Skateboard passar verkligen alla

Sidan uppdaterades: 12 oktober 2023

Vi träffar Niklas Persson på Dalbanans IF i Borlänge. Här åker man skateboard flera dagar i veckan. Fyra dagar med öppen verksamhet och en dag med Skate Nation, vi får också veta mer om projektet School On Board.

Dalbanans IF

School On Board

School On Board är mobila ramper som byggs upp där det saknas anläggningar. Vi fyller en släpkärra med ramper och tar med till skolan, berättar Niklas.

Det är ett skolprojekt där medel söktes och beviljades för mobila skateparker. Två paket med ramper har man kunnat köpa. Ett flertal skolor i Avesta och Krylbo har haft besök, nu fortsätter besöken i Gustafs och Hedemora.

School On Board vänder sig till pedagoger för att öka kunskapen om skateboard, många pedagoger har ingen relation till skateboard och har därför svårt att hjälpa eleverna. Skolpersonal utbildas så att barnen sedan ska kunna åka skateboard utan att föreningens ledare är på plats.

Vi står för utrustning, bräda och hjälm. De flesta skolor är positiva när jag hör av mig och vill ha samverkan. Vissa skolor har lånat ramper och några har vi på olika sätt kunnat hjälpa att bygga ramper, vid något tillfälle har gymnasiets byggprogram varit behjälplig. Flera ramper står klara och på vissa ställen är det ett pågående arbete, säger Niklas.

Skolorna och områden har valts ut där det finns aktiva föreningar. Meningen är ju att eleverna ska kunna fortsätta åka skateboard i förening. Tack vare nya medlemmar har det i vissa föreningar genererat större aktivitet i hela föreningen.

Niklas berättar att School On Board sprider sig utanför Dalarna och han får många förfrågningar om projektet från andra distrikt och kommuner.

Skate Nation – rolling smoothly into society

Här använder man skateboarden som brygga för inkludering. Allmänna Arvsfonden finansierar projektet som är kostnadsfritt för de som deltar. Skate Nations ledare arrangerar även gratis lovaktiviteter.

Skate Nation är ett nationellt projekt som välkomnar alla, men riktar sig särskilt till de som är nya i landet eller vill hitta en ny fritidsaktivitet. Under session sitter föräldrarna ofta kvar, det är en trygghetsfråga för både barn och föräldrar.

En ung kille som kommit denna kväll går på en skola som haft besök av School On Board för ett par veckor sedan. Nu kommer han regelbundet för en session på Skate Nation.

Dalbanans IF

Dalabanans IF

Niklas säger att, egentligen krävs bara lite asfalt för att vi ska kunna utöva vår idrott, men det är roligare om man kan erbjuda något mer.

De ser en ökning av tjejer som börjar åka skateboard i förening. Samt att barn som inte är intresserade av de traditionella lagidrotterna är en grupp som söker sig till skateboard.

Många idrotter tappar sina medlemmar i tonåren, men här är det inte ovanligt att man börjar med skateboard när man är i tonåren eller för den delen ännu äldre.

Bland ramperna träffar jag en kvinna som började i april, hon berättar att hon är 40+ och gillar motionsformen och träningen. Det är mycket roligare än att bara springa, säger hon. Hon fick coaching i början och åker nu regelbundet i ramperna på Dalbanan.

Även om det flesta är barn och ungdomar finns här flera kvinnor i 30-40 års åldern som skejtar. Föreningens äldsta, några 60-åriga män är i de största ramperna, de har åkt hela livet och det är där de känner sig hemma.

De delar inte in folk i åldrar, nybörjare eller avancerade alla åker tillsamman och det är mycket utvecklande för de nya. Det blir bra dynamik i gruppen och ett bra tillfälle där man kan rekrytera ledare.

Niklas fortsätter, skateboard är en livsstil, här kommer hela familjen och åker tillsammans. Man anpassar semestrar mm efter sin åkning och var man vill åka. Vi kan likna skateboard med skidor och orientering där också hela familjen ofta är involverad.

Vilken bräda man väljer är individuellt. Niklas säger att, jag tycker man ska börja på en bra bräda, inte på en leksaksbräda det ger inte en rättvis bild av vad skateboard är. På Dalbanan kan man låna utrustning eller köpa sin första bräda.

Det är ca 700 medlemmar i Dalbanans IF. Många är här flera dagar i veckan. Till föreningen kommer man även om man av någon anledning inte kan åka själv, då kommer man och umgås och lär av varandra.

Dalbanans IF

Det finns ett starkt stöd från ideella i föreningen, de är t ex här och bygger och förbättrar anläggningen.

Oskar Petrusson är ledare, han säger:
Det bästa med att vara ledare är när man ser andra utvecklas. När man ser glöden i ögonen och när det klickar i huvudet, det är nice.

Adam Flink, kassör i Dalbanans IF berättar:
Vi fick in en motion från medlemmar till årsmötet. Man ville ha en liten ramp, för att kunna lära sig nya trick. Den ska passa både nybörjare och de som hunnit lite lägre. Det kommer bli ett sätt att tillgänglighetsanpassa idrotten. Just nu håller vi på att ta in offerter för att bygga rampen.

Dalbanans IF

Hos oss är viktigt att man hälsar på varandra när man kommer till föreningen och när man kommer ut i ramperna. Vi tycker det är viktigt att alla blir sedda. Ibland samlar vi en grupp och så kör vi i gång en gemensam session, säger Niklas som nu är sugen på att ge sig ut på sin skateboard.

Vi tackar för besöket och en riktig häftig upplevelse, lycka till med all verksamhet i framtiden säger vi från RF-SISU Dalarna.

Text: Maggan Appell, RF-SISU Dalarna

Sidan publicerades: 12 oktober 2023