Gävle OK ritar om kartan för idrotten med satsningen HittaHem

Genom att bjuda in till sprintorientering i ett bostadsområde där orienteringen normalt inte brukar synas har Gävle OK nått många spontandeltagare som fått upp ögonen för idrotten. Från föreningens sida har de även lärt sig mycket om hur de kan nå fler och hur de kan utvecklas.

Sidan uppdaterades: 6 oktober 2023

– Får jag springa en bana till?

– Det här var bästa nånsin!

– Va, får man pizza? Då vill jag vara med!

Det är några av de glada kommentarerna som hörts vid orienteringskvällarna som Gävle OK arrangerat i Jungfruparken i Gävle.

– Förra veckan hade vi 181 starter på våra olika banor. Då var det rekord vilket kändes superkul, säger Richard Hejdenberg som är ungdomsledare i Gävle Orienteringsklubb. Syftet med satsningen HittaHem är att arbeta uppsökande för att fler ska hitta till vår idrott och att folk blir mer aktiva, fortsätter han.

Skapar nya möten

– Normalt är vi ju inte direkt där folk är, säger Richard och skrattar. Vi är ju ute i skogarna på olika håll. Men om vi pallrar oss hit i stället så märker vi att vi når ut brett både till vana och ovana. Vi testade ett annat bostadsområde i närheten först, men där var det inte så stor tillströmning av olika anledningar. Där vi är nu funkar det jättebra, många ser oss och kommer spontant hit. En annan poäng är att området gränsar till bostadsområden med helt olika socioekonomisk profil, vilket gör att orienteringen skapar möten mellan människor som annars kanske inte träffas, säger han.

Ledare i orienteringsklubb pratar med tre unga deltagare.

Ungdomsledare Richard Hejdenberg går igenom några grunder inom orientering för nyfikna deltagare. Bild: Gävle OK.

Tittar man sig omkring på området, som badar i härligt höstljus på torsdagskvällen, så ser man både klubbklädda aktiva, nyfikna familjer, många barn och grupper av ungdomar som väljer bland de olika kartorna och ger sig iväg med kompassen – antingen på egen hand eller vägledda av föreningens ledare.

Nya medlemmar framöver

– Vi ser en poäng med att det är en blandad skara som kommer hit, säger Richard. De mer vana orienterarna blir förebilder, kan hjälpa till och visar upp idrotten på ett positivt sätt, menar han. Ibland har vi löpare på absoluta toppnivån i Sverige som deltar på våra HittaHem-sprintar för att få träning. Det är ju läckert att se dem i full fart här på banan!

– Vi kör ju pizzatricket också, säger Richard och ler. Vi bjuder alltid på pizza på de här träffarna. Vissa barn kan sucka lite när vi säger att de måste springa en bana innan de får ta pizza, men sedan frågar de om de får springa en bana till. Då känner vi att vi har lyckats!

Pizza i kartong, och en hand på väg att ta en bit.

Efter avklarad bana är det dags att greppa sig en pizzabit!

Detta tillfälle är det åttonde och sista för säsongen i HittaHem-satsningen, och Richard känner sig övertygad om att föreningen kommer att få se en hel del nya medlemmar framöver. Det har varit stort sug efter infolapparna som har delats ut och många nyfikna frågor.

Efter egen nivå och förmåga

– Vi jobbar för våra värdeord Fler och Mer. Vi vill att man ska hitta till oss först och främst. Sedan vill vi att man ska våga komma till en träning och så småningom att man vågar sig på att delta i en tävling. Inom orienteringen finns det många olika tävlingsklasser så det behöver inte vara läskigt. Man ska inte behöva känna att man ska ut och armbågas mot andra utan att man kan ta det efter sin nivå och förmåga, säger han.

Vad har varit absolut roligast med satsningen?

– Det är fantastiskt roligt att möta de som inte redan har upptäckt orienteringen som idrott. Alla spontanbesökare som kommer och frågar om de kan få vara med, säger Richard. En annan viktig del med det här har varit att vi själva lär oss vad som önskas av människor, hur vi kan bli sedda, hur vi förklarar hur orientering går till.

– Och förstås jätteroligt när man får frågan ”Vad händer sen då? Kan jag vara med hos er?” Att få nya aktiva i föreningen det ser jag fram emot!

