Ställ frågan, vill du bli ledare?

Här skapas erfarenheter för framtiden och minnen för livet. Detta blir inte bara något som sker under en sommarlovsvecka. Sheyma Sheikhnur, inkluderingskoordinator på RF-SISU Dalarna berättar att de 15 ledare som deltar, kommer fångas upp för mer utbildning och fler uppdrag.

Fotbollsskola för flickor genomfördes mellan 12-16 juni i Borlänge. 80 flickor i åldern 6-12 år deltog, ledda av 15 fantastiska unga kvinnliga ledare.

På sportfältet träffade vi Sahra Maqfaar ledare i Forssa BK, Alva Danielsson ledare i Forssa BK, Melina Abrishami ledare i flera olika idrotter och Sowdo Elmi, fotbollsdomare som under denna vecka är ledare.

De säger att fokus under veckan är att ge flickorna en positiv upplevelse så att alla vill fortsätta spela fotboll.

Melina berättar att många av flickorna inte har möjlighet att spela eller vara med i en förening. Det finns flera anledningar till det, men att få vara med här kan bli en bra början. Vi vill öka kunskapen så fler föräldrar vill att deras flickor ska få möjlighet att spela fotboll och få kunskap om vad det innebär att vara med i en förening. Det tror vi kan bidra till att minska klyftor och segregation. När man träffar andra, lär känna varandra och har kul ihop minskar fördomarna och förutfattade meningar.

Flickor i alla Borlänges skolor har fått inbjudan till fotbollsskolan. Fler flickor än tidigare deltar från fler olika delar av Borlänge, något som ses som mycket positivt.

Från vänster: Sahra Maqfaar, Alva Danielsson, Melina Abrishami och Sowdo Elmi

Ledaren som förebild

Vi försöker alla vara oss själv och vara ett gott exempel för de som är yngre. Visst märker vi att de ser upp till oss och har respekt för oss som ledare. Många flickor säger att de vill bli ledare när de blir lite större, säger Sahra.

Kunskap och erfarenheter

Man lär sig om ledarskap, vi utvecklas tillsamman och det är roligt att se att barnen utvecklas. Ledaruppdraget kommer vi bära med oss och ha nytta av i framtiden till exempel när man ska söka arbete, säger alla tjejerna. Alva berättar att hon pluggar till lärare och säger att hon absolut kommer ha nytta av erfarenheterna som ledare.

Inför fotbollsskolan har de fått utbildning, men de har gått andra ledarutbildningar tidigare också.

När veckan är slut kommer Sahra, Alva och Melina fortsätta som ledare. Sowdo fortsätter med sitt viktiga uppdrag som domare, ett uppdrag som också kräver goda ledaregenskaper.

Hur rekryterar man fler ledare?

Det är viktigt att fånga upp de som slutar med sin idrott eller kanske tänker att det vore roligt att testa ett ledaruppdrag. Alla fyra har de fått frågan om att bli ledare. Med eftertryck säger de att fler borde få frågan, det är avgörande. Sowdo som är domare berättar att hon fick frågan om hon ville bli domare och tog chansen.

Sheyma om veckan

Det har varit en fantastisk, jättevarm och rolig vecka. Det har varit mycket rörelse och idrott, drickpauser och lite vattenkrig. Veckan handlar framför allt om att flickorna ska känna gemenskap och ha roligt så att de hittar till fotbollen och idrotten. Nu fortsätter vi arbetet med ledarna, vi fyller på deras personliga ”ryggsäckar” så mycket vi kan.

Arrangörer för veckan var Borlänge kommun, Forssa BK, Dalarnas Fotbollförbund och RF-SISU Dalarna.

 

Text: Maggan Appell, kommunikatör

Sidan uppdaterades: 26 juni 2023

Sidan publicerades: 22 juni 2023

Relaterat material

Lokalt i Borlänge 20230625 - De är viktiga förebilder för tjejernas framtid.