Bilda idrottsförening

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Att driva en idrottsförening är både stimulerande och roligt. Om ni är intresserade av att starta en förening så finns det vissa saker som är bra att ha koll på och tänka igenom i förväg.

Var tredje svensk är medlem i en idrottsförening. Idrotten är vår överlägset största och mest levande folkrörelse, med cirka 19 000 föreningar i 71 specialidrottsförbund (SF). Totalt samlar idrottsrörelsen cirka 3,3 miljoner medlemmar. Här hittar du information om hur det går till att bilda en förening.

En idrottsförening ansluts inte direkt till RF utan ansöker om medlemskap i ett eller flera av RF:s medlemsförbund, specialidrottsförbund (SF). Ansökan om medlemskap i SF görs i ett digitalt ansökningsformulär via IdrottOnline. Tänk också på att en idrottsförening måste ha stadgar, ett dokument som beskriver regler och ramar för föreningens verksamhet. Tänk helt enkelt efter varför ni vill bilda en förening. Med föreningen följer också ett ansvar.

Behöver ni stöd och råd för att komma igång med föreningen är ni välkomna att höra av er till oss på RF-SISU Gävleborg. Vi kan tipsa er om vad ni bör tänka på för att föreningen ska få en lyckad start. Med en bra bas att stå på undviker ni eventuella problem som kan uppstå längre fram.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

Länk till Riksidrottförbundets webbplats där du hittar mer information kring att bilda idrottsförening

Introduktionsutbildning för föreningsledare

Denna webbaserade introduktionsutbildning är tänkt att ge dig en första inblick i vad det innebär att driva förening inom idrotten och hur du kan skapa förutsättningar för idrottens gemensamma mål, men framförallt inspirera dig till ett spännande och viktigt uppdrag som organisationsledare.

Länk till Introduktionsutbildning för föreningsledare

Sidan publicerades: 8 november 2022

Kontakt

Marcus Andersson

Idrottskonsulent

Tjänstledig

Alla idrottsföreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med. Vi ger er kraft att utvecklas.

Kostnadsfri webbutbildning som ger en första inblick i rollen som föreningsledare och inspiration för ett spännande och viktigt uppdrag.