Curling-VM tänder intresset för idrotten

När det stod klart att Curling-VM för damer skulle genomföras i distriktet såg curlingklubben Granit möjligheten att använda drivkraften som ett stort evenemang ger till att inspirera fler att prova på curling – en idrott för alla.

Sidan uppdaterades: 24 april 2023

Lars-Åke Linander och hans föreningskollegor i CK Granit har haft bråda dagar när de som medarrangörer sett till att allt glidit på problemfritt i samband med att Curling-VM för damer genomförts på Göransson Arena i Sandviken.

– I stort sett alla i föreningen har varit involverade i VM. Vi har exempelvis hjälpt till att förse evenemanget med ett hundratal funktionärer – vilket är helt fantastiskt! säger Lars-Åke Linander som är medlem i CK Granits styrelse. I föreningen arbetar vi enligt principen ”Fler gör mindre” – ett koncept och ett tänk som vi har fått hjälp av RF-SISU att utveckla. Vi har hittat sätt att involvera många och dela på arbetet, vilket betyder oerhört mycket vid ett sådan här tillfälle.

Ledaren Lars-Åke Linander i curlingklubben Granits lokaler, några personer spelar curling i bakgrunden.

Vill ta vara på drivkraften

Föreningen skulle ha kunnat nöja sig där, pustat ut och bara sett tillbaka på ett fantastiskt VM-evenemang – men istället bytte man fokus från eliten till bredden. Av erfarenhet vet man nämligen i föreningen att vid stora tävlingar blir det ett märkbart uppsving kring intresset för idrotten. Vissa blir nyfikna och vill prova på. Den drivkraften ville föreningen ta vara på. Lars-Åke och hans föreningskollegor la därför två veckor på att arrangera prova-på-aktiviteter i föreningens curlinghall i Strömsbro i Gävle, för de som blivit sugna på att testa curling.

– Vi ville finnas här för att ta emot och inspirera. Från föreningen har vi satsat på att köpa extra istid av kommunen för att ge de som vill möjligheten att testa curling. Sedan hoppas vi självklart på att några nyfikna som är här och testar under de här två veckorna, också kommer tillbaka för att delta i föreningens verksamhet i höst, säger Lars-Åke.

– När det gäller barn- och ungdomsverksamheten så tycker jag att vi har fått bra snurr på den för att vara en klubb som har runt 200 medlemmar. Vi har ett gäng på ett 30-tal ”kids” som är här och tränar 2 gånger i veckan.

"Alla kan spela curling"

– Det är roligt för vi har nått till den nivån att vi som förening också har ett riktigt bra elitlag som vann elitserien och som tagit en plats landslagstruppen. Vi har ju också Sara (McManus reds.anm.) i lag Hasselborg som är med i vår klubb. Det betyder att det finns goda förebilder. Det är faktiskt viktigt! Det gör så att fler kan se curling som mer än en grej man provar på vid ett eller ett fåtal tillfällen.

– Vi menar så klart att alla kan spela curling, säger Lars-Åke. Det är verkligen en idrott för alla åldrar. Vi har även en satsning på parasport där vi kan erbjuda möjligheter även för den som till exempel inte kan stå eller böja sig ned.

Förutom målet att fler ska upptäcka curlingen och känna rörelseglädje, så finns det andra fördelar med att bli fler. Eftersom de är en relativt liten förening så menar Lars-Åke att det är jätteviktigt få in fler personer, på så vis blir det i förlängningen även lättare att hitta fler ledare och bli fler som kan hjälpas åt att driva verksamheten i framtiden.

Föreningen hade ett drygt 40-tal som kom och provade efter VM. Jämnt fördelat mellan vuxna och barn. De kommer nu att göra ett separat utskick till de som visade intresse för en fortsättning, dels nu i vår men framför allt innan starten i höst där Lars-Åke och hans curlingkollegor siktar på att ordna en särskild prova på-kväll för de som återvänder.

Barn och vuxna som provar på att spela curling tillsammans med en tränare.

Alli och hennes pappa Andreas testade curling i samband med VM och är nu här för att testa lite mer.

Länk till en tidigare artikel där du kan läsa om CK Granits satsning på parasport.

Vill din förening också hitta schysst glid mot framtiden?

Vill din förening ha hjälp att hitta en nytändning och locka fler aktiva och ledare till verksamheten? Ta hjälp av våra idrottskonsulenter som kan bolla med er hur en satsning skulle kunna se ut.

Kontakta idrottskonsulent

Sidan publicerades: 24 april 2023