Seniorkul - idrott för äldre

Sidan uppdaterades: 31 januari 2024

Ett treårigt arvsfondsprojekt med start i januari 2023

Projektets syfte och mål

Att förbättra den fysiska och psykiska hälsan för målgruppen 65 år och äldre. Inom ramen för projektet ska målgruppen få möjlighet att prova olika typer av idrotter och träningsformer i idrottsskolor för äldre under 10-12 veckor, 1-2 tillfällen per vecka. Med förhoppningen att deltagarna hittar en idrott eller träningsform som är roligt och stimulerande för att må bra, ha roligt och utvecklas, gärna i förening och tillsammans med andra.

Projektet kommer att drivas i nära samverkan med våra idrottsföreningar, pensionärsföreningar, kommuner och Region Dalarna.

Efter projektet ska metoder för samverkan finnas i länets alla kommuner och fler idrottsföreningar ska erbjuda aktiviteter anpassade för äldre personer. Fler äldre ska vara aktiva i föreningslivet och ha möjlighet att stärka sin hälsa både fysiskt, psykiskt och socialt.

Boka ett möte för information

Kommuner/organisationer som är intresserade kan höra av sig till vår projektledare och idrottskonsulent Karin Boström 070–664546. Välkommen att boka in ett möte.

Bakgrund till projektet

Idén till Seniorkul startade genom ett samarbete mellan Smedjebackens Kommun, Äldreomsorgen, Primärvården och RF-SISU Dalarna under 2020, projektet fick namnet Gilla Rörelse och är numera ordinarie verksamhet i kommunen.

Seniorkul blev namnet på idrottsskolan för äldre, då kommunen sedan många år arrangerar Bergakul, och Sommarkul tillsammans med föreningar. Bergakul är spontanidrott på fredagar i sporthallen för barn, har funnits i över 20 år samt en idrottsskola på sommaren för barn upp till 12 år. Under pandemin arrangerades även Vinterkul, med utomhusidrotter i samverkan med inomhusidrotter.

Namnidén kläcktes av vår lilla projektgrupp som var med från början när idén började ta form. Gruppen består av aktiva pensionärer med mycket kunskap och erfarenhet av föreningslivet, som varit till stor hjälp när vi startade upp vår första idrottsskola.

Vi startade alltså ett pilotprojekt med stöd av projektmedel från Region Dalarna. Vi hade ca 19 glada pensionärer som träffades två gånger i veckan under tio veckor. De har erbjudits ett ”smörgåsbord” av olika aktiviteter. Det har orienterats, spelats gåfotboll, gåhandboll, tennis på studs, svingats med golfklubbor. Dessutom har gruppen dansat, provat Judo4balance med falltrygghetsträning, ridning, tränar med gummiband, diskuterat kost, ja listan med aktiviteter har varit lång.

Med stöd från

Arbsfonden och Region Dalarna

 

Foto: Staffan Björklund

Sidan publicerades: 5 december 2022

Aktuella inbjudningar

I sju av Dalarnas 15 kommuner genomförs Seniorkul under våren 2024. Här finns inbjudningar och mer informaton.

Seniorkul Idrottsskola 65+

Innebandytjejer Jämställdhet

Kommuninformation

Innebandytjejer Jämställdhet