Tre gävleborgsledare fick Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse

Under Riksidrottsmötet i Uppsala den gångna helgen belönades tre fantastiska gävleborgsledare med idrottsrörelsens högsta utmärkelse – förtjänsttecknet i guld –för sitt mångåriga ideella engagemang inom föreningslivet: Gudrun Ekblom Hudiksvall (skidor), Gunnar Lindbom Gävle (fotboll) och Sigrid Månström Hudiksvall (bowling).

Sidan uppdaterades: 2 juni 2023

Det var avgående ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, Björn Eriksson, som delade ut förtjänsttecknen i form av en guldnål vid en mycket ståtlig ceremoni på Riksidrottsmötet i Uppsala.

Vi fick en pratstund med guldnålsmottagarna och var nyfikna på vad som varit drivkraften för deras långa engagemang och hur de ser på ledarskapet inom idrotten.

”Vi har en stor uppgift”

Ett 70-tal personer sitter på en scen, R:s ordförande delar ut guldnålen till Gudrun Ekblom.

Gudrun Ekblom, 45 år som ledare. Nuvarande förening: Hudiksvalls IF

– Jag tycker ju att idrotten är meningen med livet! Det är så många som mår dåligt i dag, inte minst psykiskt, så vi har en stor uppgift vi som är ledare - att skapa delaktighet, att visa hur bra det är inom idrotten, att ta tag i folket.

– Det bästa med åren inom idrottsrörelsen är allt jag fått gjort, alla människor jag har träffat.

– Det viktigaste framåt tror jag är att vi måste ha kvar idealismen, att inte börja ta betalt för att vara ledare. Att belöningen är att man känner att det ger så mycket.

”Göra nytta tillsammans”

Ett 70-tal personer sitter på en scen, ordförande delar ut guldnålen till Gunnar Lindbom

Gunnar Lindbom, 47 år som ledare. Nuvarande förening: Hille IF

– Det viktigaste är att man tycker att det är roligt. Att engagemanget man kan ha inom idrotten helt kan överskugga det man har på en arbetsplats, det är otroligt!

– Det roligaste är ju att man har skapat så många kontakter och fått så många vänner. Efter att jag slutat jobbet så har idrotten funnits där. I stället för att bara ägna mig åt mig själv, så går man in i det här sammanhanget. Det är fantastiskt när alla har olika kunskaper. När man kan göra nytta tillsammans! Jag tror det är viktigt att också ordna trevliga tillställningar där man kan träffas och ha roligt för att få det att fungera. Många har inte så många vänner. Men det är också viktigt att få fler att ställa upp, så att man inte blir utbränd.

– Som ledare har jag försökt vara synlig och prata med alla, utan att ta över. Jag har funnits där.
Finns det något jag önskar lite extra för framtiden så är det att yngre också engagera sig i styrelser.
Idrotten och ledarskapet har gjort att jag har fått uppleva så otroligt mycket!

”Önskar att alla som kommer till Sverige får prova på”

Ett 70-tal personer sitter på en scen, ordförande delar ut guldnålen till Sigrid Månström

Sigrid Månström, 51 år som ledare. Nuvarande förening: BK Elan

– Jag älskar själva idrotten i sig. Det är den största drivkraften. Bowling kan ung som gammal spela. Jag har varit ledare för grupper som kommit via kommunen och omsorgen till exempel, vilket varit väldigt givande.

– Jag har alltid försökt få med mig mina kamrater, så att man är många, att det finns olika typer av människor med i verksamheten. Och jag har haft fint stöd av RF-SISU genom åren.

– En viktig del är att barn som tycker om att leka och prova på många olika sporter ska få göra det. Välja idrott kan man göra senare.
Det är också viktigt att det inte kostar så mycket. Jag önskar att alla som kommer till Sverige ska få möjlighet att prova på idrott.

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets förtjänsttecken

Fyra festklädda personer i en entréhall.

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, Gudrun Ekblom, Gunnar Lindbom och Sigrid Månström.

Sidan publicerades: 2 juni 2023