Två unga orienteringsdeltagare tittar på en karta.

Man måste fundera över vägvalen så att det blir rätt.

Testa nya vägar

– Vi når även många föräldrar via HittaHem. Ofta går de banorna tillsammans med sina barn. Om de blir intresserade av föreningen så finns kanske en möjlighet att de kan bli framtida föräldraledare till exempel. Vi har ingen akut brist på ledare, men det ska vara hållbart i längden. Vi vill absolut inte köra slut på någon, säger han.

– En utmaning med orienteringen är att du många gånger förväntas ha bil för att ta dig till olika tränings- och tävlingsbanor. Vi har börjat fundera på hur kan vi lägga arrangemang så att man ska kunna ta sig dit genom att åka kollektivt, säger Richard.

– Det är en utmaning som triggar oss att testa nya vägar. Vi vill ju inte vara ”Hemliga klubben”. Nu ska vi utvärdera och se hur var tar det vidare, säger han.

Ung orienteringsdeltagare som väljer karta ur en röd plastkorg.

Det finns banor i olika svårighetsgrader att välja på.

Områden där föreningslivet behöver stärkas

Idrottskonsulent Marcus Andersson, RF-SISU Gävleborg, har följt föreningens olika satsningar och varit ett stöd på vägen.

– Det är roligt att arbeta med en förening som Gävle OK, säger han. De har varit öppna för att hitta nya vägar att nå fler och är pigga på att testa sig fram. Jag tror det är en framgångsfaktor att våga testa olika metoder i en förening. De var till exempel i ett annat bostadsområde med HittaHem först, men det dök inte upp så många intresserade. Då kan det vara lätt att lägga ner och säga att det inte funkar, men Gävle OK tänkte om och tog nya tag och det blev verkligen lyckat, säger Marcus.

– Nu har ju Gävle OK använt sig av Orienteringsförbundets satsning HittaHem för att skapa de här aktiviteterna, där ett särskilt syfte är att nå ut i idrottssvaga områden där föreningslivet behöver stärkas. Ett tips till andra föreningar och idrotter är att till exempel titta på RF-SISU:s stödpaket där man kan få draghjälp och ekonomiskt stöd för insatser som gör att man kan nå nya målgrupper och stärka sin verksamhet på olika sätt, säger Marcus.

Stödpaketen som Marcus tipsar om hittar du här:

Länk till Projektstöd IF: Barn- och ungdomsidrott

Del av en orienteringskarta.

För att kunna ta fram passande kartor har Gävle OK fått stöd av RF-SISU Gävleborg.

Om satsningen HittaHem

Gävle OK ska med stöd från Svenska Orienteringsförbundet och RF-SISU Gävleborg arrangera åtta stycken tillfällen (fyra under våren och fyra under hösten) i inkluderingssatsningen HittaHem. Det handlar om sprintorientering i socioekonomiskt utsatta områden.

Syfte:

  • Ta orienteringsrörelsen till nya områden för orienteringsträningar (röra sig utanför klubbstugan)
  • Skapa möten mellan orienteringsföreningar och deras grannar i närområdet i socioekonomiskt utsatta områden
  • Arrangera återkommande orienteringsaktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden - områden med svagt föreningsliv inom idrott och friluftsliv
  • Sänka tröskeln deltagande - skapa förutsättningar för att våga vistas i naturen med hjälp av kartan
  • Lyfta de positiva effekterna av fysisk aktivitet och att vistas i naturen I närområdet

Önskvärda effekter:

  • Få en mer diversifierad grupp av utövare inom orienteringsrörelsen
  • Bidra till ökat fysiskt- och psykiskt välmående i närområdet
  • Erbjuda attraktiva sprintträningar för redan etablerade orienterare - fokus ungdomar
  • Bidra till att fler känner att de behärskar att navigera med karta
  • Bidra till att fler lär känna sitt närområde och känner sig trygga där

Länk till mer information om HittaHem på Orienteringsförbundets hemsida

Ung orienteringsdeltagare vid kontroll ute på en brygga med flervåningshus i bakgrunden.

Banorna läggs olika varje gång. Ibland kan det vara knepigt att hitta alla kontroller, men här är en som lyckats bra. Foto: Gävle OK.

Sidan publicerades: 6 oktober 2023