I Årsunda IF blir e-sporten en brygga till de unga

I Årsunda IF har styrelsen sakta men säkert tagit steg för steg mot att bli en mer hållbar och modern förening. I processen där RF-SISU Gävleborgs idrottskonsulent Emma Håkansson fanns med som bollplank grodde idén om att göra något för att locka de yngre i byn, särskilt de som inte hittat till idrotten – svaret stavades E-sport.

Sidan uppdaterades: 3 mars 2023

Yngve Andersson ordförande i Årsunda IF:s huvudstyrelse och Lars Hellström, kassör, har precis låst upp dörrarna till lokalen och släppt in ett gäng unga killar som slagit sig ned i sofforna. På borden i närheten står fyra skärmar med spelstationer uppkopplade. Några av killarna har varit här tidigare. För några är det första gången.

Händer som håller i en dataspelskontroll.

Träffar kompisar

Malvin Sedig är 14 år och går i 7:an. Det är första gången han deltar i e-sportgruppen.
– Det är kul. Vi har en gemenskap, man träffar kompisar och det är kul att bara vara här, säger han.
Malvin spelar en del hemma, men han ska testa nya spel här idag. Han tror att e-sportkvällarna skulle kunna locka ännu fler.
– Jag tror att folk skulle vilja komma hit. Är dom med en gång så skulle de nog tycka det var roligt!
Han berättar också att han snart ska börja spela fotboll.

Malvin sitter i en soffa, han har på sig en grå hoodie.

Malvin Sedig tycker att e-sport är kul och tror att fler skulle gilla det om de kom dit.

Hjälp av ett proffs

Yngve och Lars, som båda hävdar sina begränsningar i datorspelens värld, har tagit hjälp av Elias Gärdh som fått i uppdrag att leda e-sportträffarna. Han har hjälpt föreningen med inköp av rätt utrustning och de har även fått ekonomiskt stöd av kommunen.

Elias är fotbollsspelare, har rötterna i byn och har även ett förflutet som professionell e-sportare. Han delar upp killarna och börjar instruera de första fyra som slagit sig ned vid skärmarna.
– Det här uppdraget passar mig, säger han. Det är roligt att lära ut och kul att få möjlighet att kombinera idrott och e-sport.

Jag undrar vad anledningen var till att han började med e-sport.
– Tja … man är kär i fotboll, men man kan ju inte spela hela tiden. Då kan man ju spela FIFA i stället, säger han och ser nöjd ut.

Yngve skvallrar om att Elias är en av de bästa i Sverige, att han vunnit eAllsvenskan och har flera tunga titlar på meritlistan. Jag frågar Elias om han tycker att e-sporten tillfört något till honom som fotbollsspelare.
– Man blir tränad i att ta beslut i pressade situationer. Jag tror det stärker, att våga ta viktiga beslut när det gäller.

En vuxen sitter vid en datorskärm och visar hur det går till att spela. En grupp unga stån och tittar med ryggen mot kameran.

Elias Gärdh instruerar hur det första av kvällens spel funkar.

Elkris gav ny samverkan

Lokalen de håller till i är inte den vanliga föreningslokalen. Precis när de skulle starta e-sportverksamheten kom energikrisen.
– Vi har stora lokaler och ville inte värma upp hela den ytan under vintern. Då tog vi en kontakt med kyrkan och så småningom ledde det till att vi avtalade att vi kunde vara här på vintern, på deras lediga torsdagar, berättar Yngve.

Lokalbytet blev lyckat och fick en rolig konsekvens som de kanske inte hade räknat med.
Veronica Hedblom församlingsassistent barn-och ungdomsledare berättar:
– När våra ungdomsgrupper i kyrkan har sina aktiviteter här i lokalen blev de nyfikna på spelen och undrat om de också kan få prova. Speciellt tjejerna i 10-årsåldern var sugna.

