Hälsa för alla ger nyanlända mammor rum för rörelse och utveckling

Som nyanländ mamma med små barn är det lätt att känna sig isolerad och sätta både sin egen hälsa och språkutveckling åt sidan. Med Hälsa för alla har RF-SISU Gävleborg tillsammans med SFI skapat lättillgängliga aktiviteter som passar stora som små.

Sidan uppdaterades: 17 november 2022

Afaf Radhison, RF-SISU Gävleborg, är samordnare för Hälsa för alla. Hon har under flera år startat många olika typer av grupper där nyanlända kombinerar språkutveckling med folkbildning. När SFI i Bollnäs nu har en grupp där mammalediga nyanlända träffas för att lära sig svenska och delta i olika aktiviteter hakade Afaf på. Nu får mammorna även lära sig mer om både fysisk och psykisk hälsa och får tillfälle att träna kroppen och lära sig mer om idrottsrörelsen.

– Den här gruppen blir lätt kvar hemma och tänker att de inte kan vara med på aktiviteter på grund av att de har små barn. I praktiken leder det till att de både får en svag språkutveckling, att de inte tar hand om sin hälsa på ett bra sätt och att de inte möter så många andra. I värsta fall mår de psykiskt dåligt och har svårt att komma in i samhället, säger Afaf. Med Hälsa för alla har vi velat skapa en mötesplats där kvinnornas nätverk kan växa, där de får kunskap om hur de kan ta hand om både sin kropp och sitt mentala mående och där de kan våga fråga och hitta nya kontakter, berättar Afaf.

En av mammorna som deltar i Hälsa för alla är Amleset Michel. Hon kommer från Eritrea och har varit i Bollnäs i ungefär fem år. Amleset ser Hälsa för alla som en möjlighet att kunna ta sig in i samhället och förmedla vad hon vill göra i framtiden.

– Jag vill lära mig prata svenska bra. Om jag inte kan och om jag inte kan förklara bra, då blir man ”dum” som andra ser det. Jag vill kunna förklara för andra vad jag vill lära och göra.

– Jag tycker om att lära mig svenska och träffa mina kompisar här, säger hon.

På frågan om hur det är att ha med barnet hit, är det ingen tvekan:
– Det går bra! Säger hon med ett leende.


Amleset Michel deltar i SFI-undervisningen och får samtidigt lära sig mer om hälsa och träning.

Bra för kroppen och sover bättre

Amleset kan tänka sig jobba med olika saker i framtiden, det viktiga är inte själva området egentligen.
– Jag kan jobba olika, säger hon.

Hon har inte tränat förut, men har lärt sig olika övningar och vill fortsätta träna.
– Förut gjorde jag inte det. Nu hoppar jag hopprep hemma också.
Hon berättar att när hon tränar märker hon att det är bra för kroppen och hon sover mycket bättre.

Anna-Karin Zachrisson är SFI-lärare och tycker att kombinationen av språkinlärning, träning och folkbildning är bra:
– Det som Afaf gör här är jättebra, säger hon. Hon leder passen på en enkel svenska och har lärt dem jättemycket! Hon har bland annat berättat om hur hon själv inte fick cykla i sitt hemland Irak, men att hon nu cyklar som fritidsintresse. De får en förebild i henne vilket är jättebra, då bygger vi upp ett förtroende, vilket gör att kvinnorna vågar prata om saker, säger hon.

– Vi märker att hälsan är ganska låg, man äter fel, rör inte på sig, blir stillasittande. Och de tänker inte på att hantera det. Nu vet de att promenera är bra och får tips om hur de kan göra.


Anna-Karin Zachrisson, SFI-lärare, Mona Al-Malla, språkassistent på SFI och Afaf Radhison, RF-SISU Gävleborg samverkar för att ge nyanlända mammalediga kvinnor bra förutsättningar till utveckling och hälsa.

Märker att de öppnar upp

Mona Al-Malla är språkassistent på SFI och hon tycker att det är viktigt att berätta om hälsan samhället.

– Vi får i gång viktiga diskussioner om hur man tar hand om sig. Vi pratar kvinnohälsa och vikten av att ha egentid. Det är jättebra. I början var de mycket isolerade hemma. Nu tar de kontakt med folk. Man märker tydligt att de öppnar upp.

Mona berättar att gruppen, via SFI, även går på öppen förskola. Där får de lära sig om barnvaccination, hur man söker förskola och annat.

– Vi har lärt ut hjärt- och lungräddning, haft kulturvandringar och besökt friluftsområden för att göra saker ute, berättar hon.
– Det jag blev mest imponerad av var när vi med barnvagnar och allt åkte till Bolleberget för att testa längdskidor. Fritidsbanken hjälpte till med utrustning och ALLA vågade prova! De var jätteduktiga, bara pep i väg som ingenting! Vi hade verkligen roligt, säger hon.

Hitta en idrottsförening

När SFI-delen avslutas till sommaren kommer Afaf fortsätta att träffa gruppen.

– De ska få prova på olika aktiviteter och målet är att de ska hitta en idrottsförening där de kan fortsätta att vara aktiva, utvidga sitt nätverk ännu mer och fortsätta stärka sin hälsa, säger hon.


Afaf Radhison, RF-SISU Gävleborg, leder passen med entusiasm och många skratt som smittar av sig.

Här kan du läsa mer om Hälsa för alla, som är en del i Regeringens satsning Svenska från dag 1.

Sidan publicerades: 25 maj 2022