Parallellt med idrottsverksamheten har ungdomsrådet satsat mycket på sociala aktiviteter i anslutning till träningar och tävlingar, som att spela bowling eller göra en bussresa tillsammans.

Lärgrupper utvecklar

– I ungdomsrådet pratade vi i olika lärgrupper om vad vi ville göra, vad vi ville lära, vad som hade varit bra och vad som hade varit mindre bra, berättar Catherine. Utifrån önskemålen så la jag en plan för hela säsongen och portionerade ut alla träningar så att varje aktiv fick ansvara för en träning per säsong.

Från det att man är 10 år så är man med och planerar och håller i egna träningar för gruppen 10-12-åringar. Man hjälper till med kartunderlag, lägger banor åt dem, skriver ut och plastar in, hämtar utrustning, sätta ut kontroller och ansvarar för väghänvisning. I den här ålderskullen är föräldrarna med som stöd.

När du är mellan 13 och 16 år behövs bara lite lättare coachning från vuxna. Ungdomarna får utbildning i digitala banläggningsprogram, och får välja teknik och område utifrån förslag som Catherine ger dem.

Fyra ungdomar med orienteringskläder.

Gemenskap och eget ansvar – med planering och uppföljning i lärgruppsform kan ungdomarna genomföra aktiviteter på egen hand i föreningen.

Lägger banorna själva

– De lägger banorna själva, skickar ut digitalt underlag, håller i träningen, förklarar och delar in i grupper … och jag coachar lite, säger hon. Föräldrarna finns med mer i bakgrunden, till exempel ställer upp och skjutsar. Föräldrarna får också lite utbildning för att kunna stödja sina ungdomar, men tanken är att ungdomarna ska sköta sig själva i största mån.

– Efter 16-årsåldern droppar ganska många av på grund av studier, flytt och annat. De gäller att fylla på med nya i ungdomsrådet hela tiden, säger Catherine.

– Vi har också det som kallas ”Kul i skogen”, berättar hon. Det är veckovisa aktiviteter för nybörjare 5-12 år, som brukar dra ganska många intresserade. Ungdomarna får anmäla intresse om de vill leda aktiviteterna och sedan planerar de i lärgruppsform innan, håller i alla aktiviteter och sätter kontrollerna.

”Jag är så bortskämd”

– På sommarlovet finns även möjlighet att ta ansvar för Solskolan. Det är en aktivitet vi gör i samverkan med Hudiksvalls kommun för sommarlovslediga barn. Då blir två av orienteringsungdomarna anställda för att driva verksamheten. Genomgångarna gör de som lärgrupper där de planerar utefter vissa riktlinjer. Här blir det lite mer att ha koll på – boka mat, ta fram tröjor, göra inbjudan.

– Jag är så bortskämd! utbrister Catherine. De här ungdomarna är så otroligt bra, de får verkligen växa in att vara ledare. Jag lämnar väldigt mycket ansvar, i dialog med föräldrarna självklart. När det till och med kommer unga som slutat orientera men som vill vara med och ta ansvar ändå, då vet man ju att man har lyckats tycker jag!

Porträtt på kvinna med sportmössa.

Catherine Vennberg tycker det är fantastiskt att se föreningens ungdomar växa, ta ansvar och genomföra aktiviteter tillsammans.

Imponerad av de unga

– Förutom att de får ta ansvar och testa ledarrollen så skapar vi också ett socialt sammanhang. Med stöd från RF-SISU genomförde vi bland annat en bussresa för att försöka locka fler att haka på. Vi berättade om verksamheten och deltog i två roliga tävlingar och hade lite mysigt. Busschauffören var så imponerad av de unga – att de var i en enda gemenskap. Oavsett om de var 7 eller 15 år, killar eller tjejer, så umgicks alla. Tänk vilken social gemenskap vi har. Alla tar hand om varandra.

Får dem att växa som människor

Vid ett läger där vi var värdar så kom det fram vuxna ledarna från andra föreningar till mig och berömde ungdomarna för att de hade varit så hjälpsamma och tagit hand om de gästande klubbarnas ledare på ett så fint sätt.

– Allt det här tror jag kommer att vara gynnsamt när de blir äldre, oavsett om de håller på med idrott eller annan verksamhet privat eller offentligt. Det här får dem att växa som människor. De vet hur det vill att det ska fungera, och de tycker det är kul att hjälpa till!

En grupp barn och unga i orange klubbtröjor.

I Hudiksvalls OK får ungdomar växa in i ledarrollen steg för steg, till exempel genom att lägga banor och genomföra träningar för sina klubbkompisar.

Bilder: Hudiksvalls OK

Starta en lärgrupp i din förening!

Vill din förening veta mer om lärgrupper och få hjälp att planera för ett ökat gemensamt lärande? Ta kontakt med din idrottskonsulent. Det finns mängder av material, idéer och uppslag som du kan få som tips för att utvecklas och sätta idéer i rörelse i er verksamhet.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

Sidan publicerades: 18 oktober 2023