Nu vill Yngve och Lars utöka verksamheten och kommer att söka medel för att köpa in ytterligare fyra spelstationer, så att alla som vill testa ska få möjlighet. De vill gärna se grupper med både killar och tjejer.

Veronica provar ett datorspel. Hon håller i en handkontroll och skrattar.

Veronica Hedblom är ledare inom kyrkans verksamhet, och vill testa att spela lite.

Växa av egen kraft

– Det betyder mycket att vi kan fånga upp Årsundas barn och unga i en sådan här verksamhet. Det finns ju ingen ungdomsgård här så den här verksamheten bidrar till att fler får en meningsfull fritid och någonting att göra, säger Veronica.

– Vi ser den här verksamheten som att vi sår ett frö, det får växa av egen kraft … möjligtvis behöver vi ”vattna” litegrann, säger Yngve. Vi gör ingen reklam utan det får vara självgående. Just nu är vi så klart beroende av Elias i det här, men vi hoppas att hitta fler som kan leda framåt.

Målet är att e-sporten ska kunna bli en egen sektion i föreningen. De tänker att de på sikt även vill koppla ihop e-sportandet med fysisk aktivitet. Några av deltagarna är medlemmar i Årsunda IF sedan tidigare, men inte alla. De vill även skapa kontakt med deltagarnas föräldrar och skapa engagemang för aktiviteterna.

Tre vuxna personer sitter i en soffgrupp och samtalar.

Lars, Emma och Yngve har haft många diskussioner om föreningens inriktning, många av idéerna har blivit verklighet.

Effektivare organisation och möten

Föreningen har haft ett antal utvecklingsträffar där Emma från RF-SISU Gävleborg hjälpt dem i processen. Temat blev ”Den moderna föreningen” och de har tagit konkreta steg för att förnya arbetssätten och förenkla administrationen.

– Vi vill utnyttja de digitala möjligheter som finns idag och som måste användas mer, säger Yngve. Vi måste komma ifrån det där med långa möten, och göra så att det är mer roligt att träffas!
För att skapa en effektivare mötesstruktur har de börjat arrangera sina möten via Teams, de skickar en agenda i förväg och har tidsatta punkter. Allt för att värna deltagarnas tid och vara rädda om de ideella krafter som engagerar sig i föreningen.

De har också sett över organisationen för att samordna insatser så mycket som möjligt och se till att de har rätt kompetens på viktiga roller. Ett av målen är att det ska vara enkelt för sektionerna att sköta ekonomin i vardagen.
– Det som är bra för oss är att vi har dig Emma, som hjälper oss hålla den röda tråden så att vi kan känna att det här blir en modern förening fullt ut, säger Yngve.
– Det är ju så roligt att komma ner hit till lokalen och få se den här verksamheten rulla i gång, säger han.

Ljudnivån i gruppen har nu stigit betydligt, de testar, hojtar glatt och går omkring och ger varandra high fives. Yngve myser:
– Det här är ljuv musik det! Det här gillar vi!

Bord med dataspelsskärmar och en grupp barn som sitter och spelar. En ledare står upp och tittar på.

Elias går runt och ser att det flyter på bra. När alla kommit i gång stiger ljudnivån och engagemanget.

Tydligt engagemang i alla sektioner

Emma, som följt föreningen under några år, tycker att de har skapat bra förutsättningar genom att bredda verksamheten och modernisera olika delar.
– Att föreningen erbjuder olika aktiviteter ger bättre möjligheter att lotsa fler unga till en meningsfull fritid och även väcka intresse för fysisk aktivitet för alla åldrar, menar hon. De har verkligen utvecklat föreningen mot en mer modern verksamhet, och nu finns det ett tydligt engagemang från alla sektioner. Man känner att viljan finns att utveckla. Drömscenariot är att få in hela familjer och få dem delaktiga i föreningen. Och jag tror att de är på rätt väg. Genom att få fler ungdomar till föreningen, få dem mer delaktiga i föreningen, så kan de även nå fler föräldrar så småningom.

Sidan publicerades: 3 mars 2023